نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران با حضور در ایسنا، ضمن تشریح وضعیت فعلی بازار طلا و جواهر و بیان علل التهابات آن، با بیان اینکه دو عامل نرخ ارز و نوسانات آن در داخل و قیمت انس جهانی به عنوان عامل خارجی مستقیما بر قیمت سکه و طلا در بازارهای داخلی موثرند، تصریح کرد: ما نیز از افزایش قیمتها راضی نیستیم و امیدواریم که قیمت سکه و طلا به قیمتهای چند سال پیش خود بازگردد تا مردم مجدد قدرت خرید داشته و با خرید خود در کار و صنعت ما نیز گردش و رونق ایجاد کنند.
، این روزها قیمت سکه روند صعودی به خود گرفته و در حال ثبت رکوردهای جدید است. برای اطلاع از دلیل این افزایش قیمت و همچنین سوالات دیگری که معمولا در اذهان عمومی وجود دارد، از مسعود یزدانی، نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران دعوت کردیم با حضور در ایسنا پاسخگوی سوالات باشد که بخش نخست این گفت وگو چندی پیش منتشر شد و این گزارش قسمت دوم و پایانی است.
متن سوال و جواب خبرنگاران ایسنا با نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران به شرح زیر است:
در این صنعت بالاخره تعیین کننده قیمت سکه کیست؟
قیمت سکه را بازار به معنای واقع و حجم عرضه و تقاضای مردم تعیین میکند. به طور مثال همکاران ما از بانک مرکزی صد قطعه خریداری میکنند و با اختلاف ۵۰ هزار تومانی در واحد خود میفروشند. با تغییرقیمت بازار، بانک مرکزی هم قیمت خود را تغییر میدهد. زمانی که سکه از بانک خارج میشود برای ما حکم مصنوع دارد و ما (اتحادیه) تعیینکننده نرخ آن هستیم. حتی مشکلاتی که در آن ایجاد میشود، با اتحادیه طلا و جواهر است.
اخیرا گفته شده که ورود برخی بانکها در گرفتن سکه از مردم و تحویل گواهی سکه به آنان که قابل معامله است، سبب افزایش قیمت سکه شد. این موضوع درست است؟
برای آنکه نقدینگی از مردم گرفته شود، تصمیم گرفته شد که به تعدادی از بانکها مجوز داده شد تا از مردم سکه بگیرند و در قبال آن اوراق به آنها بدهند. در اینجا علاوه براینکه این سرمایه دست خودشان (بانک) باقی میماند، سکه هم میماند؛ چراکه سکه به مردم تحویل داده نمیشود و به جای آن اوراق تحویل مردم میدهند. در نتیجه اتفاقی که افتاد این بود که مقداری نقدینگی از بازار جمع شد تا در آینده التهابی شکل نگیرد و تورم مقطعی پایین بیاد.
در حال حاضر اختلاف قیمت بین بورس و بازار کاسته شده است. تا چندی پیش این اختلاف قیمت در حدود ۳۰۰ هزار تومان بود. در حقیقت سکهای که در بازار خریداری میشد، ۳۰۰ هزار تومان زیر قیمت بورس بود.
چرا همیشه قیمت سکه امامی از بهار پایینتر است؟ عیارش متفاوت است؟
این موضوع هیچ گاه برای ما هم حل نشده است. هیچ تفاوتی در عیار و وزن این سکهها وجود ندارد. ربط این موضوع به مردم بازمیگردد. داستان آن شبیه خودروهایی میماند که به سبب نوع رینگ یا رنگ خودرو تفاوت قیمت دارند. البته مهمتر از این موضوع که بابت حذف آن بایستی از بانک مرکزی تشکر کرد، حذف تاریخ تولید از روی سکهها بود. به فرض سکهای که در سال ۱۳۹۹ تولید میشد، سکههای سالهای ۱۳۹۸ و به ترتیب برای سالهای پایینتر ارزانتر میشدند اما اکنون همه سکهها به همان تاریخ ۱۳۸۶ تولید میشوند و دیگر آن اختلاف قیمت از بین رفته است و محدود به سالهای پیش از ۱۳۸۶ شده است.
به طور مثال سکه ضربی سال ۱۳۸۳ حدود ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان ارزانتر است؛ البته این اختلاف قیمت را هم تناسب عرضه و تقاضا و خرید و نگهداری مردم به جهت سرمایهگذاری ایجاد کرده است. این در حالی است که ضرب بانک و عیار سکه باید معیار باشد و اینکه یک نفر سکه را به عنوان سرمایه انتخاب میکند نباید به دلیل سال تولید، ارزش پایینتری پیدا کند.
کارمزد و اجرت ساخت و در حقیقت معیار محاسبه قیمت طلا در طلافروشیها چگونه است؟
کارمزد به تولیدکننده به عنوان همان مزد کار تعلق میگیرد که متغیر است. به فرض از ۸۰۰۰ تومان تا ۵۰ - ۶۰ هزار تومان کارمزد وجود دارد. در قانون نظام صنفی تعریفی برای کارمزد وجود دارد که براساس آن تولیدکننده به نسبت کاری که بر روی طلا انجام میدهد، ارزش افزوده روی آن ایجاد میشود.
در خرده فروشیها و ویترین داران طلافروش (طلافروشهای سطح شهر)، قانون هفت درصد از ارزش طلا، سود در نظر گرفته شده است اما برای بنکداران این سود دو درصد است. البته ما برای آنکه بازار از رکود خارج شود به دولت اعلام کردهایم که یک درصد سود دریافت میکنیم. در حال حاضر برخی از واحدهای طلافروشی ما هم بهجای آن هفت درصد، ۵ درصد سود میگیرند تا مصرفکننده بتواند خرید کند.
