آزمون سخت سیلابی
  • اجتماعی

  • دی 22، 1400 - 05:01


ساعت ۵ صبح روز ۱۳ دی صدای جاری شدن آب در خانه های اهالی محله سنگی نیمی از این محله ۳ هزار نفری را آواره کرد.

به گزارش دریای اندیشه؛ محله سنگی در فاصله سه کیلومتری از مرکز شهر رودان با قریب به ۳ هزار نفر جمعیت یکی محلات قدیمی و با قدمت بهشت جنوب محسوب می شود که به لحاظ جغرافیایی دقیقا وسط چندین رودخانه فصلی قرار گرفته که باران های سیل آسا یک مخاطره جدی برای مردم این محله محسوب می شود.

بارندگی اخیر  ۱۸۰ میلیمتری رودان باعث شکسته شدن سیل بند محله سنگی شد به گونه ایی که نیمی از آن به زیر آب رفت و جمعیت کثیری از اهالی در ساعات صبحگاهی از منازل خود آواره شدند.

وقتی خود را به میان آنها رساندم بی گمان از غرق شدن وسایل زندگی خود از یخچال و کولر گرفته تا لباس کفش و موکت و فرش ناله می کردند و استمداد کمک از مسوولان را می جستند.

عدم ترمیم سیل بند ، عدم لایروبی رودخانه پشت این محله و تصرفات غیر مجاز به همراه ایجاد باغات متعدد در حاشیه و متن رودخانه فصلی پشت محله از علل این سیل می باشد که رفع آنها نیازمند اقداماتی اساسی دارد.

مصیب داوری عضو شورای شهر رودان و از جوانان

 این محله در  صبح روز واقعه، اوضاع را اینگونه توصیف می کند: پس از بارندگی شدید بامداد روز ۱۳ دی در شهر رودان مشکلات زیادی برای مردم این شهر بویژه اهالی محله سنگی بوجود آمد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر با مشکلات قطعی برق و تلفن مواجه هستیم، تصریح کرد: از ساعت ۵ صبح سیل در محله سنگی شهر رودان جاری و بیش از ۱۰۰ منزل مسکونی دچار آبرگفتگی کامل شده اند.

داوری با اشاره به اینکه وسایل منازل همگی زیر آب بوده و امکان استفاده وجود ندارد، خاطرنشان کرد: مردم در حال حاضر با مشکل تردد و عدم دسترسی به پخت و پز مواجه هستند که باید هرچه زودتر به وضعیت این محله رسیدگی شود.

عضو شورای اسلامی شهر رودان با تقدیر از تلاش نیروهای سپاه و هلال احمر که از همان ساعات ابتدایی پای کار بوده اند، اضافه کرد: کشاورزی و باغات این منطقه همگی زیر آب رفته و به طور قطع خسارات زیادی به به مردم محله سنگی وارد شده است.

 

 نیرو‌های بسیج و هلال احمر اولین کسانی بودند که خود را به مهلکه رساندند تا کاری برای مردم کنند، شهرداری هم آمد تا با تنها لودرش گره گشا باشد و سپس فرماندار، امام جمعه ، فرمانده سپاه و سایر مسوولان هم برای التیام بخشیدن به مردم از راه رسیدند.

روایت فرمانده بسیج حوزه شهر رودان از حضور در جمع سیل زدگان و خدمات رسانی اینگونه است:  باتوجه به هشدارهای هواشناسی درخصوص احتمال وقوع سیل در شهرستان از همان ابتدا تمامی بسیجیان در قالب گروه‌های جهادی در حالت آماده باش کامل قرار داشتند.

 فضل الله قاسمی ادامه داد:با توجه به پیش بینی امکان تخریب و وقوع سیل  به  پایگاه های مقاومت فراخوان زده شد که با بارش رحمت الهی در همان ساعت اولیه صبح روز دوشنبه در محله سنگی با اکیپی حضور داشته باشند.

وی بیان داشت:  بعد از مشاهده تخریب سیل بند و راه افتادن سیل در این محله بلافاصله به دلیل قطع خطوط ارتباطی با حضور در محل فرمانداری و شهرداری رودان و آگاهی از شرایط  با  دستگاه لودر شهرداری و یک دستگاه لودر شخصی خود را به محل رسانیدیم.

قاسمی تصریح کرد: با توجه به حجم زیاد آب که متاسفانه به دلیل نبود آبراه ایجاد شده بود  مجبور به تخریب جاده شده و آب  با لودر به سمت رودخانه مجاور هدایت شد.

وی افزود:  پس از افت حجم آب در محله بلافاصله با اعزام بیش از ۱۰۰نفر بسیجی جهادگر شروع به پرکردن کیسه های شن درب منازل اهالی کردیم.

