با حضور وزیر نفت؛ میدانهای نفتی سیوند و اسفند که ۱۶ هزار بشکه ظرفیت تولید نفت ایران را افزایش
می دهند به بهرهبرداری رسید.
علی ستاری
به گزارش روزنامه دریای اندیشه، سید جواد اوجی وزیر نفت، در سفری به استان هرمزگان برنامههای خود را در دهه مبارک فجر آغاز کرد و پرورژههای بسیاری را در هرمزگان آغاز کرد.
اوجی در اولین برنامه خود، راهی شرکت نفت جی شد و واحد قیرسازی این شرکت را افتتاح کرد.
واحد تولید و ذخیرهسازی قیر شرکت پالایش نفت جی بندرعباس به ظرفیت تولید سالانه ۶۰۰ هزار تن و ذخیرهسازی ۲۲ هزار تن انواع قیر با سرمایهگذاری ۳۵۰ میلیارد تومان معادل حدود۲۰ میلیون دلار به بهرهبرداری رسید.
این طرح به منظور گسترش توسعه زیرساختهای تولید و ذخیرهسازی در مبادی خروجی کلیدی کشور برای صادرات محصول (بندرعباس به عنوان بزرگترین بندر صادراتی فرآوردههای نفت در کشور) و به تبع آن افزایش سهم صادرات و ایجاد پایگاه تولید و عرضه قیر در جنوب کشور با هدف افزایش سهم صادراتی و تأمین بخشی از قیر مورد نیاز داخلی در منطقه مورد نظر احداث شده است.
جواد اوجی وزیر نفت در آیین بهرهبرداری از کارخانه تولید و ذخیرهسازی قیر نفتجی با اشاره به سرمایهگذاریهای مختلف در حوزه نفت و گاز اظهار کرد: امروز بهرهبرداری و آغاز عملیات اجرایی طرحهایی در بخش بالادست و پاییندست نفت به ارزش حدود ۳ میلیارد دلار آغاز میشود.
وی با اشاره به اینکه کارخانه تولید و ذخیرهسازی قیر به همت همکارانمان در صندوق بازنشستگی صنعت نفت ساخته شده است، افزود: در این طرح ۳۵۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری شده است.
افزونبر این، در این سفر یک روزه جواد اوجی، وزیر نفت به استان هرمزگان، عملیات اجرایی طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس در دو پکیج واحدهای یوتیلیتی و واحدهای فرآیندی با محوریت ککسازی به منظور کاهش میزان تولید گوگرد و نفت کوره پالایشگاه بندرعباس و تولید کک اسفنجی به میزان ۳۰۰ هزار تن در سال با سرمایه مورد نیاز ۱۷۰۰ میلیون دلار آغاز شد. در این طرح تماما از دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت برای واحدهای فرآیندی از جمله کک تأخیری استفاده شده است و برای نخستین بار در کشور این تعداد واحدهای فرآیندی از سوی نیروهای بومی طراحی میشود.
طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس به علت پیچیدگیهای فنی بالا و همچنین نیاز سرمایهگذاری اولیه به نسبت بالا به سه پروژه تقسیم شده است که در این برنامه ۲پروژه واحدهای یوتیلیتی و ککسازی آغاز بهکار خواهد شد؛ پروژه واحدهای یوتیلیتی و واحدهای جانبی که پیمانکار آن برای انجام پروژه به صورت EPCF انتخاب شده است که مبلغ کل سرمایهگذاری آن۸۱۰ میلیون یورو است که ۷۵ درصد از این مبلغ از سوی پیمانکار و مابقی آن از محل تخصیص۳۰ درصد سود سالیانه شرکت پالایش نفت بندرعباس تأمین میشود. پروژه احداث واحدهای فرآیندی با محوریت واحد ککسازی برای تولید کک اسفنجی و سایر فرآوردههای نفتی به مبلغ ۷۲۲ میلیون یورو از محل ۳۰ درصد سود سالیانه شرکت پالایش نفت بندرعباس به صورت EPC به پیمانکار منتخب برای اجرا واگذار شده است. پروژه تولید روغنهای پایه گروه ۲ و ۳ که در مرحله انتخاب پیمانکار برای انجام پروژه به صورت EPCF است که طبق برآوردهای اولیه میزان سرمایهگذاری مورد نیاز ۶۰۰ میلیون یورو تخمین زده میشود.
