وارد دل بازار شدم و سفره دل مردم باز شد، قیمت مواد غذایی از همه مهمتر میوه ها واقعا سرسامآور است.
به گزارش اختصاصی دریای اندیشه از شهرستان خمیر؛بازار میوه یکی از بازارهایی است که نمیتوانیم آن را از سبد خانوار حذف کنیم، آن هم در روزهای گرم تابستان !
از معدود کشورهایی هستیم که چهار فصل میوه داریم و تنها کشوری هم هستیم که هیچ برنامهای نداریم.
قیمت انواع میوه در بعضی از میوه فروشی های سطح شهر همچنان بالاست و قصد پایین آمدن ندارد، آیا افزایشها بیشتر به دلیل بالا بودن هزینه تولید، عدم نظارت بر بازار یا گران شدن کالاهای دیگر است؟
قیمت میوه ها نسبت به هفتههای اخیر گرانتر است ؛ مردم از تفاوت قیمت ها در بازار ناراضی هستند.
چرا تفاوت قیمت میوه در شهر و شهرستان های همجوار بایدداشته باشیم؟
در سطح شهرستان انواع و اقسام قیمت وجود دارد، بررسیهای میدانی خبرنگار دریای اندیشه از مغازههای سطح شهر بیانگر این است این تفاوت قیمت در بیشتر اقلام بیش از ۲۰ درصد است.
شهروند بندرخمیری در گزارش اختصاصی با خبرنگار ما در این شهرستان اظهار داشت: چرا باید در سطح شهرستان یا مرکز شهرستان با شهرستان های همجوار دو نرخی و چند نرخی قیمت میوه وجود باشد.
وی تاکید کرد: آیا علت اصلی اختلاف قیمت میوه در شهرستان ها همان تخلف فروشندگان است؟پس باید نظارت شود.
آنچه که مشخص است باید بازرسین با عملکردی بهتر و حساسیت بیشتر در بازار میوه حضور پیدا کنند.
او ادامه داد: طبق قانون مغازه داران می توانند میوه را نهایتا با ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به قیمت میدان میوه و تره بار عرضه کنند.
این شهروند در خصوص عرضه زودتر موعد بعضی از میوه ها توضیح داد: برخی از واسطه ها، میوه کال را در گرمخانه تحت فشار گاز اتیلن قرار داده و باعث تغییر رنگ آن می شوند تا تازه و رسیده به نظر برسد.
اتیلن، نوعی هورمون گیاهی است که باعث رسیدن میوه ها، باز شدن شکوفه ها، گل ها و همچنین ریزش برگ ها در پاییز می شودبه دلیل داشتن این خاصیت در کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.
برای جلوگیری از خراب شدن میوه هایی مانند سیب، گلابی و موز در حمل و نقل یا انبار، آن ها را کمی نارس می چینند و قبل از وارد کردن به بازار، تحت تاثیر اتیلن قرار می دهند تا رسیده شود اما این هرمون مضر است.
بانویی هم که از تفاوت قیمتی گوجه سبز با کیفیت یکسان در برخی شهرستان ها گلایه دارد، معتقد است بیشتر این محصولات، تولیدی استان است که نه کرایه حمل و نقل و نه دستمزدهای آن چنانی را تجربه میکند، بنابراین دلیلی برای قیمتهای غیرمنطقی وجود ندارد.
تعریفی از مشخصات میوه درجه یک و دو وجود ندارد و باعث میشود که قیمتها سلیقهای عرضه شود و این مشکلی است که باید رفع شود.
علاوه بر آن تفاوت بین قیمتهای میدان مرکزی میوه و تره بار و مغازه میوه فروشی سطح شهر که طبق مصوبه نباید بیش از ۲۰ درصد باشد، در برخی موارد بیش از ۲۵ درصد است، آیا دلیل گران بودن میوه بعضی از میوه فروشی های سطح شهر، نسبت به اینکه مغازهشان کدام قسمت از شهر قرار دارد قیمت میوه مشخص می کنند؟
میوه در سطح شهر فراوان و هر گونه محصولی وجود دارد، میوهها از قیصی و هلو گرفته تا موز، سیب و همه گونه سبزی و صیفی در مغازهها جا خوش کرده است، حتی میوه زمستانی هم از بازار رخت نبسته است.
این مکان بسیار شلوغ است و هر کدام از مردم سرگرم خرید مایحتاج خود هستند، اما نگاه بر قیمتهای میوه که میاندازیم و دست در جیب میکنیم تا به اندازه داراییات بتوانیم خرید کنیم آنجا است که تنها میتوانیم از یک نوع میوه خرید کنیم چرا که داراییات با قیمتها همخوانی ندارد.
یکی دیگراز شهروندانی که برای خرید میوه به میوه فروشی سطح شهر آمده بود در گفتوگو با خبرنگار ما قیمت را عاملی اصلی برای خرید به ویژه برای اقلام پر مصرف دانست و گفت: برخی اقلام مانند میوه وقتی قیمتشان زیاد باشد از سبد خرید مردم خود به خود حذف میشوند.
ملائی بیان کرد: این روزها روز به روز قدرت خرید مردم در حال آب رفتن است! بعد از گوشت، مرغ، لبنیات، روغن و… حالا نوبت به گرانی میوه رسیده است تا وجودش آرام آرام در سبد مصرفی خانوادههای ایرانی کمرنگ یا حتی محو شود.
وی ادامه داد: میوههایی که قیمت خریدشان از باغها تا مغازههای میوهفروشی زمین تا آسمان توفیر دارد.
حال این سؤال مطرح است که چرا با این تولید میوه قیمتها در بازار آنچنان گران است که بسیاری از خانوادههای متوسط توان خرید ندارند. میوه علاوه بر محصول غذایی یک محصول دارویی و بسیار ضروری برای سلامتی است.
آیا سرنخ گرانی ها در دست دلالان است؟
میوه ها چند دست می چرخند تا به میوه فروشی مرکز یک شهر برسد دلال های که به سود کم هم قانع نمی شوند که حداقل کیلویی هزار تومان حق دلالی بردارند حالا اگر آن بار به میزان عرضه اگر خیلی کم باشد یک دست دیگر میچرخد؛ انگار این بازی بگیر و ببندها هم بازار را جمع نکرده است
برخی از کشاورزان به دلیل نداشتن سرمایه کافی، محصول خود را قبل از فصل برداشت به صورت سلف میفروشند و یقینا این نوع فروش، درآمد بسیار ناچیزی را نصیب باغدار و کشاورز میکند و فقط دلالان میتوانند سودجویی کنند و بیشتر مواقع میوه را تا چهار برابر قیمت در بازار عرضه میکنند.
فروشنده میوه میگوید: نرخ اجاره ها بالا است و اگر بخواهیم به این شغل ادامه دهیم، مجبوریم با گرانفروشی پول اجاره را تامین کنیم ، به نظر می رسد برخورد با دلالان و فروشندگان میوه عزم جدی تری دارد.
به نظر میرسد با توجه به شرایط بحرانی اقتصاد و تورم حاکم بر جامعه مردم باید به نخوردن، نپوشیدن و درمان نشدن عادت کنند، چرا که معمولا مسئولان اجرایی پاسخی برای این گرانیهای افسار گسیخته ندارند تنها به جای تلاش برای کنترل اوضاع از مردم میخواهند برای پایین آمدن قیمتها دعا کنند.
با این حال از مسئولان میخواهیم، دوران خدمت را تمام شده ندانند و برای کنترل اوضاع تلاششان را چند برابر کنند، شاید روزهای بهتری در پیش رو رقم بخورد.