علی ستاری –
عملیات اجرایی پارک آبی بندرعباس تقریبا وارد سال دهم شده است و با وجود اینکه فصل گردشگری هرمزگان در سال ۱۴۰۲ نیز به اتمام رسید خبری از بهرهبرداری این طرح نبود.
به گزارش روزنامه دریای اندیشه؛ یکی از گلایههای مردم بندرعباس و مسافرانی که خود را به استان هرمزگان میرسانند، فقدان اماکن تفریحی در این استان است، مسئلهای که شاید مسافران را در یک فصل سال اذیت کند اما مردم استان هرمزگان را در طول سال اذیت میکند و مجبور میشود برای مقاصد تفریحی هزینههای بسیاری برای عزیمت به شهرهای دیگر متحمل شوند، یک زمانی تنها پارک آبیِ شناخته شدهی کشور در مشهد مقدس بود تا جایی برای زائرین امام رئوف، سر زدن به پارک آبی هم جزوی از اهداف سفر به مشهد مقدس شده بود اما امروزه بخش عمده کلانشهرهای کشور یا پارک آبی ساختهاند و یا پارک آبی در دست ساخت دارند، و دیگر داشتن این امکان یک مسئلهی دست نیافتنی نیست.
هم اکنون طبق اطلاعات به دست آمده از سایتهای گردشگری، پارک آبی اوپارک در تهران، پارک آبی پرشین فردیس، دهکده موج-پارک آبی شهرکرد، پارک آبی آبسار اصفهان، پارک آبی تبریز(اولین پارک آبی زیرزمینی ایران)، پارک آبی اوشن در جزیره کیش، دهکده آبی پارس، سرزمین موج های آبی مشهد و سرزمین موجهای خروشان مشهد، سرزمین موج های آبی ارومیه، تقریبا بهترین و معروفترین پارکهای آبی کشور هستند که همه روزه میزبان گردشگران و تفریحگران بسیاری است.
شهرهای فاقد پارک آبی مخصوصا در جنوب کشور و همسایگی استان هرمزگان نیز در حال رقابت برای احداث پارک آبی هستند، به عنوان مثال استان فارس و شهرداری شیراز در بهمن ماه سال ۹۹ کلنگ احداث پارک آبی برای خود را بر زمین زد هر چند که از نتیجهی آن اطلاعاتی در دست نیست، پارک آبی کرمان نیز که ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی برای آن اعلام شده است بهرهبرداریاش به سال ۱۴۰۵ موکول شده است.
البته استان کرمان پارکهای آبی در مقیاس متوسط دارد اما این پارک آبی بزرگ که در دست احداث است ۲ هزار نفر در روز ظرفیت پذیرش دارد.
یزدیها نیز سال ۹۶ پارک آبی بزرگ خود را به عنوان بزرگترین مجموعه آلی جنوب شرق کشور در رضوانشهر و کیلومتر ۱۵ جاده یزد – تهران به بهرهبرداری رساندند و این در حالی است که تقریبا ۲ سالی میشود پارک آبی بندرعباس به مراحل پایانی رسیده است اما معلوم نیست چه عزمی وجود دارد که موجب شده این فضای تفریحی بزرگ به سرانه تفریحی مردم هرمزگان و بندرعباس اضافه نشود، قطع به یقین اگر همین یک فضا در بندرعباس به بهرهبرداری برسد گردشگری داخلی هرمزگان به جای منعطف شدن روی استانهای کرمان و فارس به سمت بندرعباس هدایت خواهد شد و جمع کثیری از هماستانیها مقصد تفریحی خود را به سمت بندرعباس تنظیم خواهند کرد.
بر همین اساس با هزار امید و آرزو، ساخت اولین پارک آبی بندرعباس، در سالهای ۹۳ و سال ۱۳۹۴ آغاز شد.
نخستین بار در بهمنماه سال ۹۱ و در شورای اشتغال استان بود که احداث بزرگترین مجتمع تفریحی پارک آبی کشور به تصویب رسید و قرار بر آن شد تا بانک صادرات استان هرمزگان موافقت خود را در راستای پرداخت تسهیلات اعلام کند و به هر صورت این پروژه برای بندرعباس تعریف و عملیات اجرایی آن آغاز شد اما روزگار این طرح نیز همانند برخی طرحهای دیگر بود و مشکلات مالی موجب شد تا این پروژه، تعطیل شود.
مطالبات مردمی و نیاز شهر بندرعباس و استان هرمزگان به یک مرکز جامع گردشگری موجب شد که هر طور شده مجدد با کمک اعتبارات دولتی و تسهیلات دوباره این طرح را به جریان بندازند.
۲۴ اردیبهشت ماه سال ۹۴- بابک تراکمه معاون وقت هماهنگی امور عمرانی استانداری هرمزگان در بازدید از این مجموعه تفریحی پیشرفت آن را مطلوب ارزیابی کرد.
