قمار بر سرجان مردم برای سود بیشتر
فروش مصالح دست دوم دربازار ساخت وساز مسکن اینروزها رونق گرفته و مردم با توجه به شرايط اقتصادي تلاش مي كنند خانهدار شوند و از طرفي دلالان از این آب گلآلود ماهی میگیرند.
فاطمه درویش پور
بازار استفاده از آهن دستدوم و مستعمل هم برای ساختوساز داغ است. تقریبا هیچکدام از مغازهها آهن دستدوم برای فروش ندارند، اما میگویند اگر بخواهیم، میتوانند برایمان جور کنند. انبارهایی که پر است از انواعواقسام آهنهای دستدوم که مدعی هستند از خانههای کلنگی خرابشده به اینجا رسیدهاند.
به گزارش دریای اندیشه؛در بین آهنها ، عتیقه هم پیدا میشود؛ آهنهایی که به گفته خودش نسلشان منقرض شده است و بیشتر از ۴۰ سال عمر دارند. قبل از اینکه چیزی بگوییم، خودشان شروع میکند به مشاوره دادن برای انتخاب آهن و میگوید: اگر دارید خانه نوساز و از روی پی میسازید و قرار است خانه را بفروشید، تیرآهنهای اصلی و ستونها را از جنس نو بهکار ببرید و بقیه را دستدوم. اگر هم میخواهید «هوایی» بسازید، برای همه دستدوم ببرید. میپرسیم مگر برای خانه نوساز هم آهن دستدوم میخرند که جواب میدهد: کم نه؛ البته بسازوبفروشها نه شخصیسازها. کسی که برای خودش خانه میسازد، از این کارها نمیکند.
این روزها در اقصی نقاط کشور در مورد مسئله مرمت و بازسازی بافت های فرسوده و همچنین نوسازی ساختمان های مدرن و سر به فلک کشیده ، خبرهای گوناگونی به سمع و نظر ما رسیده است که در این باره سوالات فراوانی در ذهنمان رد و بدل می شود ؛ با نگاهی عمیق به ساختمان های شیک و به ظاهر مدرن ؛ آیا می توانیم به باطن آن یعنی (( نوع مصالح مرغوب و یا نامرغوبی که در اسکلت بندی ساختمان بکار گرفته شده پی برد؟ چرا برخی پیمانکاران از مصالح نامرغوب در ساخت و سازها استفاده می کنند؟ تا چه اندازه ثبات و یا بی ثباتی در قیمت مصالح ساختمانی موج می زند؟
این مسئله هم باعث شده که برخی پیمانکاران با تجربه ؛ بخاطر بی ثباتی در قیمت مصالح ساختمان اعم از میلگرد ، تیرچه آهن آجر و..... طی مدت زمان نامعلومی کار را تعطیل کرده و پروژه ساختمان به تعویق بیندازند و یا اینکه برای پیشبرد اهدافشان و بقول معروف برای رسیدن به سودهی بیشتر ، ساختمان های نا ایمن و غیر مقاوم را تحویل مردم می دهند. در ادامه گزارش ؛ ماحصل گفتگوی چوپانی پیمانکار راه و ساختمان را با روزنامه دریای اندیشه می خوانیم.
مصالح کهنه زیر پوست خانههای نو
پیمانکار راه و ساختمان در گفتگو با روزنامه دریای اندیشه اظهار داشت : به عقیده بنده ، تیر آهن های موجود در منازل قدیمی با توجه به اینکه در اشکال و سایزهای مختلف طراحی شده است به هیچ عنوان برای آپارتمان های نوساز نباید مورد استفاده قرار گیرد ( بکارگیری تیر آهن های نامرغوب و فرسوده در ساختمان های نوساز ، اصلا مقرون به صرفه نیست )
چوپانی بیان داشت : اما متاسفانه در برخی مواقع یک پیمانکار ساختمان برای بازسازی ملک از تیر آهن های کهنه برای کاهش هزینه ها در ساختمان استفاده می کنند.
این مسئول عنوان کرد: مصالح دسته دوم در برخورد با آب ، رطوبت ، فرسایش و بارندگی ها ، آتش سوزی و....عمر مفید آن کاهش می یابد. به همین علت اینگونه ساختمانها ، استحکام و مقاومت خود را در برابر بلایای طبیعی شامل زلزله و سیل از دست خواهد داد و باعث تخریب ساختمان می شود.
وی ابراز داشت : بتن ، آرماتور و آهن به عنوان مصالح ساختمانی به شمار می آیند که هر کدام آنها فقط چند سال دارای عمر مفید می باشند. باید در نظر داشت که مصالح ساختمانی دست دوم و غیر استاندارد ، قطعا می تواند به مقاومت ، استحکام و همچنین عمر مفید ساختمان آسیب وارد نماید.
قیمت مصالح ساختمانی روی موج بی ثباتی
این مسئول با توجه به قیمت روز آهن در ادامه سخنان خود مطالبی را برشمرد و گفت : قیمت مصالح ساختمانی نظیر میلگرد ، آهن آلات ، بتون ، سیمان و.... به عوامل متفاوتی بستگی دارد. از اینرو ثباتی در قیمت این محصولات وجود ندارد و حتی بسته به شرایط کشور و ارز ، ارزش آنها میتواند روز به روز تغییر کند.
پیمانکار راه و ساختمان ابراز داشت : بخاطر عدم ثبات در قیمت مصالح ساختمانی بویژه ( بتن آهن آلات ، میل گرد ، آجر و.... در این راستا برای کاهش رکود بازار مصالح ساختمان باید تدابیر مهم اندیشیده شود.
