مدیرکل بهزیستی هرمزگان؛ ۴۳ هزار تومانِ ناقابل سرانه ناچیزی که پرداخت نمی‌شود
  • گزارش و مصاحبه

  • تیر 07، 1402 - 06:06


علی ستاری


مدیرکل بهزیستی هرمزگان گفت:سرانه نگهداری از معتادین در مراکز بهزیستی ۴۳ هزار تومان است که کفاف هیچ یک از هزینه‌های آن‌ها را نمی‌دهد اما جای تاسف دارد که حتی این مبلغ ناچیز هم پرداخت نمی‌شود.
 به گزارش روزنامه دریای اندیشه، امروزه جوامع انسانی در کل دنیا با آسیب‌های مختلفی روبرو هستند، هر چه عالم در طول زمان حرکت خود را پیش می‌برد، تکنولوژی و فناوری در مسیر مثبت اسباب راحتی بشر را بیش از پیش فراهم می‌کند اما همین پیشرفت‌ها در عرض خود بعضا مسیرهای منفی‌ای را نیز طی می‌کنند و برای بشر دردسرهایی ایجاد می‌کند، یک زمانی مواد مخدر تنها تریاک و چند قلم مخدر دیگر بود که پایه‌ای طبیعی داشتند اما متأسفانه امروز تولید مواد مخدر نیز صنعتی شده است و در رنگ و جنس و سایر مختلف مواد مخدر تولید می‌شود، مسئله‌ای شاید بیش از هر چیزی روان جوانان کشور را تهدید می‌کند و قطعا می‌تواند منجر به فروپاشی جامعه شود، تهدید استفاده از مواد مخدر در جامعه از آن جایی خود را نشان داد که نسبت به استعمال دخانیات نوجوانان بی‌تفاوتی طی کردیم و خود را قاطی فازهای نوجوانی‌شان نکردیم و نتیجه آن این شد که گرچه امروز کارشان به بساط و زغال و منقل نکشیده است اما چیزهایی می‌کشند که تا مدتها آن‌ها را در هپروت نگه می‌دارد و به پوچ‌گرایی نزدیک‌تر می‌کند‌.
البته همسایگی ما با بزرگترین تولید کننده تریاک و مواد مخدر جهان باعث شده است که بسیاری از موادهای مخدر چون نقل و نبات در کشور و استان هرمزگان یافت شود اما این مسئله به معنای عدم مقابله نیست، جمهوری اسلامی ایران و استان هرمزگان خط مقدم مبارزه با مواد مخدر در دنیا است و اگر جمهوری اسلامی ایران جلوی قاچاق مواد مخدر نایستد جامعه جهانی مقابل این ویروس که هم سخت‌افزار و هم نرم‌افزار آدمی را دچار اختلال می‌کند خم خواهد شد، به قول سردار رادان، جمهوری اسلامی ایران برای تامین امنیت جهان ۴ هزار شهید تقدیم کرده است و اگر نبود خون این شهدا شاید اختاپوس مواد مخدر خیلی پیش‌تر از این انگیزه و نبوغ جوانان دنیا را ربوده بود.
طبق اعلام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشت تریاک در سال ۲۰۲۲ میزان ۳۲ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است و این یعنی سال بسیار سخت‌تری را در مبارزه با مواد مخدر خواهیم داشت هر چند که جمهوری اسلامی ایران با کشف ۸۰۰ تن انواع مواد مخدر بالاترین کشفیات مواد مخدر در جهان را داشته است.
امروزه خطر اعتیاد به مواد مخدر جدید و ناشناخته بیخ گوش فرزندانمان قرار دارد بنابراین باید با انواع مواد مخدر آشنا شویم.
یکی از مواد مخدر جدید در دنیا کروکدیل است، این ماده مخدر یکی از مواد مخدر جدید و نسخه ساخته‌شده از دزومورفین در آزمایشگاه است. ماده اصلی این نسخه کدئین است. کدوئین که در مقایسه با مورفین مسکن ملایم‌تری محسوب می‌شود با مواد دیگری ترکیب می‌شود و درنهایت، ماده مخدر کروکدیل تولید می‌گردد.
یکی دیگر از مواد اعتیاد آور جدید غبار میمون است که در خالص‌ترین حالت خود یک پودر کریستالی سفید است اما ناخالصی‌های ناشی از تولید آن، رنگ این ماده را از سفید به قهوه‌ای کم‌رنگ تبدیل می‌کند.
این ماده مخدر معمولا به‌صورت پودر، کپسول یا قرص به فروش می‌رسد. همچنین می‌توان آن را بلعید، تزریق کرد یا به‌صورت استنشاقی مصرف کرد. این ماده مخدر از خانواده کاتینون‌ها به شمار می‌رود.
غبار میمون ساخته دست انسان و از انواع مواد مخدر جدید است. کاتینون‌ها ازنظر شیمیایی شبیه آمفتامین‌ها هستند و اثرات مشابهی ایجاد می‌کنند.
مصرف غبار میمون موجب می‌شود که درک درد از بین برود و توهمات قوی ازجمله پارانویای شدید ایجاد شود. این ماده می‌تواند موجب احساس سرخوشی و همدلی و همچنین افزایش هوشیاری، افزایش معاشرت، پرحرفی و تحریک جنسی شود.
بونزای یک ماده روان‌گردان است که در اثر پاشیدن مواد شیمایی بر روی برگ گیاه و واکنش ناشی از این کار حاصل می‌شود. برای تولید این ماده، از برگ درخت بونزای، شاهدانه یا هر برگ گیاه دیگری استفاده می‌شود.
ازآنجایی‌که برای این کار از مواد شیمیایی مختلفی استفاده می‌شود تاثیرات آن بر بدن نیز متفاوت‌اند. بسته به ماده شیمیایی استفاده‌شده، بونزای می‌تواند به گیرنده‌های مغز و به‌خصوص گیرنده‌های کانابینوئید متصل شود
اثر این ماده مخدر در ابتدا شبیه به اثر کوکائین است اما در مراحل بعدی شبیه اثرات ماری‌جوانا می‌شود. این ماده خطرناک‌ترین انواع مواد مخدر صنعتی جدید است که حتی در اولین مصرف می‌تواند کشنده باشد‌‌.
مواد مخدر کمیکال نیز یک ماده مخدر توهم‌زا و یکی از مواد مخدر جدید در ایران است که با استفاده از مریم‌گلی تولید می‌شود. نحوه مصرف آن شامل جویدن، بلعیدن و استنشاق کردن می‌شود.
این ماده مخدر موجب سرخوشی می‌شود و تاثیرات آن نهایتا ۳۰ دقیقه به طول می‌انجامد. بااین‌حال، به دلیل توهمی که ایجاد می‌کند مصرف آن برای برخی افراد خوشایند است.
مصرف کمیکال می‌تواند اعتیادآور باشد و به دلیل توهمات ناشی از آن به‌خصوص در زمان رانندگی بسیار خطرناک است. در این شرایط، ترک اعتیاد به مواد اهمیت بسیار زیادی دارد.
حشیش، گل، دستمال، قارچ، میو میو، نخ، برنز، مرگ خا‌ستری، اکستازی، کتامین، هروئین و زامبی نیز از دیگر ماده‌های مخدر هستند که سلامت عمومی جامعه را تهدید می‌کند.
یکی از ضرورت‌های جامعه‌ی امروز مخصوصا در استان هرمزگان و بندرعباس بحث درمان معتادین است، چرا که تا زمانی که این افراد درمان نشوند نمی‌تواند به چرخه زندگی سالم بازگردند و همین امر منجر خواهد شد که چرخه تولید معتاد و تولید آسیب‌های اجتماعی روز به روز در هرمزگان فعال باشد‌.
سامیه جهانشاهی، مدیرکل بهزیستی استان هرمزگان در نشست با خبرنگاران اظهارداشت: اداره کل بهزیستی استان هرمزگان، ۸۱ مرکز درمان و کاهش آسیب از اعتیاد دارد و تلاش می‌کنیم علاوه بر محیط‌هایی که در اختیار داریم  برنامه‌های آموزشی و آگاهی‌بخشانه را به سایر محیط‌های اجتماع محوز تسری دهیم چنانچه سال گذشته موفق شدیم در ۳۳۰ محیط اجتماع‌محور  برنامه‌های مختلف برگزار کنیم که شمار برنامه‌ها به ۳۳۰ هزار برنامه و خدمت در بحث پیشگیری از اعتیاد رسید.
وی برنامه‌های پیشگیرانه در حوزه اعتیاد را یکی از  اولویت‌های سازمان بهزیستی دانست و افزود: برداشت ثمر فعالیت‌ها در حوزه‌هایی مانند مبارزه با اعتیاد نیازمند سپری شدن زمان است اما معتقدیم هر چه که امروز بیشتر در بحث پیشگیری سرمایه‌گذاری شود جلوی هزینه‌های بعدی ما در حوزه درمان را خواهد گرفت.