کارها به حدی از نظر مسئولان وقت با سرعت پیش میرفت که تیرماه ۹۴، مسئولان اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان هرمزگان خبر از بهرهبرداری از آن تا پایان سال میدادند چنانچه فرشيد واحدي معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي وگردشگري هرمزگان در آن زمان با بیان اینکه پروژه پارک آبی بندرعباس ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، گفت: براي اين پروژه تا كنون نزديك به 160 ميليارد ريال توسط بخش خصوصي هزينه شده است و بهمن ماه ( بهمن ۹۴) افتتاح خواهد شد.
سال ۹۵ که این طرح متوقف شده بود مرحوم جاسم جاری استاندار وقت هرمزگان، پای حل مشکلات آن نشست و خبر از حل مشکلات تسهیلات بانکی این پروژه از طریق بانک گردشگری داد که در آن زمان پیشرفت فیزیکی پارک آبی بندرعباس ۷۰ درصد اعلام شد.
بعد از این ایام سالها شاهد تعطیلی پروژهی پارک آبی بود تا اینکه فریدن همتی، دوباره پروندهی پارک آبی بندرعباس را باز کرد و در جمع خبرنگاران بحث بهرهبرداری از آن را مطرح کرد، فریدون همتی که پارک آبی بندرعباس را با پیشرفت ۷۵ درصدی تحویل گرفته بود، ۲۶ تیرماه ۱۴۰۰، این تیتر را به رسانهها میدهد: " پارک آبی بندرعباس تا سه ماه دیگر آماده بهره برداری است"
طبق اعلام فریدن همتی، حجم کل سرمایه گذاری این طرح گردشگری یک هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال است که تاکنون برای اجرای برای آن بیش از ۸۰۰ میلیارد ریال به عنوان سهم آورده سرمایهگذار و منابعی که از محل تسهیلات بانکی تزریق پیداکرده، هزینه شده است.
فریدون همتی هم مانند جاسم جادری رفت هیچ یک از این دو استاندار با وجود اینکه مهدی جهانگیری مدیرعامل بانک گردشگری و برادر معاون اول رئیس جمهور نیز پای کار این طرح آمده بود نتوانستند پارک آبی بندرعباس را به سرانجام برسانند و این طرح نیز مانند بسیاری از طرحها به دولت سیزدهم و استاندار بعدی منتقل شد.
۲۱ آذر ۱۴۰۰، مهدی فیروزی معاون هماهنگی امور اقتصادی وقت استانداری هرمزگان از پروژه پارک آبی بازدید کرد و مهرداد بناوند مدیرکل میراثفرهنگی وقت، در آن بازدید با اشاره به اینکه تاکنون ۱۶۰ میلیارد تومان در این پروژه هزینه شده است، افزود: «پیشبینی میشود این پروژه بااعتباری بالغبر ۲۰۰ میلیارد ریال به بهرهبرداری برسد که امیدواریم مابقی اعتبار از محل منابع و تسهیلات تبصره ۱۸ به این پروژه پرداخت شود.»
بناوند در تیرماه ۱۴۰۱ نیز اعلام کرده بود: طی سهماهه اول سال جاری مبلغ ۵۰ میلیارد ریال تسهیلات در حوزه گردشگری استان پرداختشده است.»
همزمان با سفر آیت الله رئیسی، رئیس جمهور اسلامی ایران به استان هرمزگان، جواد واحدی معاون امور مجلس، حقوقی و استانها وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از پروژه پارک آبی بندرعباس، بازدید کرد و ۲۰ میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل آن در نظر گرفته شد، وعدهی معاون وزیر میراث فرهنگی اردیبهشت ۱۴۰۱ را نشان داده بود که در این ایام به بهرهبرداری خواهد رسید اما این وعده نیز به سرانجام نرسید و بهار ۱۴۰۱ نیز مردم نتوانستند استفادهای از این پارک آبی که دیگر گرد پیری روی صورتش نشسته بود، کنند.
حال از بهار ۱۴۰۱ نیز یک سال گذشته است و بهار ۱۴۰۲ نیز در حال وارد شدن به اردیبهشت خود است اما متأسفانه هیچ خبری از بهرهبرداری از این طرح نیست در حالی که سالیان سال است این پروژه بالای ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و حتی تابلوی آن نیز نصب شده است معلوم نیست که این طرح چه زمانی به بهرهبرداری برسد.
البته ناگفته نماند در سالهای گذشته سهام داران این مجتمع نیز به دلیل تاخیر بیشاندازه در بهرهبرداری از پارک آبی بندرعباس تجمعات و اعتراضاتی را شکل داده بودند.
باید دید محمد محسنی که چهارمین مدیرکل میراثفرهنگی هرمزگان در عمر پارک آبی بندرعباس آیت موفق خواهد شد که این طرح را به سرانجام برساند یا این طرح به مدیرکل بعدی و چه بسا استاندار بعدی موکل خواهد شد.