پالایشگاه نفت بندرعباس دومین پالایشگاه کشور که دیگر نفت کوره و مازوت نخواهد داشت
جواد اوجی وزیر نفت در حاشیه کلنگزنی این پروژه در جمع خبرنگاران ضمن تبریک ایام الله دهه مبارک فجر، ضمن معرفی ابعاد طرح ملی ارتقای کیفیت تولید فرآوردههای نفتی، گفت: با این طرح پالایشگاه نفت بندرعباس به دومین پالایشگاه کشور تبدیل خواهد شد که دیگر تولید نفت کوره یا مازوت ندارد و این دو محصول نیز فرآوری میشوند.
قول وزیر به هرمزگانیها، ظرفیت پالایشیِ هرمزگان را به یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه خواهیم رساند
وی بیان کرد: درحال حاضر روزانه قریب به 800 هزار بشکه فرآورش نفت خام در دو پالایشگاه هرمزگان داریم، و به مردم استان هرمزگان قول میدهیم که استان هرمزگان را قطب پالایشی فرآوردههای نفتی کشور خواهیم کرد و با احداث پالایشگاه شهید قاسم سلیمانی و مروارید مکران ظرفیت پالایشی استان را به یک میلیون و 800 هزار بشکه خواهیم رساند.
جلیل سالاری معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، با بیان اینکه ارتقای کیفی تولید نفت کوره این پالایشگاه تکلیف قانونی بوده است گفت: این طرح بر اساس ۱۶ واحد تحت لیسانس که پیشتر دانشفنی آن از بیرون از کشور تأمین میشد با دانش فنی بومی اجرا شده است.
وی درباره دستاوردهای این طرح گفت: با اجرای این طرح حدود ۱۰ میلیون لیتر فرآورده نفتی شامل نفتگاز و حلالها به تولید کشور افزوده میشود. مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از تولید ساعتی ۳۰ تن کک در این طرح خبر داد و تصریح کرد: این کک در صنایع آلمینیوم کاربرد فراوان دارد و طراحی این طرح در داخل کشور انجام شده و دانش فنی آن بومی است.
سالاری با بیان اینکه اجرای ۱۳ واحد یوتولیتی این طرح از سوی کارکنان پالایشگاه اجرا شده است، گفت: با اجرای این طرح این پالایشگاه به یک پالایشگاه غیر نفت کوره تبدیل و تأمین نفت کوره در شاخص کیفی IMO محقق میشود.
وی درباره دیگر فرآوردههای تولیدی این طرح توضیح داد: ۵ میلیون لیتر تولید روزانه نفتگاز، ۴ میلیون لیتر روزانه فرآوردههای ویژه و نزدیک به ۱۵ هزار بشکه معادل ۱.۵ میلیون لیتر روغن گریدهای ۲ و ۳ از تولیدات این طرح هستند که برای اولین بار در کشور رخ میدهد.
هاشم نامور مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس در این آیین با بیان اینکه طرح ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه بندرعباس از طرح های عظیم اقتصادی، ملی، پیشران، زیرساختی، روزآمد و مبتنی بر آینده نگری است، گفت: اجرای این طرح موجب کاهش تولید و بهبود کیفیت نفت کوره و افزایش تولید فرآوردهای با ارزش افزوده بیشتر مطابق با استانداردهای روز خواهد شد.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس تاکیدکرد: بی نیاز شدن کشور از واردات محصولات استراتژیک کک اسفنجی و روغن های پایه گروه 2 و 3 ، پیشگیری از خروج ارز از کشور و قطع وابستگی به خارج و و خنثی سازی تحریم ها از دیگر مزایای این طرح است.