ضمن اینکه ۹ درصد مالیات برارزش افزوده هم دولت برای خرده فروشان اعمال میکند اما بسیاری از واحدها برای آنکه مشتری خود را از دست ندهند، این درصد مالیات را کاهش میدهند.
در مجموع قیمت طلا بدین شیوه حساب میشود که وزن طلا، مزد ساخت پرداختی به تولیدکننده(کارخانه)، ۹ درصد مالیات، یک درصد سود پرداختی به صنف طلا و جواهر سود خود طلافروشی باهم جمع میشوند و قیمت نهایی آن قطعه طلا به دست میآید.
بنابراین نرخ روز طلا (که توسط اتحادیه به صورت لحظهای به روز میشود)+ اجرت ساخت ( که در کشور ما به دلیل مصرف بالای طلا از ۲۰ تا ۴۰ هزار تومان است)، در ۷ درصد ضرب میشود و بابت مالیات نیز ۹ درصد اضافه میشود که مربوط به ما نیست اما به اشتباه عنوان میشود که اتحادیه، مالیات را از طلافروش میگیرد؛ درصورتی که این مالیات بر مصرف و مختص دارایی است.
در صنف و رسته ما اکثر افراد خرید طلا و جواهر خود را از واحدهایی که میکنند که برایشان شناخته شده است و سالیان و نسلهای متعددی به سبب حسن شهرت آن واحد یا فروشنده، خرید میکنند. در صنف ما فراوان حسن شهرت وجود دارد. کلاهبرداریها زمانی صورت میگیرد که به طور مثال علیرغم اینکه همیشه تاکید میکنیم مردم از واحدهای دارای پروانه کسب و از رسته مختص نیاز خود، خرید خود را انجام دهند اما گاها از واحدهایی خرید خود را انجام میدهند که پروانه کسب ندارد یا به طور مثال سکه را از طلافروشی خریداری میکنند که میتواند تقلبی باشد یا عیارش ایراد داشته باشد. سکه را باید از واحدی خریداری کرد که جواز سکه دارد. ضمن اینکه باید لوگو(نشانه) درج شده روی وکیوم سکه با پروانه کسب یکی باشد.
بین سکههای وکیوم و سکههای باز تفاوتی وجود دارد؟
هیچ تفاوتی از نظر ما وجود ندارد اما زمانی که سکه پلمپ وکیوم دار باشد، هولوگرام متناسب با پروانه کسب آن واحد بر روی آن درج شده؛ لذا از امنیت بالاتری برخوردار است؛ وگرنه به لحاظ قیمتی هیچ تفاوتی باهم ندارند و واحد به سبب آن وکیوم گرانتر نمیفروشد یا ارزانتر از مشتری نمیخرد.
موضوع مهم، عیار سکه است و این بحث پلمپ شدن و وکیوم سکهها به دلیل افزایش امنیت و مشخص شدن شناسنامه آن سکه است. هرچند که سکههای باز هم اگر واحدهای فروش سکه معتبر تهیه شود، به میزان همان وکیومها مطمئن است.
در واحدهای طلافروشی ترازوها توسط اتحادیه چک میشوند؟
علاوه براینکه ترازوها سالیانه دوبار توسط سازمان استاندارد، راستیآزمایی میشوند، بازرسان ما نیز در ماههایی که به واحدها سرمیزنند، ترازوها را چک میکنند. امروزه هم که ترازو طلاها دیجیتال شده و توسط مشتری قابل رویت است.
واردات مصنوعات طلا به چه صورت است؟
واردات مصنوعات به صورت قانونی به کشور وجود ندارد اما مقداری جزئی از طریق مسافران و قاچاق انجام میشود. البته بسیار درصدآن پایین هست؛ به ویژه از زمانی که تغییرات افزایشی قیمت طلا و افزایش نظارتها ایجاد شد، دیگر واردات به صورت غیرقانونی صرفه اقتصادی ندارد؛ چراکه هم خود طلا بسیار گران تمام میشود و هم مزد ساخت بالا میرود که خریدار آنچنانی ندارد.
ناگفته نماند که طلا داخلی ما بسیار پیشرفت کرده است تا جایی که به کشورهای حوزه خلیج فارس، آسیای میانه و... صادر میشود.
چطور میتوان طلاهای قاچاق را تشخیص داد؟
کدهایی وجود دارد که در داخل مصنوعات طلا درج میشود. به طور مثال در تهران T (T۱۵۰) یا در آذربایجان A داخل کارنوشته میشود که بازگو شناسنامه ساخت طلا است. در طلای تولید ایرانی حتما باید این حروف نوشته شده باشند؛ اگر نداشته باشد مشتریان نباید خریداری کنند. در ایران پنج شهر تهران، اصفهان، تبریز، یزد و مشهد متولی ساخت طلا هستند که قطب صنعتی طلا و جواهر کشور به حساب میآیند. بدین ترتیب طلای خارجی که این علامتها درش حک نشده است، مشخص هستند. البته قاچاق طلا بسیار کم شده و همچون سابق نیست.
باتوجه به نرخ ارز، قیمت طلا در ایران بیشتر است یا خارج از ایران؟
گپ بسیار جزئی همیشه داشته است. تنها زمانهایی که در بازار داخلی عرضه و تقاضا متناسب نیست آن هم در طلا خام و نه مصنوعات، اختلاف جزئی دیده میشود. به طور مثال در ترکیه ۱۰۰ هزار تومان با ایران متفاوت است. در حقیقت یک اختلاف روزانه است که بستگی به وضعیت داخلی کشورها و تناسب عرضه و تقاضاست اما در مجموع ثابت است و تفاوت چندانی وجود ندارد.