بندر پل، شهری بندری در بخش مرکزی شهرستان بندرخمیر از استان هرمزگان است،این بندر در فاصله ۵۰ کیلومتری با بندر شهید رجایی یکی از بزرگترین بنادر کشور قرار دارد. نزدیکترین راه آبی سرزمین مادر به جزیره قشم میباشد. دارای جمعیتی بالغ بر ۵۰۰۰ نفر میباشد. در ایام تعطیلات نوروز جمعیتی ۱۲۰ هزار نفری برای رفتن به جزیره قشم از این بندر عبور میکنند.
مرضیه ساحلی زادگان _ روزنامه دریای اندیشه؛ در این بندر کار ساخت بزرگترین پل روی اب ایران (پل خلیج فارس) در حال انجام است که در سال های آینده می تواند وضعیت اقتصادی این منطقه را دگرگون کند.
به روایت سدید السلطنه روستای پل انگور قدیمی ترین روستای این منطقه بوده است که در قدیم کاروان ها از طریق پل انگور به جزیره قشم میرفتند ،بعدها به دلیل زلزله شدید و تخریب پل انگور مردمان از این منطقه مهاجرت کرده و پس از چندین سال به این منطقه باز گشته اند و در سمت شرق روستای مخروبه ساکن شده و آنجا را پل شرقی نام نهادند.
در بندرپل و خونو نمکی بوده که از کوه استخراج میشد و به نمک کوهی شهرت داشته است. دو گونه نمک کوهی شناخته شده است که نوع نخست آن تیره رنگ و شبیه سنگ مرمر بوده و به آن نمک نر و گوپال نیز میگفتند. این نوع نمک به کلکته صادر میشد و نوع دوم از درههای همان کوه تهیه میشد و حاصل تحولاتی بود که پس از بارندگی رخ میداد. بدین ترتیب که املاح کوه های حاوی نمک به سمت درهها سرازیر و پس از تبخیر به نمک تبدیل میشد. ساکنان منطقه به آن نمک ماده میگفتند.
زبان مردم بندرپل فارسی جنوبی است که بسیاری از واژههای پهلوی و پارسی دری و شباهتهایی با زبانهای کردی، لری و بلوچی دارد. این شهر با ادغام روستای پل انگور و پل شرقی ایجاد گردید و نام رسمی بندر پل به خود گرفت.
یکی از شهروندان بندرپل در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار دریای اندیشه گفت: این بندر روزگاری مرکز تجارت، فرهنگ و دانش بشمار می رفت از حدود ۶۰ سال پیش صاحب مدرسه بوده است و همچنین تجار و بازرگانان بسیاری از فارس ، کرمان و سایر مناطق کشور در این شهر امرار معاش می کردند.
وی افزود: بادگیرها و خانه های خشت گلی از شاخصه های بندر تجاری پل است و این از گذشته دور تاکنون دارای گمرک بوده اما رفته رفته فعالیت های اقتصادی از این بندر گرفته می شود.
گمرک بندرپل با قدمتی بیش از ۸۰ سال مردم پل را به کشورهای افریقایی و حاشیه خلیج فارس وصل کرده بود و و اهالی این بندر با لنج های بادی به این کشورهای دور سفر می کردند و از دیرباز از طریق دریا ارتزاق می کردند که به صید، صیادی، بازرگانی و پیله وری در کمرگ بندرپل فعالیت داشتند.
ورزش در بندر پل از پیش از انقلاب رونق داشته که هم اکنون به دلیل نبود زیر ساخت های مناسب مشکلاتی را برای ورزش کاران رقم زده است.
وی اظهار کرد: مسولان قول های مساعدی برای رفع مشکلات حیطه ورزش بندر پل داده اند.
در زمان افتتاح درمانگاه مسئولان قول ایجاد آزمایشگاه در پل را دادند که متاسفانه تاکنون این وعده عملی نشده و روستایی با این جمعیت تنها از یک پزشک برخوردار است.
