گزارش اختصاصی دریای اندیشه از نوبرانه‌های شیرین ؛

*میوه را هم کالا‌برگی کنید*

 

*اختصاصی :روزنامه نگار – علی ستاری*

به گزارش اختصاصی روزنامه دریای اندیشه، بدن آدمی برای اینکه بتواند به رشد و حیات خود ادامه دهد نیاز به املاح و موادی دارد که باید از طرق مختلف آن‌ها را تامین کند مواد معدنی مورد نیاز بدن عناصر غیرآلی هستند که برای سلامت بدن ما ضروری‌اند و هر کدام از آن‌ها ماموریت‌های خاص خود را در بدن دنبال می‌کنند به عنوان نمونه داشتن استخوان‌های سالم و قوی، عملکرد طبیعی ماهیچه‌ها، قلب و مغز، ساخت بسیاری از آنزیم‌ها و هورمون‌ها وابسته به وجود و تامین مواد معدنی مورد نیاز بدن است.

بخش عمده‌ای از مواد مورد نیاز بدن انسان در میوه‌های رنگارنگ و شیرینی که سطح شهرها و میوه فروشی‌ها می‌بینیم نهفته است میوه‌جات و سبزیجات میزبان مواد مغذی مختلفی هستند و بر همین اساس می‌توانند فواید بسیاری را در سلامت آدمی از خود به نمایش بگذارند از سوی دیگر نیز مصرف ناکافی میوه و سبزیجات می‌تواند عوارض بسیاری را برای سلامت آدمی از خود نشان دهد و مشکلاتی را در بلندمدت ایجاد کند؛ عدم استفاده از میوه و سبزیجات، انسان را برای ابتلا هرچه بیشتر به بیماری‌های گوارشی مانند یبوست، هموروئید و دیورتیکول مستعد می‌کند در یک کلام باید بگوییم که عدم استفاده از میوه‌جات و سبزیجات می‌تواند مشکلات و بیماری‌های گوارشی ایجاد کند، درصد به ابتلا به بیماری‌های سرطانی را افزایش دهد، افزایش وزن را تسریع کند، درصد ابتلا به دیابت را بیشتر کند، فشار خون را بالا ببرد و درصد ابتلا به بیماری‌های قلبی و افسردگی را بیشتر کند بنابراین یکی از الزمات تغذیه‌ای برای هر فردی که بایست در برنامه غذایی روزانه خود داشته باشد استفاده از میوه‌جات است و عدم استفاده از آن صرف‌نظر از بقیه آسیب‌هایش جامعه را رو به افسردگی می‌برد؛ ما ایرانی‌ها همواره مردمانی بوده‌ایم که علاقه وافری به مصرف میوه‌جات داشته‌ایم در کنار اینکه تولیدکننده خوبی برای میوه‌ها بوده‌ایم مصرف‌کننده خوبی هم بوده‌ایم به طوری سال ۱۳۹۱ سازمان جهانی فائو طی گزارشی اعلام کرد سرانه مصرف میوه در ایران به ازای هر فرد ۱۵۱ کیلوگرم در سال است و ایرانی‌ها در مصرف میوه پانزدهمین کشور جهان هستند که ۲برابر متوسط جهانی و ۱.۵ برابر کشورهای اروپایی میوه مصرف می‌کنند.

 در سال ۹۴ آمار جدیدی در رابطه با سرانه مصرف میوه ایرانی‌ها منتشر می‌شود و رمضان روئین‌تن، مدیرکل وقت میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهادکشاورزی اعلام می‌کند که سرانه مصرف میوه در ایران ۱۳۴ کیلوگرم است که سرانه مصرف میوه کشور‌های دیگر ۷۵ کیلوگرم است، سال ۹۵ گزارشی منتشر می‌شود که نشان از کاهش شدید مصرف میوه در ایران بود این گزارش سرانه مصرف میوه در ایران را ۳۰ کیلوگرم اعلام کرده بود اما در آمار منتشرشده مصرف سرانه میوه در ایران در سال ۲۰۱۷ حدود ۱۱۸ کیلوگرم در سال ثبت شده است همچنین آمار اعلامی در سال ۹۹ برای سرانه مصرف میوه در ایران بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ کیلوگرم بود و در سال ۱۴۰۰ نیز خبرها حاکی از کاهش ۲۵درصدی مصرف میوه در ایران داشت یعنی می‌توان گفت به حدود ۸۰ کیلو در سال رسیده است.

