انتشار ویروس اکتیما از دام های قاچاقی که از سمت استان فارس شیوع پیدا کرده باعث تلفات و به خطر افتادن اقتصاد و زندگی دامداران غرب استان شده است.
مرتضی سلیمانی
محمد شریف پدیدار یکی از دامداران شهرستان بستک در گفتگو با خبرنگار دریای اندیشه از همه گیری و انتشار ویروس اکتیما به علت ورود دام قاچاق در این منطقه خبر داده است و می گوید: در حال حاضر 15 نفر از شترهایم به علت شیوع این ویروس از دست رفته است.
وی میگوید: اولین بار این ویروس با ورود دام های قاچاق به بستک وارد شد و پس از آن بسیاری از روستاهای بستک گرفتار این بیماری شده اند.
پدیدار می گوید : برای جلوگیری از انتشار بیشتر این بیماری با هماهنگی دامپزشکی حدود 120 میلیون خرج مداوای دام های کردم که در این شرایط سخت اقتصادی فشار زیادی به زندگیمان وارد کرده است.
محمد شریف دامدار فعال شهرستان بستک می گوید:۸۵ تا شتر داشتم ، به خاطر شیوع ویروس 15 نفر از شترهایم را از دست دادم .
وی به خبرنگار دریای اندیشه می گوید : ۲۵ سال است که هیچ بیماری دام در بستک نبوده و شیوع این ویروس زندگی ما را نابود می کند ، به عنوان دامدار خواهشم از مسئولان مقابله با این بیمار است.
پدیدار اذعان می کند : معلوم نیست چرا مسئولین در حال حاضر با وجود بیماری مجوز دامداری صادر میکنند.
محمد شریف میگوید : دام قاچاق آلوده به ویروس دو هفته در منطقه بوده است و همین امر باعث شده این ویروس به روستاهای لاورمیستان ، کنخ ، دژگون ،جناح ،نخل خین هم انتقال یافته و دام های مردم در حال تلف شدن هستند.
پدیدار می گوید :حدود ۱۲۰ میلیون دارو برای دام هایم هزینه کردم که بسیار سنگین بود و نتواستم تمام دام ها رو واکسینه کنم.
به گزارش دریای اندیشه؛وی می گوید : جای تعجب دارد که علا رغم وجود ویروس در لامرد و استان فارس چرا مسئولین مجوز انتقال شتر از این مناطق به بستک را می دهند و ما از این اتفاق ناراضی بوده و انتظار داریم قبل از نابودی دارایی هایمان جلوی این بیماری گرفته شود.
بیماری اکتیما بیماری ویروسی واگیرداری است که با نامهای دیگری نظیر درماتیت پوستولی واگیر، التهاب دهانی پوستولی واگیر، درماتیت عفونی لب، دهان زخم، زبان دلمه بسته و orf شناخته میشود.
از آنجا که عامل این بیماری ویروس است برای آن درمان وجود ندارد. اما به منظور جلوگیری از عفونتهای ثانویه میتوان از آنتیبیوتیکها استفاده کرد و بره یا بزغالهای که به علت شدت جراحات نمیتواند تغذیه کند را با استفاده از لوله معدی شیر داده شوند.
با توجه به عمر طولانی ویروس در جایگاهها و پوستههای کنده شده از زخمها، دوری از جایگاهها و مراتع آلوده، نظافت و ضدعفونی جایگاهها قبل از ورود گله سالم به این قبیل جایگاهها، دوری و جدا نگهداشتن گلههای سالم از گلههای آلوده و رعایت ضوابط بهداشتی از اهمیت خاصی در پیشگیری از بیماری برخوردار هستند.
پدیدار می گوید : در بستک بالای 400 نفر شتر وجود دارد که زنجیره غذایی استان را تامین می کند و بی توجهی به شیوع این بیماری علا رغم آسیب جدی به دامداران این منطقه ، به اقتصاد کشور نیز ضربه می زند.
بعد از ظهور و روئیت پشه خطرناک آئدس در هرمزگان ، حال سرو کله ویروس اکتیما پیدا شده و دام داران منطقه غرب استان با شیوع همه گیری این ویروس رو به رو شده اند .
امید است که مسئولان دست اندر کار ، علوم پزشکی با بررسی و رسیدگی این موضوع حساس ، جلوی سوغاتی خطرناکی که از دام های قاچاق استان فارس وارد منطقه هرمزگان شده است را بگیرند.