فرمانده بسیج حوزه امام جعفر صادق علیه السلام رودان خاطر نشان کرد: در نقاطی که آب وارد منازل شده بود با کمک جهادگران بسیجی آب تخلیه شد و  به دلیل آبگرفتگی و احتمال عدم سکونت اهالی در منزل با همکاری  جمعیت هلال احمر ستاد اسکان موقت  در یکی از مدارس برپا شد و سپس شروع به شناسایی و ارزیابی میزان خسارت کردیم.

فضل الله قاسمی با بیان اینکه یک روز بعد از  وقوع سیل  با اعزام بیش از ۵۰ نفر بسیجی اقدام به خارج کردن وسایل منزل اهالی کردیم گفت: و باهمکاری خود اهالی  اقدام به شست و شوی این وسایل و تمیز کردن منازل از گل ولای که وارد خانه ها شده بود کردیم.

قاسمی از  تجهیز یک آشپزخانه در محله سنگی خبر داد و گفت:  از شامگاه ۱۴ دی ماه  پخت غذا  گرم  برای اهالی محله سنگی که دچار این سیل شده و هیچ گونه امکاناتی برای پخت غذا ندارند آغاز شد.

وی با تقدیر از همکاری شهرداری و شورای شهر در خدمات رسانی با اهالی محله سنگی گفت: باهمکاری شهرداری، نیروهای جهادگر بسیج  شن  ریزی در کوچه ها و حیاط منازل آسیب دیده را هم آغاز کرده اند.

اما فرماندار سابق رودان یک روز بعد برآورد های اولیه را از میزان خسارت سیل در این منطقه و سایر نقاط رودان اعلام کرد و با اشاره به وضعیت پایدار شهرستان رودان پس از وقوع سیلاب ناشی از بارندگی‌های اخیر اظهار داشت: امداد رسانی به آسیب دیدگان از سیلاب از صبح روز ۱۳ دی آغاز شد و با مشارکت نیروهای بسیج، طلاب در کنار هلال احمر و شهرداری در محله سنگی به عنوان کانون سیل اقدامات اولیه صورت پذیرفت.

 

وی افزود: مسیر ورودی محله سنگی پس از ۵ ساعت از وقوع بحران سیل بازگشایی شد و آب وارد شده به این منطقه نیز پس از ۷ ساعت تخلیه شد.

 

غلام‌پور با بیان اینکه از بدو وقوع بحران در این منطقه بیش از ۵ مرتبه با بازدیدهای مختلف کارشناسی با حضور استاندار هرمزگان، معاون توسعه استانداری، نماینده مردم شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی، امام جمعه رودان، مدیرکل حوزه دفتر استاندار، مدیر کل بحران استانداری این منطقه بطور ویژه مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.

وی با اشاره به قطع خطوط ارتباطی این شهرستان به مدت ۲۴ ساعت در اوج بحران سیل گفت: خط ارتباط این شهرستان از دو محور میناب و منوجان استان کرمان قطع شده بود که با تلاش های انجام شده تمامی ارتباطات برقرار شد.

غلام‌پور ادامه داد: آب ۲۷ روستا نیز قطع شده بود که هم اکنون با رفع مشکل تنها در ۳ روستا مشکل قطعی آب داریم.

وی گفت: ۵۰ محور در شهرستان بر اثر طغیان رودخانه ها مسدود شده بود که هم اکنون تنها مسیر روستای ماشنگی به مرکز بخش رودخانه مسدود می باشد که اقدامات لازم برای رفع آن در دستور کار قرار گرفته است.

فرماندار سابق رودان به قطع برق در ۵۹ منطقه شهرستان نیز اشاره کرد و گفت: هم اکنون با رفع مشکل در ۲ محله با مشکل برق مواجه هستیم.

غلام‌پور از تخصیص ۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای احداث پل منطقه بارانی جغین خبر داد و گفت: دو دستگاه بولدوزر نیز برای ترمیم و تقویت سیل بند محله سنگی اختصاص یافته است.

وی به برخی اقدامات پیشگیرانه نیز در برای مقابله به سیلاب در رودان گفت: ترمیم و تقویت دیوار حفاظتی شهر رودان از مهمترین این اقدامات بود که موجب پیشگیری از وقوع سیلاب در محدود شهر رودان شد.

فرماندار سابق رودان از برآورد خسارت بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان به زیر ساخت های شهرستان در حوزه کشاورزی، مسکونی ، آب و برق و راهها خبر داد.

وی گفت: تاکنون ۱۰ هزار کیلو پلاستیک، ۳۷۰ بسته غذایی ۷۲ ساعته، ۵۹۰ تخته پتو ، ۴۳۷ تخته موکت و ۱۷۴ تخته چادر در بین آسیب دیدگان از بارندگی های اخیر در شهرستان توزیع شده است.

