بوی خوش "قیزیل گول" در آذربایجان غربی
  • فرهنگی

  • خرداد 17، 1399 - 11:49


با نزدیک شدن به آخرین ماه فصل  بهارعطر خوش گل محمدی یاهمان (قیزیل گول) در جای جای آذربایجان غربی به مشام می رسد. محصول پر برکتی که علاوه بر زیبایی و تزریق نشاط و حس خوب، موجب رزق و روزی عده بی شماری از مردم وکشاورزان این منطقه شده است.

رحیمی یکی از گل کاران خوی در گفت وگو با ایسنا افزود: امسال در زمینی به مساحت ۷۰۰۰ متر محصول گل محمدی کاشته ایم که پیش بینی می شود ۱۰۲تن محصول برداشت کنیم.

وی بااشاره به اینکه برداشت گل محمدی از اول تا ۳۱ خرداد انجام می شود، تصریح کرد: در این مدت به طور مستقیم ۱۲نفر مشغول به کار هستند.

این کشاورز با اشاره به اینکه عمده فروشی مشکل اصلی کشاورزان استان و گل کاران است، اظهار کرد: اگر صنایع تبدیلی وتکمیلی در این بخش به روز شوند و وتسهیلات به موقع به کشاورزان پرداخت شوند می توان جلو عمده فروشی را گرفت.

رحیمی یاد آورشد: اگر صنایع تبدیلی و تکمیلی و دستگاه های اسانس گیری و بسته بندی در استان به روز شود می توان علاوه بر اشتغالزایی موجب پیشرفت اقتصادی استان نیز شود.

محمدی یک کشاورز دیگر استان نیز در گفت وگو با ایسنا افزود: ۲.۵هکتار زمین دارد که روزانه ۵۰ تا۶۰ کیلوگرم گل محمدی برداشت می کند.

وی بااشاره به اینکه هرروز از ۶تا۱۰ صبح مشغول به کار هستند، اظهار کرد: درآمد روزانه برداشت گل محمدی بین یک تا ۱.۵ میلیون تومان است و ۵ نفر در این زمین مشغول به کار هستند.

محمدی با اشاره به اینکه از گل محمدی می توان عصاره، اسانس، مربا و پودر تهیه کرد، یاد آور شد: متاسفانه کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی  باعث شده کشاورزان محصول خود راعمده وخام بفروشند و سود زیادی ازاین محصول بدست نیاورند.

وی خاطرنشان کرد: اگر دولت تسهیلات بانکی  به کشاورزان گل کار پرداخت کند می توانیم دستگاه های خشک کنی وگلاب گیری تهیه کرده و درآمد خود را افزایش داده و موجب اشتغال بیش از۲۰ نفر شود.

مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز خاطرنشان کرد: درحال حاضر ۴واحد عرقیات فعال با ظرفیت۷۸۰۰تن عرقیات گیری در استان فعال هستند.

تومرایی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه در این واحدها عرق انواع گیاهان دارویی، گل محمدی، کاکوتی واسانس تولید می شود، تصریح کرد: ظرفیت این واحدها در تولید اسانس ۵۵۰کیلوگرم و ۵۰تن عصاره است.

وی با بیان این که دو نوع تسهیلات برای کشاورزان استان پرداخت می شود، اظهار کرد: یک نوع پرداخت در مرحله کاشت گل محمدی و نوع دوم کمک برای تجهیز و ساخت کارگاه های عرقیات است.

مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه امسال ابلاغیه  برای اعطای تسهیلات برای کشاورزان استان صادر نشده است، یاد آورشد: درسال گذشته ۲میلیارد تومان تسهیلات برای تجهیز و خرید صنایع تبدیلی و تکمیلی استان در این بخش پرداخت شده است.

تومرایی با بیان اینکه ۳واحد عرقیات گیری در ارومیه و یک واحد در میاندوآب فعال هستند، افزود: سازمان جهاد کشاورزی طبق برنامه و دستورالعمل ها ازهمه کشاورزان و گل کاران با ارائه تسهیلات بانکی حمایت می کند.

امانی مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی  نیز در گفت وگو با ایسنا افزود: درسال جاری در۲۷۳ هکتار از اراضی استان گل محمدی کاشته شده که پیش بینی می شود ۵۰۸ تن محصول برداشت شود.

امانی با اشاره به اینکه سالانه ۸۰۰هزارلیتر گلاب از گل محمدی دراستان به دست می آید، خاطرنشان کرد: ارقام گل محمدی موجود استان مخصوص گلاب کشی، مربایی هستند.

وی گفت: ۸۰ درصد گل محمدی تولیدی استان برای عرق گیری است و ۵ درصد به صورت غنچه خشک و صادرشده ومابقی به صورت خشک یا مربا استفاده می شود.

امانی ادامه داد: با توجه به اینکه سطح زیادی از اراضی استان زیر کشت گل محمدی می رود؛ اگر صنایع تبدیلی و تکمیلی و بسته بندی به روز شود؛ این محصول یک محصول اقتصادی خواهد بود.

به گزارش ایسنا؛ آنچه مهم است کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان است امری که هرساله و موقع بارآوری محصولات کشاورزی دراستان بیشتر نمود پیدا می کند.

امری که اگر مسئولان مربوطه زودتر به فکر حل مشکلات آن اقدام نکنند؛ خام فروشی وعمده فروشی، کشاورزی استان را هرروز بی رونق تر خواهد کرده و هر ساله شاهد هدر رفت محصولات کشاورزی استان خواهیم بود.