در حالی خشک کردن ماهی بوی بد این فرآورده را در اذهان مردم تداعی می کند که باعث اشتغال بسیاری از جوانان بومی و غیر بومی  استان هرمزگان شده است.

مرتضی سلیمانی 

به گزارش روزنامه دریای اندیشه ؛ماهی متو و میگو بعد از صید توسط صیادان به ساحل آورده می شوند تا برای خشک شدن راهی روستاها و شهرهای اطراف شوند ، این مهمان ناخوانده که ساحل نشینان از بوی بد آن متنفرهستند بعد از مدت یک هفته زیر نور مستقیم آفتاب قرار می گیرد تا حسابی خشک شود در این مدت یک هفته آنقدر بوی بد می دهد که ساکنان اطراف این مجموعه آسی می شوند.

بعد از گذشت مراحل خشک کردن ،ماهی ها را جمع آوری می کنند و در کیسه های مخصوص قرار می دهند و جهت استفاده در کشاورزی ها  و همچنین به عنوان دام طیور تهیه  و در بازار در معرض فروش قرار می دهند .

 
گفته می شود پودر این ماهی تاثیر بسزایی در رشد مرغ ها و رشد درختان به عنوان کود دارد و به همین خاطر است که علاوه بر نارضایتی هایی که وجود دارد همچنان این اشتغال ادامه دارد .

ریز ماهی «متو» یکی از انواع آبزیانی است که برای ساخت مهیاوه استفاده می شود و طرفداران بی شماری در هرمزگان و جنوب کشور دارد ، این ماهی بسیار کوچک، پس از صید خشک می‌شود و به دیگر نقاط کشور از جمله استان فارس، بوشهر، سیستان و بلوچستان و جنوب کرمان صادر می‌شود .

خشک کردن ماهی و میگو  به روش زمینی یکی از مرسوم ترین و قدیمی ترین روشهای خشک کردن ماهی تازه جهت استفاده در مصارف خوراکی، خوراک دام، طیور و آبزیان و … است.

بیشتر ماهی خشک از ساردین ماهیان و ماهی متو است و در کارخانه های پودر ماهی ، غذای دام و طیور و کود برای کشاورزی ها و باغ ها و موارد بهداشتی و آرایشی استفاده می شود.

حدود ۷۵تا۸۵ درصد ماهی آب است و در شرایط طبیعی در دمای حدود ۵ درجه یا بالاتر به سرعت مورد هجوم میکروارگانیسم ها قرار می گیرد از این رو خشک کردن عاملی برای جلوگیری از فساد و پایداری محصول است.

خشک کردن ماهی باعث استحکام بافت گوشت ماهی می شود بطوری که در موقع پخت در حالت آویخته از هم جدا نمی شود.

 

در بسیاری از محلات بندرعباس مثل پشت شهر ، نخل ناخدا، سورو ،حسین آباد، که اکثرا ساکنین آن به صیادی مشغولند بخشی از صید خود را به صورت خشک شده در بسته بندی های معمولی  ارائه می دهند که حتی بعد از خشک شدن  بدون پخت و پز قابل استفاده است که به آن چیپس ماهی و‌میگو هم گفته می شود.

با اینکه بزرگترین تولید کننده ماهی و میگو در جزیره قشم ،هرمز،جاسک و بندرلنگه مشغولند این فرآیند در بازارهای سنتی بندرعباس نیز پر رونق است و اگر به صورت یک تکنولوژی نو پا به آن بهای بیشتری داده شود می تواند در بخش جذب ارز بیشتر برای کشور و درآمد زایی ثابت در زمینه اشتغال جوانان هم موفق بود چرا که این محصول در بازارهای خارجی نیز پر طرفدار است.

توجه به بازار چیپس ماهی و میگو ، اختصاص بازارچه های سنتی و مجزا می تواند علاوه بره درآمد زایی خانواده صیادان  به نوعی برند سازی محصولات استان هرمزگان را جهانی کند.