 

حضور استاندار هرمزگان در محله سنگی

مهدی دوستی  به همراه نماینده مردم شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی، فرماندار رودان، امام جمعه رودان و جمعی از مدیران حوزه مدیریت بحران استان طی این بازدید میزان خسارت وارده به اهالی این منطقه را مورد ارزیابی قرار داد.

وی در این بازدید ضمن بررسی ابعاد مختلف وقوع سیل در این محله در گفتگو چهره به چهره با شهروندان در جریان مشکلات آنها قرار گرفت و دستورات لازم را برای رفع موارد مطرح شده صادر کرد.

استاندار هرمزگان در حاشیه  بازدید از مناطق سیل زده رودان اظهار داشت: طی بازدید   از مناطق سیل زده شهرستان های میناب و رودان موضوع جبران خسارت های بطور ویژه بررسی شد.

 مهدی دوستی افزود: با انتقال امکانات از مرکز و غرب استان با منطق سیل زده شرق امیدواریم با راهکار های موقت و دائم مشکلات تا حدود زیادی مرتفع شود.

وی ادامه داد: طبعاً جبران این خسارت که در بخش های کشاورزی و منازل مسکونی عمدتا می باشند نیازمند تخصیص اعتبار ویژه هست که برای این امر برنامه ریزی خواهد شد.

دوستی افزود: برآورد میزان دقیق خسارت از توسط تیم های ارزیاب آغاز شده است و گروه های جدید نیز روز بعددر منطقه بر تسریع در کار مناطق سیل زده مستقر خواهند شد.

استاندار هرمزگان با بیان اینکه برآورد های اولیه حکایت از آسیب جدی به زیر ساخت های کشاورزی و آب  دارد گفت: که  رقم دقیق خسارت پس از برآورد کامل اعلام خواهد شد.

وی در خصوص خسارت ناشی از تصرف غیر قانونی اراضی و برداشت های بی رویه از سطح رودخانه خاطر نشان کرد: قطعا باید دستگاه متولی این امر  پاسخگو باشد و این مسیرها در سطح رودخانه ها و مناطق شهری مورد ارزیابی قرارخواهند گرفت و با یک کار کارشناسی دقیق از تکرار این گونه مسایل پیشگیری می شود.

وی تاکید کرد: بطور یقین با تصمیماتی که در گذشته در این زمینه ها گرفته اصلاح خواهد شد.

سیل سنگی وزیر کشور را به رودان آورد

 احمد وحیدی وزیر کشور بامداد پنجشنبه ۱۶ دی‌ماه در جلسه فوق‌العاده ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران شهرستان رودان در جمع مسؤولان و جمعی از افشار مختلف مردم ضمن تسلیت سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) از همه تلاشگران در عرصه مهم خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان در استان هرمزگان، تشکر و قدردانی کرد.

وی افزود: در هرمزگان اقدامات لازم، بلافاصله پس از وقوع سیل انجام و آب هدایت شد و از همه دست‌اندرکاران که با تدابیر خوب این کارها صورت دادند، تشکر و قدردانی می‌کنم.

وحیدی با اشاره به درخواست‌های مطرح شده در این نشست، عنوان داشت: احداث پل و لایروبی رودخانه‌ها از جمله موارد ضروری است که باید برای آن برنامه‌ریزی و به سرعت انجام گیرد که در راستای پیشگیری از اتفاقات بسیار مهم خواهد بود.

وزیر کشور گفت: موارد مختلف هم‌چون تامین تجهیزات و ماشین‌آلات و جبران خسارت‌های وارد شده بر اثر سیل به خصوص به کشاورزان در هرمزگان با جدیت پیگیری می‌شود.

وی تصریح کرد: اراده و همبستگی و تدبیر در صحنه که باید در مواقع بحران به فوریت به اجرا گذاشته شود، بسیار مهم و کارساز است و در این حادثه سیل نیز، مدیریت بحران در صحنه به خوبی انجام شد.

وحیدی اظهار داشت: همه باید به وظایف خود عمل کنیم که آلام سیل‌زدگان به خصوص کشاورزان که زحمت کشیدند اما دچار خسارت شده‌اند، جبران شود.

وزیر کشور خواستار تسریع در  برآورد دقیق خسارات، نیازمندی‌ها و مشکلات ناشی از سیل در هرمزگان شد و ابراز امیدواری کرد که تحقق این نیازها در شهرستان رودان نیز در فرصت کوتاهی به نتیجه رسیده و تامین شود.

آغاز عملیات ترمیم سیل بند محله سنگی

عصر روز ۱۶ دی ، پیرو مصوبه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران شهرستان رودان که با حضور وزیر کشور برگزار شد با دستور دوستی استاندار هرمزگان هرمزگان چهار دستگاه بلدوزر و ۲ دستگاه لودر برای شروع عملیات اجرایی ترمیم سیل بند محله سنگی وارد این منطقه از شهرستان رودان شد.