بندر تاریخی هرمزگان بارانداز ندارد
این روستا مکانی بندری است که مردم آن از طریق دریاداری امرار معاش می کنند و تا سالها بیش از ۱۰۰موتور لنج وجود داشته که به دلیل مشکلات این حوزه اکنون تعداد لنج ها کاهش چشمگیر داشته که زنگ خطری برای مسولان است چرا که مردم با از دست دادن شغل های ابا و اجدادی خود بیکاری و فقیر می شوند.
نبود اسکله و بارانداز را از مشکلات لنجداران بندر پل دانست ، اما ایجاد بار انداز، بندر پل دوشادوش دیگر بنادر استان خواهد بود و مشکلی از استان را حل کند.
فقدان این ظرفیت معضلاتی را برای اهالی پل بهمراه داشته است، لذا زیرساخت ها و امکانات همه آنچه که بازارچه مرزی نیاز دارد در بندر پل موجود است و تنها همت مسولان را می طلبد تا رونق را در بندر پل رقم بزنند.
مشکل آب رسانی نیز در بندر پل مشاهده می شود و می طلبد شبکه آبرسانی شهری بندر پل اصلاح شود همچنین به دلیل عدم همکاری اداره برق شاهد حضور تیر برق های مزاحم در کوچه و معابر هستیم.
جای فرهنگسرا در پل خالی است و ساختمان نیمه کاره آن سالها است به حال خود رها شده،در زمینه ایجاد پارک جهت استفاده چه خانواده ها در بندر پل از ان محروم هستیم که بندر پل با جمعیت ۶هزار نفری از داشتن پارک و فضای سبز محروم است این درحالی است که زیرساخت ها و مکان طبیعی بسیاری وجود دارد که می توان با مدیریت صحیح این منطقه را رونق بخشید.
پاسگاه انتظامی به عنوان یکی از نیازهای اساسی شهری در بندر پل وجود ندارد که فقدان این مهم باعث شده مردم شاهد مشکلات بسیاری از قبیل سرقت، زورگیری ها باشد لذا می طلبد مسئولان در این زمینه فکری اساسی کنند.
با تاکید بر اینکه باید وضعیت معیشت مردم پل ریشه ای و اساسی رسیدگی شود، تعداد قابل ملاحضه ای از مردم پل در زمینه کوله بری فعالیت دارند که انتطار می رود فکری به حال کوله بر های دریایی و خاکی شود و با اقدامات نسنجیده این افراد مورد هتک حرمت قرار نگیرند.
حادثه ای تکراری در اسکله پل
وی در پایان گفت: غرق شدن و معلق شدن خودروها در اسکله نا ایمن پل که بارها شاهد این اتفاق ها بوده ایم حادثه ای تکراری که باید لایروبی اسکله برای تردد و پهلوگیری بهتر شناورها، ایجاد سکونتگاهها و سرویسهای بهداشتی مناسب، بهسازی محوطه اسکله و جاده منتهی به آن از جمله مهمترین اقداماتی است که سازمان منطقه آزاد قشم باید در کمترین زمان ممکن انجام دهد.
شهر بندرپل را در یابید
امام جمعه بندرپل در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار دریای اندیشه از خمیر گفت: نسبت به کمکاری مسئولان نسبت به شهر بندرپل هشدار داد و خواستار توجه بیشتر آنها برای حل مشکلات شهر بندرپل شد.
شيخ حسین بازماندگان امام جمعه بندرپل به برخی مشکلات شهر بندرپل اشاره کرد و ضمن تأکید بر حل آن گفت: دین اسلام یکی از وظایف مهمی را که به انسان محول کرده است، آبادی زمین است که در این زمینه در قرآن کریم میفرماید: «او شما را از زمین پدید آورد و خوستار آباد کردن آن از شما شد!»
وی با بیان اینکه خداوند آبادی زمین را از همگان خواسته و این وظیفه همه انسانها است؛ تصریح کرد: البته این خطاب به مسئولان است که باید به فکر آبادی زمین باشند.
