شهردار شهر زهوکی از شهرستان میناب در گفتوگو با خبرنگار روزنامه دریای اندیشه در تشریح مهم ترین برنامهها و چشم انداز شهرداری زهوکی اظهارداشت: در وهله اول باید عرض کنم که «اگر ندانید کجا می خواهید بروید، بعید است بتوانید به آنجا برسید» از این رو شهرداری زهوکی با برنامه ریزی راهبردی و در رأس آن چشم اندازسازی، به دنبال مشخصکردن جایگاهی است که شهر می خواهد به آن برسد و در تمامی مراحل کار (شناسایی عوامل، ترکیب و حذف عوامل، وزن بندی عوامل و تدوین راهبردها) مشارکت مستقیم ساکنان، مسئولان، نخبگان و ذینفعان شهر زهوکی در طی کارگاههای هماندیشی به کار گرفته شده است.
مسعود حاجی حسینی افزود: در مراحل تدوین چشم انداز شهر زهوکی (تدوین چشم انداز اولیه، ارزیابی چشم انداز اولیه، اجماع و تدوین چشم انداز نهایی) نیز فرایند مشارکتی دو مرحلهای به کار گرفته شد که هر یک از مراحل با برگزاری کارگاه هم اندیشی همراه بوده است، لذا چشم انداز نهایی شهر زهوکی شامل پنج محور استراتژیک که عبارتند از شهری صنعتی و اقتصادی، شهری فرهنگی و علمی ، شهری سالم و پایدار ، توانمند در فرآوری محصولات کشاورزی و جذاب و بانشاط برای فعالیت ها و جشنوارههای ورزشی و فرهنگی ترسیم شده است.
زهوکی شهری صنعتی و تجاری است
شهر زهوكي يكي از بزرگترين و پرجمعيت ترين شهرهاي شهرستان ميناب ميباشد كه داراي بيش از هزار واحد تجاری و صنعتی است و با توجه به اينكه يكی از محورهای استراتژيك اين شهرداری در برنامههای بلند مدت ايجاد شهری صنعتی و اقتصادی است به اين طريق میتوان براي شهرداري منابع مالي پايدار ايجاد كرد اما هم اكنون از طريق منابع درآمدی ناپايدار همچون سهم ماليات بر ارزش افزوده، عوارض واحدهای تجاری، عوارض صدور پروانه ساختمانی و همچنين مشاركتهای مردمي در پروژههای شهری شهرداری اداره میشود.
وی تاکیدکرد: همانطور كه عنوان شد شهر زهوكي از بزرگترين شهرهای شهرستان ميناب بوده كه در بين دو شهرستان ميناب و شهرستان سيريك قرار گرفته است با توجه به همين مساله و سرمايه گذاری بخش خصوصی و وجود بازارچه مرزی – ملوانی و تعداد زيادی واحدهای تجاری خوشبختانه شهر زهوكي به نوعي به مركز خريد لوازم وارداتی و ايرانی تبديل شده است كه مورد استقبال خوب هموطنان نيز قرار گرفته است و همین امر میتواند به پتانسیلی برای معرفی زهوکی در سطح استان و کشور تبدیل شود.
هدف مدیریت شهری باید توسعه باشد
شهردار زهوکی در تببین ویژگیها و شاخصههای یک شهردار موفق تصریحکرد: شهردارموفق کسى است كه شهر را متناسب با دیدگاه و همراهى و همفکرى شورا اداره كند، امکان حضور مؤثر مردم را در اداره امور شهر فراهم سازد به گونهاى که شهر در اختیار مردم قرار گیرد و پروژههاى عمرانى و فعالیت هاى خدماتى در پاسخ به نیازهاى واقعى مردم شهر تعریف و اجرا شوند، شهردار باید کسى باشد که هدف مدیریت شهرى را توسعه بداند، نه عمران و نه ارائه خدمات بیشتر. توسعه با مشارکت مردم و آگاهى و دانایى آنها نسبت به حقوق و تکالیفشان در قبال اداره امور شهر محقق مى شود. لذا شهردار منتخب شورا باید مدیریت شهروند محور را باور داشته باشد. سازمان، اداره شهردارى را با این باور ساماندهى کند. بنابراین شهردار باید بتواند به سهولت با مردم ارتباط برقرار کند و امکان آگاهى از نظریات و دیدگاههاى واقعى مردم را فراهم کند تا شهر در چارچوب خواستههاى مردم مدیریت شود.
