پیاز در هفتههای گذشته قلههای قیمتی را فتح کرد که به نظر میرسد با ورود پیاز هرمزگان به بازار قیمت محصول متعادل شود.
علی ستاری
پیاز در هفتههای گذشته قلههای قیمتی را فتح کرد که به نظر میرسد با ورود پیاز هرمزگان به بازار قیمت محصول متعادل شود.
به گزارش روزنامه دریای اندیشه، پیاز یکی از محصولات مهمی است که جایگاه خوبی در سفره ما ایرانیان دارد، پیاز از نظر ارزش غذایی به دلیل دارا بودن قندها، ویتامین ها به ویژه و ویتامین ث، مواد معدنی بخصوص کلسیم، فسفر و پتاسیم دارای اهمیت است. این محصول یکی از قدیمی ترین سبزیها در دنیا و ایران است که خاستگاه آن در ایران و افغانستان ذکر کرده اند، خواص پیاز برای سلامتی درست مانند ساختار ظاهری این سبزی، چند لایه و پیچیده است. تقریبا در تمامی انواع پیازهایی که در بازار به فروش میرسند، فارغ از نوع و رنگشان، فوایدی بینظیر نهفته است.
با خواص معجزهانگیز پیاز آشنا شویم
فوتوکمیکالها یا مواد شیمیایی گیاهی، مواد طبیعی هستند که در میوهها و سبزیجات تازه یافته میشوند و آنها را به خوراکیهایی مفید و عالی برای سلامتی تبدیل کردهاند. برخی از آنها دارای تاثیرات آنتیاکسیدانی هستند؛ درست مانند مواد شیمیایی گیاهی موجود در پیاز شاید از شنیدن این حقیقت شگفتزده شوید، ولی پیاز در واقع از لحاظ میزان آنتیاکسیدان موجود در آن، غنیترین خوراکی است که میتوانید بیابید.
بدیهی است خاصیت آنتیاکسیدانی که در بالا به آن اشاره شد، میتواند در مبارزه علیه سرطان و انواع تومورها کمک کند، ولی مادهای خاص در پیاز وجود دارد که باعث خاصیت ضد سرطانزایی مضاعف در آن میشود. این ترکیب کوئرستین نام دارد؛ این ماده نوعی فلاونوئید است که در پیاز وجود دارد، و مطالعات فراوان اثرات مختلف آن را بر سلامتی اثبات کردهاند (اثراتی از قبیل جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، پارکینسون، و غیره). برجستهترین اثر کوئرستین برای سلامتی، تواناییاش در مبارزه علیه سرطان است؛ کمتر خوراکی مثل پیاز پیدا میشود که بتواند باعث از بین رفتن رادیکالهای آزاد شود؛ این خاصیت پیاز در کنار قدرت التیامبخشی این سبزی پر خاصیت (در بخشهای بعدی در مورد قدرت التیامبخشی آب پیاز بیشتر خواهیم گفت) باعث میشود از ابتلا به زخم معده در امان بمانید. همچنین پیاز میتواند از پیشرفت ورم معده در طولانی مدت جلوگیری کند، و باعث حفظ سلامتی پوشش داخلی معده و حفظ تعادل اسیدی آن شود.
به غیر از مطالبی که عنوان شد، پیاز با تنظیم قند خون از ابتلا به دیابت جلوگیری میکند، التهابها و عفونتها را کاهش میدهد، اثربخشی ویتامین C را در بدنتان افزایش میدهد، باعث افزایش تراکم استخوانی در زنان یائسه میشود، منبعی غنی از آهن، کلسیم، و دیگر مواد معدنی ارزشمند است، باعث تسکین آسم، حساسیتها و آرتروز میشود، میتواند از آسیبهای DNA و سلولی جلوگیری کند و چندین کاربرد و اثر ریز و درشت دیگر ….!
این محصول پر طرفدار در روزهای اخیر همگام با دلار ، رکوردهای را در قیمت میشکست و روز به روز در حال گرانشدن بود به طوری که با شروع فصل زمستان در برخی مناطق پیاز با قیمت بالاتری نسبت به موز عرضه شد البته در بندرعباس نهایت افزایش قیمتی که این محصول داشت تا ۲۰ و چند تومان بود اما گزارشها حاکی از این بود که در برخی شهرهای کشور قیمت این محصول تا ۴۰ هزارتومان نیز بالا رفته است.
چرا پیاز گران شد
مجید حسنیمقدم مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی درباره علت افزایش قیمت پیاز گفت: تغییر فصل و بارندگیهایی که در جنوب کشور روی داد، وقفهای کوتاه در حمل و نقل ایجاد کرد و موجب افزایش هزینه تولید شده است.
وی بیان کرد: صادرات هم یکی دیگر از دلایل افزایش قیمت پیاز بود که این موضوع مدیریت شده و اکنون وضعیت مطلوب است.
حسنیمقدم با اشاره به اصلاح قیمت پایه صادراتی از ۱۳ سنت به ۴۰ سنت افزود: با استانهای تولیدکننده؛ هرمزگان و جنوب کرمان هماهنگیهای لازم صورت گرفته که بیشترین میزان پیاز در بازارهای داخلی توزیع شود.
وی با بیان اینکه روند تولید در این فصل افزایش دارد، ادامه داد: پیشبینی میشود، میزان تولید به سه میلیون تن برسد.
مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به عرضه پیاز با قیمت ۱۵ هزار و ۹۰۰ تومان گفت: هماکنون روزانه ۹۰ تا ۱۰۰ تن بار پیاز در میادین میوه و ترهبار توزیع میشود که این میزان به فراخور نیاز سازمان میادین افزایش خواهد یافت.
ورود پیاز هرمزگان به بازار
سید رضا امیری زاده مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی اظهارداشت:: در سال زراعی جاری ۸ هزار و ۶۰۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت محصول پیاز رفته است که پیشبینی ما این است ۴۱۰ هزار تن محصول برداشت شود.
امیریزاده افزود: محصول پیاز هرمزگان با توجه به کشت نشایی از با کیفیت ترین پیاز تولید شده در کشور و منطقه است و همین امر موجب میشود که مشتریان زیادی را به خود اختصاص دهد.
وی تأکیدکرد: پیاز هرمزگان به بازار استانهایی چون تهران، فارس، اصفهان، آذربایجان و … ارسال میشود، ضمن اینکه کشورهای حوزه خلیجفارس نیز از مشتریان این محصول باکیفیت به شمار میآیند.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان متوسط عملکرد در هرهکتار از اراضی کشت شده پیاز را بالغ بر ۵۰تن ارزیابی کرد و اذعان داشت: عمده برداشت پیاز از مزارع هرمزگان از بهمن ماه خواهد بود اما از نیمه دوم دی ماه برداشت در برخی اراضی آغاز و تا اواخر فروردین ماه با هدف تامین نیاز بازار کشور ادامه دارد.
امیری زاده در پایان خاطر نشان کرد: تاریخ کشت به موقع، استفاده از سیستم آبیاری نوین ، تغذیه مناسب، از جمله اقدامات جهاد کشاورزی در راستای عملکرد بهتر برای کاشت این محصول بوده است.
در چند هفته گذشته، افزایش قیمت پیاز موجب ایجاد نگرانیهایی شده بود که به نظر میرسد با ورود پیاز استان به بازار و مدیریت عرضه و جلوگیری از صادرات بیرویه بتوان قیمت این محصول را با کاهش به نقطهای مناسب رساند.