هرمزگان، نماینده هویت و تمدن دریایی ایران

 سهیلا دهقانی –

اولین جلسه انجمن میراث فرهنگی استان هرمزگان با حضور مدیران عالی استان در محل استانداری هرمزگان برگزار گردید.
به گزارش اختصاصی دریای اندیشه، اولین جلسه انجمن میراث فرهنگی استان هرمزگان با حضور استاندار هرمزگان ، دبیر انجمن های میراث فرهنگی وزارت ، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان هرمزگان و دیگر مدیران عالی استان در محل استانداری هرمزگان برگزار گردید.
در این جلسه محمد محسنی ، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان هرمزگان ضمن ارائه توضیحاتی در خصوص تشکیل این انجمن اظهارکرد: انجمن میراث فرهنگی استان در راستای مشارکت و همکاری دستگاه های اجرایی ، سازمان های مردم نهاد و سایر نهاد های مرتبط و بر طبق سیاستهای شورای عالی میراث فرهنگی با مدیریت مدیران ارشد استان تشکیل گردید.
 وی با گلایه از عدم حضور تعداد زیادی از مدیران استانی با وجود دعوت رسمی این نهاد، تاکید کرد: مجموعه میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان هرمزگان در راستای اجرایی شدن اهداف این انجمن و صیانت از میراث فرهنگی استان وحفاظت از 400 اثر میراث فرهنگی هرمزگان تمام توان خود را به کار خواهد گرفت.
در ادامه این جلسه، ایمان دهاقین، دبیر انجمن‌های میراث‌فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه وقتی از میراث فرهنگی یک استان صحبت می شود این میراث دایره بسیار عظیمی را شامل می شود، افزود: به عنوان مثال اگر از میراث فرهنگی بندرعباس سخن بگوییم باید در یک نگاه جامع بگوییم بندرعباس کجاست و بندرعباسی کیست که این مجموعه ای از عناصر همچون آثار، ابنیه، بافت و محوطه ها و از طرفی سنت ها، مشاهیر، آداب و رسوم و … را شامل می شودکه محافظت از همه این ها از عهده صرفا یک دستگاه برنمی آید.
دهاقین تصریح کرد : طبق این مباحث برای مدیریت این گستره عظیم،  انجمن های میراث فرهنگی ، طبق قانون مصوب شورای عالی میراث فرهنگی کشور به ریاست کلی رئیس جمهور برای همکاری و مساعدت سایر دستگاه ها تشکیل گردید.
وی با بیان این مطلب که دستگاه های عضو این انجمن هر کدام سهمی را در محافظت میراث فرهنگی برعهده دارند، افزود: به عنوان مثال یکی از ارکان این حوزه معرفی و آموزش است که متاسفانه در این حوزه نتوانستیم داشته های فرهنگی خود را به دنیا معرفی کنیم در این حوزه ارگان هایی مثل صدا و سیما و فرهنگ و ارشاد اسلامی می توانند نقش ایفا کنند و یا در حوزه های عمرانی که در این امر نیز شهرداری ها و مدیریت های شهری و  همچنین سازمان هایی از جمله سازمان راه و شهرسازی ملزم به نقش آفرینی هستند.
دبیر انجمن‌های میراث‌فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با ذکر این نکته که ما به واسطه انجمن های میراث فرهنگی می خواهیم  به باز تعریفی از میراث فرهنگی به عنوان الگوی آزموده شده ای از زیست در سرزمین مان برسیم، خاطر نشان کرد: باید توسعه شهری را با سنتهای گذشته همسو کنیم  و شایسته است مدیران شهری خط و خطوط توسعه های شهری را از مسیر میراث فرهنگی بگذرانند.
وی جلب مشارکت های مردمی را از دیگر اهداف مهم این انجمن برشمرد و اظهار کرد: اگر مردم در این حوزه نقش آفرینی کنند حفاظت از میراث فرهنگی محقق خواهند شد و در این راستا ابزارهایی تعیین شده است که مردم  وخیرین می توانند با عضویت در این انجمن فعالیت کنند.
استاندار هرمزگان  نیز در این جلسه با بیان این مطلب که جای بانوان در گزینه های انتخابی میراث فرهنگی برای ریاست انجمن های میراث فرهنگی خالی است به استفاده از ظرفیت بانوان فعال در این حوزه تاکید کرد.