وی عنوانکرد: بر اساس این طرح سالانه در پالایشگاه نفت بندرعباس 500 هزار تن روغن های پایه گروه 2 و 3 و همچنین 300 هزار تن کک اسفنجی مورد نیاز کشور تولید و سالانه از خروج میلیون ها دلار، از جلوگیری میشود.
نامور تاکیدکرد: در حین اجرای این پروژه قریب به ۸ هزار نفر مشغول به کار خواهند شد و بعد از بهرهبرداری نیز برای سه هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد شد.
پایانه صادراتی شرکت نفت سپاهان در بندرعباس به بهرهبرداری رسید
پایانه صادراتی شرکت نفت سپاهان در زمینی به مساحت حدود ۱۹ هزار متر مربع ساخته شده است و یکی از بزرگترین پایانههای صادراتی در سواحل جنوبی کشور بهشمار میآید.
این پایانه در مجموع دارای ۱۲ مخزن به ظرفیت ۴۰ هزار مترمکعب است که امکان ذخیرهسازی انواع روغن پایه گروه ۱، روغنهای گروه ۲ و گروه ۳، مواد افزودنی، اکسترکت و وکس را فراهم میکند و قرار است پس از تأمین نیاز داخل طبق تعهدها، مازاد فرآوردههای تولیدی این شرکت روانه بازارهای جهانی شود.
این پایانه بزرگ صادراتی زمینه اشتغال مستقیم ۴۰ نفر و اشتغال غیرمستقیم بیش از ۱۰۰ نفر را در منطقه فراهم کرده است.
با راهاندازی پایانه صادراتی شرکت نفت سپاهان، رتبه نخست امکان ذخیرهسازی انواع روغن در استان هرمزگان و بندرعباس به شرکت نفت سپاهان تعلق میگیرد، این طرح با اعتباری ۱۸۰ میلیارد تومانی در آستانه مرحله بهرهبرداری رسمی قرار دارد.
میادین نفتی اسفند و سیوند به بهرهبرداری رسید
محسن خجستهمهر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، در این آیین اظهارداشت: میادین سیوند و اسفند در استان هرمزگان و منطقه دریایی سیری قرار گرفتهاند و نزدیکترین شهرستان به آنها بندرلنگه است.
وی افزود: این میادین جزو پیچیدهترین میادین دریایی ایران هستند که شرکت فلات قاره ایران توانست به خوبی این دو طرح را به سرانجام برسد در حالی که خارجیها بر این باور بودند ایرانیها نمیتوانند حفاری و تولید را در این میادین انجام دهند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، تصریحکرد: برای به ثمر رسیدنِ این طرح ۱۱۰ میلیون دلار سرمایهگذاری شده است و در مجموع ۱۲ حلقه چاه حفاری شده است.
تولید نفت کشور ۱۶هزار بشکه افزایش مییابد
خجستهمهر عنوانکرد: بالغ بر ۸۴ درصد کالاها و تجهیزات مصرفی برای توسعه این میادین نفتی ایرانی بودهاند و با بهرهبرداری از آنها ظرفیت تولید نفت کشور ۱۶ هزار بشکه افزایش مییابد.
محمد جواد اوجی وزیر نفت نیز در این آیین ضمن خداقوت و تشکر از تمام دستاندرکاران توسعه این میادین، گفت: نفت سیری نفت بسیار سبکی است و مشتریهای بسیار زیادی دارد چنانچه در در دوران تحریم هیچ گونه کاهش تقاضا از جزیره سیری نداشتیم.
وی عنوان کرد: مشتریهای خارجی برای نفت سبک ایران به حدی زیاد است که برای پاسخ به تمام تقاضاها نفت سبک کم داریم.
۲۰۰ هزار بشکه به تولید نفت سبک ایران اضافه شده است
وزیر نفت خاطرنشانکرد: با تلاشهای صورت گرفته امسال ۲۰۰ هزار بشکه به تولید نفت سبک ایران اضافه شده است.