باجه های بانک سکونتگاه معتادان
  • اجتماعی

  • شهریور 07، 1400 - 05:34


ولنگاری و عدم توجه به جمع آوری افراد معتاددر بندرعباس باعث شده که این افراد در گرمای طاقت فرسای هرمزگان در  باجه های کولر دار درون شهری بندرعباس سکونت کنند .

مرتضی سلیمانی

 

ولنگاری و عدم توجه به جمع آوری افراد معتادی که سالانه با اتوبوس از شهرهای دیگر به بندرعباس فرستاده می شوند باعث شده که این افراد در گرمای طاقت فرسای هرمزگان در  باجه های کولر دار درون شهری بندرعباس سکونت کنند .

به گزارش اختصاصی روزنامه دریای اندیشه؛منطقه استراتژیک هرمزگان و بخصوص شهر بندرعباس در حال حاضر به نقطه امنی برای معتادین تبدیل شده و این بی تفاوتی مسئولین انتظامی و بهزیستی باعث شده که علاوه بر ازدیاد این افراد درون شهر باجه های بانکی نیز به مکانی نا امن و ناسالم از نظر بهداشتی و امنیتی برای شهروندان تبدیل و نارضایتی مردم را به دنبال داشته باشد.

معتادانی  که امروز در برخی باجه های بانکی سکونت دارندافرادی هستند که روزها برای کسب هزینه مواد مخدر دست به زباله گردی، دزدی و یا حتی فروش مواد می زنند و شب ها کارتن خواب شده اند و دود مواد روی چهره هایشان سایه انداخته است.

برای همه پیش اماده که گاهی برای انجام کارهای بانکی به عابر بانک های درون شهری مراجعه کنیم ،تعدد  باجه های شبانه روزی بانکی در جای جای شهر بندرعباس با استقبال معتادین مهاجری رو به رو شده، این افراد  جای امن کولر دار را به محلی برای چرت بعد از مصرف دخانیات انتخاب و باعث نا امنی و ترس شهروندان شده اند.

تصور کنید برای انتقال پول یا دریافت وجه نقد در نیمه های شب وتنها به باجه های بانکی در مرکز شهر مراجعه کرده  اید و پس از ورود معتادی در حال چرت زدن و مصرف مواد مخدر مواجه می شوید ، علا رغم ترس ایجاد شده از حمله احتمالی این افراد که به خاطر اعتیاد اسم خودشان را نیز فراموش کرده اند ، ترس از ابتلا به کرونا نیز شما را فرا می گیرد .

سجاد یکی از شهروندان بندرعباسی در این باره می‌گوید: وقتی برای دریافت وجه نقد به یکی از باجهای درب دار بانکی مراجعه کردم فردی را دیدم که در آنجا خوابیده ، نگاهی به دوربین انداخته و با اینکه عجله داشتم ترسیدم که برایم اتفاقی بیافتد برای همین فورا از باجه بیرون امدم.

وی می گوید :برای اینکه این فرد را از این محل خارج کنم با پلیس ۱۱۰ تماس گرفتم و وقتی موضوع را گفتم ، در کمال تعجب با پاسخ به ما مربوط نمی شود مواجه شدم.

سجاد می گوید : کرونا در پنجمین پیک خطرناک خود است و فردی که هیچ نکات بهداشتی رعایت نمی کند و به بیماری اعتیاد دچار است را چه کسی باید جمع اوری کند ، امنیت و سلامت بهداشتی از محدود حقوق شهروندی است که مسئولین باید به ان اهتمام ویژه ای داشته باشند اگر به پلیس و شهرداری مربوط نیست پس حفظ جان و مال ما به چه کسی ربط دارد...

باجه های بانکی بندرعباس  که در گذشته برای خدمت رسانی در ساعات مختلف به شهروندان ایجاد  شده، امروزه به مامن کارتن خواب‌ها و معتادین تبدیل شده‌اند چراکه این افراد سرپناهی ندارند، از سوی خانواده‌های خود حمایت نمی‌شوند،بنابر این آواره کوچه و خیابان  هستند.

از حضور معتادین در خیابان‌ها که بگذریم این گمانه وجود دارد که حضور معتادین در باجه های سرپوشیده بانکی پایتخت اقتصادی ایران به انتقال کرونا در هرمزگان کمک می کند و شهروندان را در خطر بیشتری قرار می‌دهد.

در همین راستا بهزیستی عنوان می‌کند که وظیفه‌ای در قبال این افراد ندارد و شهرداری هم از عدم اعتبار و مسئولیت در قبال ساماندهی معتادین سخن می‌گوید.

شهرداری از زمان تصویب قانون برنامه ششم باید در مدیریت معتادان متجاهر و توانمندسازی آنها در کنار سازمان بهزیستی به ارائه خدمات بپردازد اما تاکنون اقدامی در این باره انجام نشده است.

 جمع آوری و توانمند سازی معتادین متجاهر نیازمند همکاری نیروی انتظامی ، بهزیستی و شهرداری است ، چرا که برخی از این افراد رفتارهای پر خطر دارند و بدون پشتوانه ضابط قضایی اجازه جمع آوری انها وجود ندارد.

با اینکه‌  مراکز ماده 15 و 16 طبق قانون مبارزه با مواد مخدر دیده شده است ، هیچ اقدامی برای مقابله با جمع اوری معتادین در استان هرمزگان انجام نشده و اگر اقدامی هم صورت گرفته در حد قابل توجهی نبوده ،چرا که‌ جای جای شهر بندرعباس مملو از معتادین رها شده است که سلامت و امنیت شهروندان را با خطر رو به رو کرده است.

گفتنی است، مراکز ماده 15 به مراکز تحت نظارت بهزیستی جهت نگهداری، درمان و کاهش آسیب اختیاری یا داوطلبانه معتادان و مراکز موسوم به ماده 16 نیز مراکز درمان و کاهش آسیب معتادان متجاهر است. معتاد متجاهر به معتادی اطلاق می شود که به صورت آشکار اقدام به مصرف یا حمل مواد کند.

اگر مسئولان به جای ساماندهی معتادان خیابانی و انتقال آنها به مکان‌های بسته، زمان و سرمایه موجود را در برنامه‌های کاهش آسیب صرف می‌کردند، به نظر اتفاقات موثرتری در حوزه مقابله با اعتیاد رخ می‌داد.

تبصره ماده ۱۵ قانون مبارزه با مواد مخدر وزارت رفاه را مکلف می‌‌کند تمامی معتادان بی‌بضاعت را تحت پوشش درمانی قرار دهد که این اتفاق نیفتاده است. این نشان می‌دهد که نه تنها خانواده بلکه دولت معتادان بی‌بضاعت را رها کرده‌است. بخش قابل توجهی از آنها به علت مصرف بیش از حد یا سرمای زمستان و انواع بیماری‌ها جان خود را از دست می دهند.

امیدواریم قبل از بروز حادثه های تلخ برای شهروندان با جمع آوری معتادها از باجه های بانکی و سطح شهر ، مسئولین استان هرمزگان برای کاهش مشکلات ناشی از این پدیده،  با همکاری شهرداری‌ها و نهادهای مدنی از جمله خیریه‌ها بیشتر در حوزه‌ ترک و بازگشت به جامعه، مشاوره و فراهم کردن حداقل مایحتاج زندگی به این قشر یاری رسان هم نوعان بیمار خود باشند بدون آن که در مورد آنها قضاوتی داشته باشند.