جهانشاهی بیان‌کرد: طی سال گذشته از سهم اعتبارات ملی بالغ بر ۶۳۰ میلیون تومان را در بحث برگزاری برنامه‌های پیشگیرانه هزینه کردیم و نگاه ما این است که اگر سهمی از اعتبارات استانی هم داشته باشیم بتوانیم اجرای برنامه و خدمات دهی را از  ۳۲۱ هزار نفر نیز فراتر ببریم و آموزش‌ها به صورت همگانی و ویژه عموم برگزار شود.
وی ادامه داد: یکی برنامه‌های مهم سازمان بهزیستی توانمند‌سازی زنان دارای همسر معتاد است که جامعه هدف ما نیز به صورت ویژه محلات حاشیه‌ای تا با آموزش‌هایی زنان دارای همسران معتاد، یاد بگیرند چگونه باید با همسر معتاد یا بهبود‌یافته خود رفتار کنند تا بتواند وضعیت رو به بهبودی خود را تثبیت کرده و به سوی اعتیاد نرود که این طرح در حال حاضر در ۶۷ محله از استان به تفکیک  ۳۷ محله شهری و ۳۰ محله روستایی اجرا می‌شود ضمن اینکه طرح پیشگیری از اعتیاد در محیط‌های کاری تحت عنوان " کیان"  از دیگر الویت‌های بهزیستی در استان است.
جهانشاهی اظهارداشت: برگزاری کارزارهای رسانه‌ای از دیگر برنامه‌های بهزیستی است  که با معرفی خط اعتیاد با شماره ۰۹۶۲۷ انجام می‌شود و طی آن افراد می‌توانند از ۸ صبح تا ۸ شب خدمات مشاوره‌‌ای به صورت رایگان دریافت کنند.
وی با اشاره به برگزاری کارزار رسانه‌ای پیشگیری از اعتیاد، گفت: یکی از برنامه‌های مهم ما در کارزار رسانه‌ای، بحث اجرای طرح " والد آگاه و فرزند ایمن" است و نگاه ما این است که بتوانیم روی والدین سرمایه‌گذاری کنیم تا خودشان بتوانند در این حوزه از کشیده‌شدن فرزندشان به اعتیاد جلوگیری کنند ضمن اینکه این مقوله را دنبال می‌کنید که نظارت خانواده‌ها بر گروه دوستان فرزندان افزایش یابد.
مدیرکل بهزیستی هرمزگان، عنوان کرد: یکی از آسیب‌های موجود در بحث اعتیاد که در استان هرمزگان نیز خود را نشان می‌دهد بحث اعتیاد بانوان است که شرایط سخت‌تری نسبت به آقایان دارند ما در استان مراکز کاهش آسیب بانوان  و یک سری مرکزی هم تحت عنوان سرپناه‌های شبانه برای بانوان در دام اعتیاد داریم.
جهانشاهی تاکید‌کرد: در سرپناه‌های شبانه معتادین می‌توانند مراجعه کنند و خدمات بگیرند و در بحث نگهداری از بانوان معتاد نیز در صورتی که دستور مقام قضایی صادر شود این افراد به مراکز تبصره ۱۶ منتقل می‌شوند و بین سه ماه تا ۶ ماه نگهداری می‌شوند.
 وی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات بهزیستی استان همخوانی نداشتن هزینه‌های نگهداری از معتادین با سرانه‌ی مصوب بهزیستی است، سرانه برای نگهداری از هر نفر ۴۲ هزار تومان است که به هیچ عنوان کفاف هزینه‌ها را نمی‌دهد در حالی همین سرانه ۴۲ هزار تومانی نیز به موقع پرداخت نمی‌شود و چنانچه سال گذشته مصوب ستاد مواد مخدر برای پرداخت به هرمزگان ۹ میلیارد تومان بود اما همان ۹ میلیارد هم واریز نشده است و ما به بسیاری از سازمان‌ها بدهکار هستیم.
مدیرکل بهزیستی هرمزگان، خاطرنشان‌کرد: سال گذشته ۲۲ هزار و ۸۱۵ نفر خدمات درمان اعتیاد در مراکز وابسته به بهزیستی دریافت کرده‌اند که نشان می‌دهد بهزیستی بار آسیب‌ها را به تنهایی بر دوش می‌کشد از این رو لازم است، صنایع، شهرداری‌ها و خیرین نیز به کمک ما بیایند.