امام جمعه بندرپل خاطرنشان کرد: تجربه نشان داده هر کسی با دید انقلابی و جهادی، غیرت دینی و غیرت اجتماعی داشته باشد
درباره آبادی زمین و زمینه هیچ وقت کوتاهی نکرده و نخواهد کرد.
شیخ بازماندگان افزود: هر کسی که وارد این شهر بشود، شهر را مظلوم می بیند، این شهر دریا دارد، شهر بندری است و معادن زیادی هم در محدوده ی این شهر فعالیت می کنند اما در مظلومیت قرار دارد.
اما متأسفانه این شهر یک درمانگاه شبانه روزی دولتی مناسب ندارد،
البته بنا به گفته ی مسئولان که اذعان میدارند درمانگاه شهر تا یازده شب دایر و فعال است اما در عمل فعالیت تا یازده شب مشاهده نشده است.
سرانه ورزشی در این شهر بسیار کم است، سهم خواهران و بانوان از ورزش داده نشده است و از این بابت اقدامات قابل قبولی انجام نشده است. امید است در این دولت کاستی های این شهر مظلوم مرتفع گردد.
شیخ حسین بازماندگان امام جمعه بندرپل با بیان اینکه بیشتر مدارس این شهرستان توسط خیران ساخته شده است، تأکید کرد: سهم دولت در این بخش کجاست؟ اگر این سرمایهگذاران و خیران اقدامی انجام ندهند ما چه باید کنیم؟ مردم گرفتار هستند، سرانه ورزشی در این شهر بسیار کم است.
وی نبود اسکله تجاری، گمرک فعال در امر صادرات و واردات را مصیبت بزرگ عنوان کرد و گفت: باید در این زمینه چارهاندیشی کرد. باید دولت و مسئولان به فکر شهربندرپل بیفتند.
امام جمعه شهر بندرپل با بیان اینکه اگر به نسبت مالیاتی که هر شهرستان و شهر پرداخت میکنند به همان میزان به آن شهرستان و شهر کمک شود، امروز دیگر شاهد این گونه مشکلات نخواهیم بود.
شیخ حسین بازماندگان گفت :در خصوص مطالبهگری کوتاه نخواهم آمد.
وی به برخی مباحث و مشکلات دیگر در این شهر پرداخت گفت: شهر بندرپل از هیچگونه پارک تفریحی مناسب برخوردار نیست، هیچ کتابخانه استانداردی و هیچ مکان انتظامی و امنیتی در این شهر وجود ندارد. متأسفانه امروز هیچ انجمنی در این شهر فعال نیست. همچنین هیچکدام از نمایندگی ادارات در این شهر وجود ندارند. در بعضی از کوچه پس کوچه های این شهر که میروید وحشت انسان را در بر می گیرد. . البته در خصوص مطالبهگری شهرستان و شهر بندرپل کوتاه نخواهم آمد.
مسئولان در خصوص وضعیت نابسامان اسکله بندرپل چه برنامه های را در نظر گرفته اند.
عالم اهل سنت هرمزگان بیان کرد: مسئولان در خصوص وضعیت نابسامان اسکله بندرپل چه برنامه های را در نظر گرفته اند.
با توجه به مسافر پذیر بودن هرمزگان در این فصل و تعطیلات نوروز شما مسئولان چه فکری به حال بهبود وضعیت اسکله بندرپل، لافت، مهمانان و مردم بومی اندیشیده اید.
نشست فرماندار خمیر با شهردار و اعضای شورای شهر در راستای پیگیری مشکلات
طی این نشست ؛ جاده دسترسی شهروندان بندرپل به اسکله، جابجایی تیرهای فرسوده و نصب ترانس جدید در این شهر، آماده کردن بازارچه ملوانی جهت افتتاح و همچنین توسعه بازارچه جهت رونق اقتصادی در منطقه و همچنین تعیین مکان مناسب جهت مسکن جوانان این شهر از جمله موضوعاتی مهمی بود که در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت .
در ادامه این نشست فرماندار خمیر طی تماس تلفنی با مدیران مربوطه، خواستار رفع مشکلات و انجام خواسته های مذکور شد.