دوستی با بیان این مطلب که جلساتی از این قبیل از اهمیت ویژه ای برخوردار است، افزود: آنچه که ما را به آن می شناسند میراث فرهنگی است که خود این میراث فرهنگی به دو بخش ملموس و غیر ملموس تقسیم می شود.
وی در ادامه میراث و ابنیه فرهنگی را بخش اول و ملموس و فرهنگ و آداب سنن را بخش غیر ملموس میراث فرهنگی و بخش مهم تر آن معرفی کرد و بر حفظ این دو بخش تاکید کرد.
استاندار هرمزگان با بیان اینکه ریشه های ما در این میراث نهفته است، افزود: اگر این میراث و فرهنگ ها از ما گرفته شود از ما چیزی باقی نخواهد ماند و راز ماندگاری هویت ما نیز با این موضوع پیوند خورده است.
وی به تلاش بزرگان و شعرا در تاریخ ایران برای حفظ زبان اشاره و خاطر نشان کرد: اگر این اصرار برای حفاظت زبان وجود نداشت اکنون بخش اعظمی از هویت ما از بین رفته بود.
دوستی شروع احساسی و پرانگیزه و در ادامه تغییر مسیر را آفت جلسات خواند و در این راستا توصیه کرد: باید به این جلسات نظم نسخ داده شود و به صورت فصلی با حضور فعال تمام اعضا برگزار گردد تا از این آفات دور بماند.
وی با تاکید بر لزوم تعیین موضوعات و دستور کارهای این انجمن، افزود: باید روی نتایج ملموس با تعریف تعدادی طرح مشخص و دعوت از خیرین یا صاحبان مسئولیت های اجتماعی تمرکز کرد.
استاندار هرمزگان با بیان این مطلب که می توان در این جلسات اعلام نیاز و تقسیم کار برای ثمردهی این طرح های مشخص انجام شود، افزود:حتی اتمام یک کار و طرح مشخص و ملموس می تواند نتیجه خوبی برای خدمت به مردم باشد و بودجه آن را نیز می توان یخشی از منابع استانی و بخش دیگری  از سایر منابع تامین کرد.
دوستی با اشاره به ظرفیت سازمان های مردم نهاد و لزوم  برنامه ریزی و تقسیم نقش در این حوزه، تاکید کرد: باید یک نقشه جامع برای میراث فرهنگی استان هرمزگان از دید کنشگران ترسیم کرد.
وی مثال هایی از حضور فعالان و کنشگران زیست محیطی در حوزه ژئو پارک ها و یا بانوان در حوزه میراث غیر ملموس ، حضور فعال آقایان در حوزه موسیقی و حضور هنرمندان در لنج سازی  و سایر دانش ها و ظرفیت های نهفته در استان مطرح کرد و بیان داشت: ما در این حوزه ها نیاز به ترسیم یک کلان تصویر داریم تا بتوان طبق آن برنامه ریزی صورت بگیرد.
دوستی به تلاش های موفق بندر کنگ در حوزه بافت شهری اشاره کرد و افزود: معماری نشاط آفرین است و باید نمادهای ما در زیست شهری ما نیز تعریف گردند تا مناظر چشم نواز و یادآور ریشه های ما در شهر گسترش پیدا کند.
استاندار هرمزگان با بیان اهمیت پاسداشت فرهنگ دریا با توجه به اهمیت و موقعیت استان هرمزگان تصریح کرد: استان هرمزگان باید نماینده هویت و تمدن دریایی ایران باشد.
وی با اشاره به تاریخ جنگ های دریایی و دانش آن افزود استان هرمزگان باید خود را نماینده و حافظ تاریخ و تمدن دریایی ایران بداند.
دوستی از شیوه های بقا و تامین آب در جزایر و شیوه تبادلات فرهنگی ساکنین آن  با کشورهای جنوب خلیج فارس به عنوان بخشی از تاریخچه دانش های نهفته در جزایر استان نام برد و تصریح کرد: استان ما پیشانی و نماینده ملت بزرگ ایران در تمدن و میراث دریایی است و این نقش تمرکز ویژه ای را می طلبد.
در پایان محمد محسنی ، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان هرمزگان از برگزاری طرح گام( گردشگری از مدرسه) و طرح ثبت جهانی زبان مشترک ایران و عمان و چند طرح در صف برگزاری این سازمان در سراسر استان خبر داد و احکام مسئولیت چند تن از اعضای انجمن نیز اهدا گردید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا