هرمزگان مستعد تولید انرژی خورشیدی
  • فرهنگی

  • مهر 12، 1399 - 11:06


استان هرمزگان به علت شرایط خاص آب و هوایی و با متوسط روزانه هشت و نیم ساعت تابش نور خورشید، یکی از استان‌های مستعد کشور برای استقرار پنل‌های خورشیدی است و حتی می‌توان از آن به عنوان طرح ملی انرژی خورشیدی مورد ارزیابی ومطالعه قرارداد.

گرمای شدید هوا در بیشتر روزهای سال، بالابودن میزان مصرف برق و همچنین افزایش مدت زمان مفید تولید برق خورشیدی درهرمزگان از متوسط کشوری و حتی جهانی از دیگر دلایل مهم برای حمایت و استقرار نیروگاه‌ها و سامانه‌های خورشیدی در این استان جنوبی است.

آسمان صاف و تابش مستقیم نور خورشید به عنوان یک هدیه‌ای الهی برای استان هرمزگان برای بهره برداری از آن در تولید ثروت ارزان قیمت در قالب راه‌اندازی پنل‌های انرژی خورشیدی یک ضرورت است؛ چرا که تولید برق با نور خورشید هزینه‌های زیادی را از دوش مردم می‌کاهد.

استان هرمزگان بین ۳۴۰ تا ۳۵۰ روز در طول سال بهترین ظرفیت برای استفاده از انرژی پاک و بدون آلایندگی خورشید و تولید برق از این منبع انرژی دارد که این امر هم یکی از ظرفیت‌های بی‌نظیر این منطقه جنوبی در کشور و حتی جهان به شمار می‌رود.

استفاده از انرژی‌های نو و پاک همچون خورشیدی در استان‌هایی همانند هرمزگان که ۹۵ درصد از روزهای سال از موهبت تابش نور آفتاب بهره‌مند است، همچنین می‌تواند یک رویداد الهام بخش و درآمدزا برای مردم بویژه افراد نیازمند به حساب ‌آید.

طبق اعلام شرکت توزیع برق هرمزگان، تمام شهرستان‌های این استان بویژه بندرعباس، میناب، حاجی آباد، رودان و بستک بهترین مکان برای راه اندازی نیروگاه‌های خورشیدی دارد.

خورشید منبعی پایان ناپذیر و درآمدزا

به عقیده افراد صاحب‌نظر، انرژی خورشیدی در واقع انرژی پاک، ارزان ‌قیمت، در دسترس و پایان‌ ناپذیری است که می‌توان از این موهبت الهی برای جلوگیری از افزایش گرمای زمین و همچنین کاهش انتشار آلاینده‌ها استفاده کرد.

رشد قابل توجه انرژی خورشیدی نشان از اهمیت روزافزون این منبع انرژی پاک دارد که استفاده کامل از آن منجر به توسعه اقتصادی، اجتماعی و همچنین ارتقای کیفیت زندگی مردم می‌شود.

کاربردها و مزایای استفاده از انرژی پاک و بدون آلاینده خورشیدی در واقع هر انسانی را ترغیب می‌کند تا وقت، سرمایه و نیروی انسانی خود را در این زمینه سرمایه‌گذاری کند.

سازمان انرژی‌های نو ایران (سانا) پیش‌تر در گزارش‌های خود آورده که ایران با وجود ۳۰۰ روز آفتابی در سال و متوسط تابش چهار و نیم تا پنج و نیم کیلووات ساعت بر مترمربع در روز یکی از کشورهایی با ظرفیت بالا در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی است.

دو سوم ماه‌های سال در هرمزگان آفتابی و گرم است

سرپرست مرکز تحقیقات سازمان هواشناسی هرمزگان در خصوص تابش نور خورشید می‌گوید: بیش از ۲ سوم از ماه‌های سال در این استان هوا گرم و آفتابی است.

راحله رمضانی افزود: شدت تابش نور خورشید نیز در استان گرما و شرجی هرمزگان به یکهزار و ۹۶۵ کالری بر سانتی‌متر مربع می‌رسد.

وی یادآورشد: تابش مستقیم نور خورشید و وسعت زیاد آن در استان هرمزگان خود می‌تواند بستر مناسبی برای راه اندازی پنل‌های خورشیدی و لزوم توجه بکارگیری از این انرژی پاک باشد.

