مبلمان شهری از عناصر سازنده فضای هر شهر است و علاوه بر ایجاد زیبایی های بصری، می تواند کیفیت زندگی شهروندان را نیز تقویت کند.
وقتی قدمی در شهر ۱۳ ساله بیکاه می زنید آنچه چشمتان را مجذوب خواهد کرد، شهرواندیست که هر کدام در گوشه جدول کنار خیابان نشسته اند و وقت فراغت خود را می گذارند، وقتی که باید برای القای حس آرامش در پارک، بوستان و مناظر سرسبز سپری شود.
دریای اندیشه، حامد آزادی: ساعت از ۶ عصر روز دوازدهم مرداد ماه گذشته است که خود را در ورودی شهر بیکاه در پنج کیلومتری مرکز شهرستان رودان می یابم، تابلویی قدیمی و زوار در رفته با نوشته هایی رنگ و رو رفته به من خوشامد می گوید.
وقتی به اولین بلوار ورودی شهر میرسم، انگار بوی شهر را با یک خیابان تقریبا نو نوار شده حس می کند، چراغ های معابری که تازه نصب شده اند و خیابانی که عرض اش دو چندان شده، ۵۰۰ متری که جلوتر می روم از عرض خیابان کاسته می شود آنقدر که حس می کنم شاید بعضی از اهالی برای توسعه اش از ملک خود کوتاه نیامده اند و یا شاید طرح هنوز تکمیل نشده است.
آسفالت دو لایه چندان کیفیت خوبی را از خود نشان نمی دهد این را تکان های خودرو به من می گوید.
هر چه به سمت مرکز شهر می روم اثری از بازارچه ، پارک ، بوستان و حتی معابر و در کل مبلمان شهری برای استفاده شهروندان این شهر نمی یابم.
مردم پیر و جوان خود را به جدول ها خیابان ها رسانده اند و لحظات عصرگاهی خود را سپری می کنند. نزدیک میدان اصلی شهر که می شوم گوشه ایی دو پیرمرد را می بینم که بساط سه پرا یشان به راه است و انگار این بازی بومی و محلی در این هیاهو خودروها در کنار میدان اصلی شهر که چند درخت بلند غیر مثمر آن را تزیین کرده اند حال دیگری دارد.
وقتی به اطلاعات ذهنی ام مراجعه می کنم میدانم که زیباسازی به کلیه اقدامات آگاهانه ای گفته می شود که توسط شهرداری ها برای ارتقای کیفیت محیط شهری صورت پذیرفته و شهر را برای زندگی ساکنانش مناسب تر می سازد، اما در این جا چندان ملموس نیست. و هدف زیبا سازی فراهم آوردن محیطی است که همه شهروندان در آن احساس لذت و آرامش کنند، آیا این شهروندان واقعا در این حال و هوا حس آرامش می کنند؟
در واقع باید بگویم براساس اصول شهرسازی مبلمان شهری باید با در نظر گرفتن رفتارهای اجتماعی و فرهنگی شهر مورد نظر طراحی و نصب شود و اگر این عناصر بتوانند لبخند و احساس آرامش را به لب مرم بیاورند می توان گفت عملکردی موفق داشته اند.
در حاشیه میدان پارک می کنم، در فاصله چند متری ام دو جوان را می بینم که گرم صحبت هستند مشتاقم تا نظر آنها را از این اوضاع شهرشان و کارهایی که شهرداری بیکاه برای رفاه شان انجام داده جویا شوم.
یکی از جوان ها که خود را مجید معرفی می کند این گونه به سوالم پاسخ میدهد: متاسفانه در اینجا فضای سبز مناسب و درواقع یک بوستان نداریم تا وقت فراغت خود را در آنجا بگذارنیم.
وی می گوید: نبود فضای ورزشی موجب شده شهروندان در خیابان اصلی شهر با به جان خریدن خطرات با توجه به عرض کم بلوار به ورزش و پیاده روی مشغول شوند.
این جوان نبودن یک بازارچه محلی را دیگر کمبود شهرش می داند و تاکید دارد: قطعا رونق و پیشرفت هر شهری در گرو بازار و مرکز اقتصادی آن است.
او می گوید: با این شرایط مردم مجبور به خرید از دوره گردها و رفتن به شهر رودان برای تامین نیاز های خود می شوند.
جوان دیگر که علی نام دارد حرف های دوست خود را اینطور ادامه می دهد: چند سال است که شهرداری و شورای شهر بیکاه تمام اعتبارات را صرف آزاد سازی بلوار و تعریض آن کرده اند که این باعث شده از سایر نیاز های شهروندان غافل بمانند.
او این را مشابه برجامی میداند که نتیجه ایی نداشت و می گوید: متاسفانه نمی دانیم عاید ما از این طرح شهرداری چه بوده است.
این جوان ادامه می دهد: همه این ها در شرایطی است که از ابتدایی ترین امکانات شهری نظیر المان شهری، ایجاد یک مبلمان شهری مناسب بی بهره ایم.