حال جالب است بدانید که دقیقا در سال‌هایی که مصرف سرانه میوه در کشور ما رو به کاهش بوده است کشورهای دنیا این سرانه را افزایش می‌دادند به طوری که بر اساس گزارش فائو، کل مصرف میوه در سال 2019 در جهان به 207446 تن رسید که این میزان 2.98 درصد بیشتر از سال قبل و 21.9 درصد بیشتر از 10 سال قبل است.

اما بررسی آمارهای سرانه مصرف میوه در ایران نشان می‌دهد که ۱۰ سال گذشته جزء بدترین ۱۰ سال مصرفی ایرانی‌ها در این حوزه بوده است و این در حالی است ایران با تولید ۲۰میلیون تنی محصولات باغی جزو ۱۰ کشور برتر تولید میوه و کشور نخست تولید کننده محصولات باغی خاورمیانه است که محصولات خود را در ۹۱ به بیش از ۱۰۰ کشور جهان صادر می‌کرده و طبق آمار منتشر شده از وزارت جهادکشاورزی در سال ۱۴۰۰ سه میلیون هکتار باغ میوه در کشور وجود دارد که یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار آن باغ‌های سردسیری و خشک و بقیه گرمسیری و نیمه‌گرمسیری است و از این سطح ۳۰۰ هزار هکتار درختان میوه دانه‌دار، ۳۰۰ هزار هکتار درختان میوه هسته‌دار، ۳۵۰ هزار هکتار درختان ریزمیوه، ۸۰۰ هزار هکتار درختان میوه‌های خشک با گروه‌های محصولی مختلف است اما با این وجود قیمت این محصولات در ایران تعریفی ندارد و به شدت بالاتر از قدرت خرید مردم است و مردم توان خرید این محصولات را ندارند و افزایش سرسام آور قیمت‌ها در سال ۱۴۰۱ بیم این موضوع را به وجود آورده است که مصرف میوه در ایران حتی از سرانه مصرف جهانی هم کمتر شود.

در ادامه شما را با قیمت میوه در میوه فروشی‌های بندرعباس آشنا می‌کنم تا بیشتر در جریان علت کاهش سرانه مصرف میوه در ایران قرار بگیرید: 

خربزه کیلویی ۱۹ هزار تومان، سیب کیلویی ۳۰ هزار تومان، قیصی: ۸۰ هزار تومان، انگور ۷۰ هزار تومان، کیوی ۳۰هزار تومان، گیلاس ۱۸۰ هزار تومان ، گوجه سبز کیلویی ۵۰ هزار تومان و گلابی کیلویی بیش از ۱۵۰ هرار تومان است البته این قیمت‌ها بسته به درجه بندی و کیفیت محصول کاهش و افزایش پیدا می‌کند اما به هر صورت کمتر میوه‌ای پیدا می‌شود که ثمن‌ آن با قدرت خرید مردم مطابقت داشته باشدیعنی اگر بخواهیم یک میانگین از قیمت میوه‌های موجود در بازار بگیریم میانگین هر کیلو میوه به بیش از ۵۰ هزار تومان می‌رسد حال طبق آمار سال ۹۱ هر فرد ایرانی ماهانه ۱۲.۵ کیلو مصرف می‌کرد که با این میانگین قیمت قیمت مصرف میوه وی به بیش از ۶۰۰ هزار تومان خواهد رسید که با توجه به‌ این‌ هزینه بالا مجبور است مصرف میوه خود را در سبد خانواده‌اش کاهش دهد و به نوعی مردم به صورت قطره‌چکانی میوه مصرف کنند و یا به طور کل مصرف میوه‌جات را از سبد خانوار حذف کنند بنابراین در این شرایط نامتوازن که بین درآمدها و هزینه‌های زندگانی افراد وجود دارد لازم است مسئولان امر تمهیداتی برای تثبیت مصرف میوه در سبد خانواده‌ها داشته باشند چرا که سابقه نشان داده است که اولین واکنش مردم در برابر افزایش قیمت‌ها کاهش مصرف است مسئله‌ای در مرغ و گوشت به وضوح مشاهده کرده‌ایم و هم اکنون نیز احتمالا با شدت بسیار بیشتری در مصرف میوه ببینیم. 

انتهای پیام/