«دریای اندیشه» حوادث اخیر را بررسی می کند؛
علی ستاری
به گزارش اختصاصی روزنامه دریای اندیشه، یکی از اتفاقات شایع در کشور که موجب به تلفات بالایی میشود و سالانه جان بسیاری از هموطنان را میگیرد، پدیدهی شوم تصادف است.
این اتفاق نامبارک منحصر در کشور ما هم نمیشود بلکه گریبان بسیاری از کشورها را گرفته است، اما در یکی دو سال اخیر به دلیل محدودیتهایی که کشورها در سفرها به دلیل اپیدمی کرونا داشتند آمار تصادفات با کاهش روبرو بوده است، چنانچه اداره آمار اتحادیه اروپا (یورواستات) با انتشار گزارش تلفات جادهای در یک دهه گذشته اعلام کرد که با وجود این که تعداد کشتهشدگان تصادفهای جادهای در ۱۰ سال گذشته سیر نزولی داشته ولی افت به نسبت بالای آن در سال ۲۰۲۰ متاثر از وضع محدودیتهای سفر به دلیل مقابله با همهگیری ویروس کرونا بوده است.
بر پایه این گزارش، از مجموع جانباختگان سوانح جادهای در سال ۲۰۲۰، نزدیک به ۴۴ درصد سرنشینان خودروهای سواری، ۱۹ درصد عابران پیاده، ۱۶ درصد موتورسیکلت سوار، ۱۰ درصد در دوچرخه سوار و ۱۱ درصد سرنشینان وسایل نقلیه سنگین از جمله اتوبوس و کامیون بودهاند.
آمار تلفات جادهای در ایران به شدت بالا است چنانچه فاصله تعداد تلفات جادهای در اتحادیه اروپا و ایران در حالی به حدود هزار و ۸۰۰ نفر رسیده که جمعیت ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا ۴۴۷.۲ میلیون نفر و جمعیت ایران ۸۴.۴ میلیون نفر است.
طبیعتا یکی از تلخترین انواع تصادفات در ایران، سوانحی است که یک سوی آن ، یک دستگاه اتوبوس باشد که موجب میشود با توجه به تراکم بالای مسافرین آمار جانباختگان و آسیبدیدگان رو به فزونی بگذارد.
بر اساس آمار و بررسی میزان عوامل تأثیرگذار در تصادفهای ایران در سال ۹۳، ۵۲٪ انسان، ۳۰٪ مشکلات جادهای و ۱۳٪ نقص فنی خودروها در تصادفات رانندگی نقش داشتند. بر اساس گزارش اداره راهور پلیس راهنمایی و رانندگی در سال ۹۳ نزدیک به ۱۵۶ هزار تصادف در جادههای کشور ثبت شده که ۵۴ هزار مورد تصادف که نزدیک به یک سوم کل تصادفات را تشکیل میدهد مربوط به عوامل ناشی از مشکلات مربوط به جادهها و حدود ۸۱ هزار تصادف که نزدیک به نیمی از کل تصادفات جادهای سال ۹۳ را شامل میشود ناشی از اشتباهات انسانی بود. آمار اعلامی سال گذشته یعنی ۱۴۰۰ نیز پیام خوبی برای مردم ندارد چرا که طبق اعلام رئیس سازمان اورژانس کشور در سال گذشته، بیش از ۶۰۰ هزار مصدوم در تصادفات جادهای توسط کارکنان فوریتهای پزشکی اورژانس کشور به بیمارستانها منتقل شده است که حاکی از افزایش حدود ۱۶ درصدی تصادفات نسبت به سال قبل است و طبق آمارها و گزارشهای اورژانس کشور، در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۷۱ تصادف اتوبوس در جادههای کشور داشتیم که این میزان نشان از افزایش ۴۳ درصدی تصادفات اتوبوسها نسبت به سال گذشته بوده است.
در کمتر از یک ماه از سانحه غمانگیز تصادف خونبار در محور کهورستان این باز خبری غم بار ای سانحهای دیگر در نزدیکی محور بندرعباس به گوش رسیده است و یک دستگاه اتوبوس مسافربری در محور گچین و نزدیکی شهر بندرعباس در حالی که فاصله زیادی تا رسیدن به مقصد نداشته است واژگون شده است و تلفات بسیاری را بر جای گذاشته است.
طبق اعلام دکتر حسین قاسمی رییس اورژانس پیش بیمارستانی هرمزگان، ساعت ۰۸:۴۳ دقیقه صبح امروز، پیرو تماس شهروندان با اورژانس ۱۱۵، مبنی بر واژگونی یک دستگاه اتوبوس در حوالی کشتی سازی، بلافاصله چهار دستگاه آمبولانس اورژانس ۱۱۵ و ۵ دستگاه آمبولانس از هلال احمر، اسکله شهید رجایی، پالایشگاه نفت، کشتی سازی و منطقه ویژه و همچنین بالگرد اورژانس ۱۱۵ به محل اعزام شدند. در حال حاضر ۶ مصدوم توسط سه دستگاه از آمبولانس های اعزامی به بیمارستان منتقل شده اند.
فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نیز گفت: پس از وقوع حادثه واژگونی در محور گچین به بندرعباس نیروهای امدادی و درمانی به محل اعزام شدند.
وی افزود: با ورود نیروهای امدادرسان سریعا عملیات کمک رسانی به مصدومان آغاز و اقدامات سرپایی اولیه انجام و سپس مصدومان از طریق آمبولانس و بالگرد به بیمارستانهای شهید محمدی و صاحب الزمان بندرعباس منتقل شدند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: در آخرین آمار بررسی شده نهایی 11 نفر در این حادثه شامل 4 زن و 7 مرد در بازه سنی 18 تا 57 سال مصدوم شدند که روند دریافت خدمات درمانی برای آنها در حال انجام است. وی تصریح کرد: در این حادثه متاسفانه 2 زن نیز جان خود را از دست دادند که پیکر آنان نیز به بندرعباس منتقل شده است.