هرمزگان مکانی مستعد برای راه اندازی نیروگاه خورشیدی

رییس دفتر مولدهای کوچک شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان گفت: همه شهرستان‌های این استان بویژه بندرعباس، میناب، حاجی آباد، رودان و بستک بهترین مکان برای راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی است.

رسول موذنی در همین زمینه افزود: تاکنون ۱۹۸ واحد نیروگاه خورشیدی در هرمزگان با ظرفیت تولید برق حدود هزار و ۷۰۰ کیلووات نصب شده است.

وی یادآورشد: هر کیلووات نیروگاه خورشیدی بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیون ریال هزینه دارد که درآمد ماهانه آن به ازای هر کیلووات ۲ میلیون ریال است.

این مسوول اظهارداشت: باتوجه به مصرف بیش از ۹ میلیون و ۳۰۴ هزار مگاوات ساعت برق در سال گذشته در هرمزگان، استفاده و توسعه زیرساخت‌های انرژی خورشیدی می‌تواند مصرف استفاده از برق را کاهش دهد.

موذنی بیان داشت: با افزایش ۸۲ درصدی مشترکان خانگی هرمزگان و مصرف ۶۴ درصدی برق از سوی آن‌ها از ابتدای سالجاری تاکنون، نیاز است دستگاه‌های دولتی و بخش خصوصی دراستان با حمایت دولت‌ به عرصه تولید انبوه برق خورشیدی روی آورند.

تامین برق روستاهای هرمزگان با پنل‌های ۲۵۰۰ واتی خورشیدی

معاون مهندسی شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان نیز گفت: برای تامین برق روستاهای این استان از پنل‌های فتوولتائیک ۲۵۰۰ واتی خورشیدی استفاده می‌شود که برای نخسین بار در کشور از این میزان توان برای تامین برق مناطق روستایی استفاده شده است.

نیما امیرشکاری افزود: به طور معمول در سایر نقاط کشور از سیستم‌های هزاروات برای تامین برق روستایی استفاده می‌شود اما برای نخستین بار در مهرماه جاری در ۲ روستای هرمزگان (هرمودر بالا و پایین از توابع شهرستان بندرعباس) از سیستم‌های ۲۵۰۰ وات استفاده شد.

وی با اشاره به مزایای استفاده از سیستم‌های فتوولتائیک بیان داشت: برای توزیع برق از شبکه سراسری نیاز به احداث شبکه گسترده می‌باشد که باتوجه به مسافت طولانی برخی روستاهای استان هرمزگان باعث اتلاف در توزیع انرژی می‌شود.

معاون مهندسی شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان اظهارداشت: استفاده از برق خورشیدی برای تامین برق روستاهای سخت گذر که از شبکه سراسری فاصله دارند از چند سال قبل در برنامه‌های شرکت توزیع برق استان قرارگرفته است.

امیرشکاری ابراز داشت: استفاده از پنل‌های خورشیدی علاوه بر کاهش هزینه احداث و توسعه شبکه، باعث صرفه جویی در نگهداری از تاسیسات برق رسانی نیز می‌شود.

وی گفت: همچنین انرژی‌ خورشیدی قابلیت اطمینان شبکه را نیز افزایش می‌دهد و سیستم ذخیره‌سازی انرژی در باطری پنل‌های خورشیدی می‌تواند برای شب و روزهای بارانی که نور خورشید در دسترس نیست، برق مورد نیاز مشترکان را تامین کند.

توسعه انرژی‌ پاک خورشیدی باهدف کاهش مصرف برق درهرمزگان

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان نیز گفت: باتوجه به افزایش هفت درصدی مصرف برق در نیمه نخست امسال، توسعه انرژی‌ پاک خورشیدی جهت کاهش مصرف برق در استان در دستور کار قرار گرفته است.

هاجر عبدی در این راستا افزود: از ابتدای سالجاری تاکنون ۲ میلیون و۶۵۳ هزار مگاوات ساعت برق در هرمزگان مصرف شده که از این میزان یک میلیون و ۷۲۲ هزار مگاوات ساعت مصرف خانگی بوده است.

وی بیان داشت: استان هرمزگان دارای ۷۱۱ هزار مشترک است که ۵۸۱ هزار مشترک آن‌، خانگی هستند.

مدیرکل شرکت توزیع برق هرمزگان باتوجه به راه اندازی مرحله نخست نیروگاه غدیر قشم با ظرفیت ۱۷۰ مگاواتی اظهارداشت: هرمزگان سه نیروگاه بزرگ شامل نیروگاه بخار، ایسین و نیروگاه خلیج فارس دارد.