اعلام زود هنگام طرح ها باعث شکست است
استفاده از ایده دیگران و شهرداران موفق یکی از محورهای اصلی کار ما در شهرداری زهوکی است چرا که افرادی هستند که در هر گفتگوی دوستانه طرحها و نظرات اهل فن را میشنوند و آنها را به خاطر میسپارند و بر خلاف تصور عمومی، خیلی از طرحهای موفق از همین گفت و گو ها و جمع های دوستانه و بعضأ با حضور اندیشمندان یا کارشناسان گرفته میشوند و به ندرت چنین طرح هایی در جلسات رسمی مطرح میشوند. از این رو یکی از محورهای کاری ما روی این حوزه است، ساختن شهر بر اساس توان موجود دیگر رویکرد ما است و برای این امر باید بدنه جامعه با طرح های ما همراه شود، چرا که معمولأ طرحهایی موفق می شوند که مردم آنها را قبول دارند و همین قبول داشتن نشانه آماده بودن جامعه برای اجرای چنین طرحیهایی است.
وی اعلام به موقع؛ را دیگر رویکرد شهرداری دانست و بیانکرد: وقتی برنامهای هنوز در مرحله طرح و نظر است نباید آنرا به عموم اعلام کرد، پس از بررسی یک طرح، باید مدتی را نیز صرف برنامهریزی برای اجرای آن کرد در این برنامه ریزی می توان حداقل 4 تا 5 مانع بزرگ را شناسایی کرد که ممکن است مانع موفقیت طرح شوند. در غیر اینصورت طرح مورد نظر ممکن است تبدیل به یک رقابت سیاسی شود و درطول مدتی که صرف این برنامه ریزی و کار بیشتر روی طرحی می شود و تا قبل از اعلام عمومی آن می توان با مدیران دیگر نیز مشورت کرد و نظرات و انتقادات آنها را شنید.
کارگروه های مشارکتی ایجاد کرده ایم
حاجی حسینی همچنین بر لزوم حل مشکلات مالی شهرداری و طرحهای لازم الاجرا قبل از اعلام عمومی، ارتباط طرح با مردم و تمرکز روی طرحها تاکیدکرد و خاطرنشانکرد: با توجه به اينكه فقط چند ماه از افتتاح شهرداري زهوكي ميگذرد با هماهنگي شورا اقدام به تشكيل كارگروه هاي مختلفي شده از جمله كارگروه اقتصادي كه لازمه شهر است و همچنين كارگروه فرهنگي و اجتماعي و ورزشي به منظور استفاده از نظرات و همفكري در موارد تخصصي و استفاده از تجربيات نفرات تشكيل شده است. در هر محله نیز از بين افراد معتمد يك نفر به عنوان شورايار و يك نفر به عنوان شهريار انتخاب شده است كه در جلسات رسمي شركت كرده و با مطرح كردن مسائل و مشكلات هر محله در همان جلسه برنامهريزي براي حل مشكلات انجام میشود. وی تاکیدکرد: با حضور افراد برجسته علمی شهر، شورای علمی تشكيل شده كه در زمينههای مختلف با مشورت با اعضای شورای علمی برنامهها اجرایی میشوند و با هماهنگی شورا برای شهر انجمن فرهنگی، اجتماعي و ورزشي ويژه بانوان تشكيل شده است .
برنامه های مختلفی جهت خودکفایی و درآمدزایی داریم
اقدامات اوليه در خصوص راه اندازي كارگاه قطعات بتنی در شهرداري انجام شده است كه بزودي افتتاح خواهد شد، همچنين شهرداري زهوكي در حال آماده سازي شرايط براي راه اندازي كارگاه مبلمان شهری است تا در خصوص قطعات بتنی و مبلمان شهري موارد مورد نياز خود را تامين كرده و حتي در درازمدت با برنامه ريزي مناسب این تولیدات را به مرحله فروش برساند و براي شهرداری درآمد ثابت و پايدار كسب كند؛ از ديگر برنامههای اين شهرداری كه هم اكنون طرح آن در دست مطالعه است كارخانه بازيافت پسماند و توليد كمپوست است كه از مهمترين برنامههاي اين شهرداري به شمار میآید.