چوپانی اذعان کرد: تولیدکنندگان با تجربه و متخصص به دلیل عدم ثبات در قیمت مصالح ساختمانی کار را تعطیل نمودند. بخاطر همین بی ثباتی در قیمت ها به خرید مصالح دست دوم و غیر استاندارد روی می آورند.
این مسئول در خصوص قیمت آجر دست دوم اظهار داشت : از آنجاییکه در استان هرمزگان آجر دست دوم کاربرد ندارد اما قیمت هر دانه آجر دست دوم ، هزار تومان برآورد شده است.
اغلب پیمانکاران سود بیشتر را ترجیح می دهند.
وی یادآور شد : فروشنده ضایعات ؛ تیر آهن ، میلگرد و سایر مصالح مرتبط با ساخت و ساز را با نرخ پایین خریداری و در مراحل بعدی سندبلاست ، رنگ آمیزی و صافکاری روی آن انجام داده می شود تا مصالح غیر استاندارد در حد نو به نظر برسد و بعد از آن با مبلغ بالاتر از قیمت واقعی بفروش می رسانند. در اکثر اوقات فروشندگان ضایعات ، تیرآهن های کهنه را کیلویی 3 یا 4 هزار تومان خریداری کرده با این تفاوت که خرید تیرآهن نو حدود 10 هزار تومان می باشد.
پیمانکار راه و ساختمان تشریح کرد : اغلب افراد جامعه با توجه به بالا بودن قیمت مصالح ساختمان بخصوص تیرآهن ، میلگرد و....از تیر آهن های در حد نو یا همان آهن قراضه برای کار ساخت و ساز مورد خانه هایشان استفاده می کنند. به همین دلیل خریداران ضایعات ساختمان به افرادی که دارای ضایعات تیر آهن و.... می باشند ، می گویند که ! ضایعات شما را با بیشترین قیمت خریداریم.
چوپانی در خصوص بکارگیری مصالح ساختمانی ناایمن به جای مصالح نو مطالبی را برشمرد و ابراز داشت : اغلب پیمانکاران سود بیشتر را نسبت به امنیت جان مردم ترجیح می دهند. بنابراین در مملکت ما باب شده که باید نسبت به همنوعمان رحم و مروت را کنار بگذاریم. (( بدلیل اینکه در بحث مسایل مالی با دلرحم بودن نتیجه حاصل نخواهد شد. ( در این سالها تجربه این موضوع را به من ثابت کرده که با دلرحم بودن هیچ چیز عایدمان نمی شود.)) اما اغلب افرادی که بی رحم بودند ( به قول معروف با کلاه سر مردم نهادند و اینکه مصالح غیر استاندارد اعم از آجر ، بلوک ، تیرآهن ، میگرد و ... را فقط بخاطر سود بیشتر به جای مصالح نو در ساختمانها بکار بردند و به نتیجه دلخواه و سودهای کلان دست پیدا کردند).
ممنوع نیست، ولی تخلف است
این مسئول در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت : برخی از پیمانکاران برای ساختمان های نوساز از میلگردهای ذوب آهن اصفهان با کیفیت بالا و برخی دیگر هم ممکن است از میگردهای چینی نامرغوب و بی کیفیت در ساختمان ها بکار می برند. مصالح ساختمانی نامرغوب در طی سالیان متمادی باعث فرسوده شدن ساختمان ها به لحاظ ایمنی می شود.
وی افزود : این روزها از مصالح غیر استاندارد هم برای اسکلت بندی ساختمان و هم برای دکوراسیون های داخل از اینگونه مصالح نا ایمن استفاده می کنند. (( متاسفانه قانونی برای ممنوعیت استفاده از مصالح غیر استاندارد برای ساختمان های نوساز وضع نشده است
پیمانکار راه و ساختمان در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد : کارفرمایان باید با پیمانکاران با تجربه و واجد صلاحیت برای کار ساخت و ساز قرار داد منعقد نماید. به قول معروف (( در ازای کار با کیفیت و با دوام به پیمانکار پول خوبی هم بدهند)). در غیر صورت اگر کار فرمایان بخواهد با مبلغ پایین با پیمانکار قرار داد منعقد نمایند از سویی دیگر پیمانکار با مهندس ناظر ساختمان قرار پنهانی را منعقد می کند و در پایان کار ساختمان نا ایمن و بی کیفیت به مردم تحویل داده می شود.
قمار بر سر جان مردم برای سود بیشتر
ادامه گزارش ،یکی از شهروندان در گفتگو با روزنامه دریای اندیشه بیان داشت : هم اکنون حدود 4 ماهه که کلید آپارتمان نوساز خود را تحویل گرفتیم اما از آنجاییکه با پیمانکار در خصوص آسانسور ایتالیایی درجه یک قرار داد منعقد کرده بودیم ، اما بجای آسانسور ایتالیایی ، متاسفانه آسانسور دست دوم ایرانی به ما تحویل دادند.
وی عنوان کرد : بعد از مدتی ، همان آسانسور ایرانی نامرغوب و غیر استاندارد خراب شد و ما در خصوص مشکل بوجود آمده از پیمانکار به سازمان ذی ربط شکایت کردیم و مجددا آنسانسور نو و با کیفیت ( جنس ایتالیایی ) را به پیمانکار سفارش دادیم. اما متاسفانه این پیمانکار مجددا به کار اشتباه خود ادامه داد و ایندفعه آسانسور دسته دوم به جای نو برای ما آورد که توسط کارشناس سازمان تشخیص داده شد.
لازم بذکر است ؛ وقتیکه روی اجناس با کیفیت و استاندارد سرمایه گذاری میکنیم ؛ برای آن است که سلامت مان را به لحاظ جانی تضمین نماییم. برخی افراد سود جود و فرصت طلب جان مردم را بازیچه دستان خویش قرار داده تا بتوانند به سود های کلان دست پیدا کنند .