او تاکید می کنند: قطعا جوانان بیکاه برای زندگی آینده خود نیازمند مسکن هستند اما در اینجا شاهد تعریف یک شهر مسکونی جدید نیستم.
او در پایان حرف هایش به تابلوی رنگ و رو رفته ورودی شهرشان هم اشاره می کند و می گوید: دیدن هر روزه این تابلو برایمان رنج آور شده است.
این جوان به برخی اقدامات انجام شده در شهر بیکاه نیز اشاره می کند و تاکید دارد؛ استفاده از این امکانات مانند کوهستان پارکی که در فاصله پنج کیلومتری شهر است به راحتی مقدور نیست و حتی آرامستان شهر نیز مثل شهرهای دیگه با دیوار کشی، نصب برج نور و طراحی فضای سبز استاندارد سازی نشده است.
وقتی از آنها خداحافظی می کنم بی گمان کنار میدان و خیابان را می جویم که حالا افرادی بیشتر به نشستن روی جدول ها در پناه سایه درختان و بدون ماسک و رعایت پروتکل های بهداشتی در این اوضاع ناجور کر ونا رو آورده اند.
وقتی دوبار اطلاعات را مرور می کنم می بینم؛ مبلمان شهری دقیقا آن نیاز گمشده شهروندان در هر نقطه از شهر است که باید مورد توجه قرار گیرد. نگاه لوکس، فانتزی و غیرضروری دانستن آن دیگر در دنیای مدرن و شهرهای پرهیاهو و همراه با ازدحام شهرها نگاهی منسوخ شده بلکه به عنوان یک نیاز اساسی باید مورد توجه قرار گیرد، چیزی که اینجا چندان چشمم را نمی گیرد، بی گمان با تلفن همراهم شماره شهردار بیکاه را جستجو می کند تا دغدغه ها آن دو شهروند جوان را جویا شوم.
اکبر عیدی شهرداری بیکاه از تدوین طرحی کامل برای احداث یک پارک و بوستان در زمینی به مساحت پنج هکتار با دیده شدن تمامی جوانب شور و نشاط اجتماعی برای گروه های مختلف سنی خبر داد و گفت: هم اکنون این طرح برای تایید به فرمانداری و استانداری ارجاع داده شده است.
وی افزود: این پروژه بصورت مشارکتی با اداره کل مالیات هرمزگان اجرایی خواهد شد و در صورت تخصیص اعتبار اولیه بزودی عملیات اجرایی آن کلید خواهد خورد.
شهردار بیکاه در ادامه از مشکل کمبود فضا برای ایجاد مبلمان شهری و نصب المان های شهری سخن گفت و اضافه کرد: تاکنون برای خیابان کشی ها درون شهر هم بیش از ۵۰ خانه تخریب شده است.
این مقام مسئول می گوید: با وجود تمام این شرایط سخت در حال حاضر فضای برای ایجاد آسفالت یک کیلومتر و نیم از بلوار اصلی شهر ایجاد شده و در کنار آن نیز با توجه به شرایط خاص محیط شهری پنج پل نیز احداث شده است.
عیدی به خدمات شهرداری بیکاه در حوزه خیابان کشی اشاره می کند و می گوید: محلات پاروی و امام خمینی )ره (این طرح کامل در آنها اجرایی شده است.
وی با تایید دغدغه شهروند در خصوص نبودن المان های شهری و مبلمان شهری مناسب گفت: متاسفانه بدلیل نبودن فضای مناسب اینکار صورت نپذیرفته اما اقدامات لازم برای فضا سازی را در دستور کار قرار دادیم و در احداث خیابان های جدیدی که در سال جاری عملیات آنها انجام می شود یک طرحی ویژه با اجرای دکوراسیون مناسب با اختصاص ۸۰۰ میلیون تومن اعتبار در نظر گرفته شده است.
وی ادامه می دهد: مبلمان شهری اولویت شهرداری بیکاه است و در بخش ایجاد مکان های بازی کودکان نیز هم اکنون محلات محمدیه، امام خمینی ره، صاحب الزمان و بهارستان تجهیز شده اند.
اکبر عیدی در خصوص نبودن بازارچه محلی در این شهر می گوید: متاسفانه زمینی مناسبی را برای احداث یک بازارچه در خور و شان مردم در اختیار نداشتیم و برای احداث بازارچه در طرح تفصیلی شهری بیکاه مکاتباتی با راه و شهر سازی برای در اختیار گرفته یک قطعه زمین مناسب صورت پذیرفته و بعد از تغییر تحول از سوی آنها با منابع طبیعی زمین در اختیار شهرداری قرار خواهد گرفت.
او همچنین در پاسخ به این سوال که چرا بیکاه یک ورودی زیبا ندارد گفت: بنا برای احداث یک میدان با طرحی مناسب در ورودی شهر به جهت معرفی این منطقه بود اما بدلایلی اینکار هنوز محقق نشده و در اقدام اول دو تابلو مناسب در ابتدای بلوار ورودی شهر بزودی نصب خواهد شد.