وضعیت قرمز ازدواج و طلاق در رودان
امروزه مشکلاتی سر راه جوانان وجود دارد که آنها باید ازدواج خود را به تعویق بیاندازند.
به اعتقاد یک کارشناس حوزه خانواده و ازدواج در رودان ، نداشتن مهارت ارتباطی و نبود گفتمان جاری در خانواده، تحول ساختارهای اجتماعی، جابجایی زنجیره ارزشها، فاصلههای اجتماعی، مهارت آموزی و توقعات نادرست را از جمله مشکلات فراروی ازدواج در جامعه بویژه در رودان است که باید جدی گرفته شود.
دریای اندیشه - رودان - حامد آزادی: عمر کوتاه ازدواج ها و ازدیاد طلاق ها چند سالی است که نقل محافل اجتماعی در شهرستان رودان شده است، معضلی که مسوولان بهشت جنوب را بر آن داشت تا با ورود به علت های این پدید نامبارک جویای راهکار شوند، رودان تا سال ۹۷ عملا جزو رتبه های برتر طلاق در هرمزگان شناخته می شد و با برخی اقدامات در سال ۹۸ مسوولان این شهرستان بر کاهش حدود ۱۶ درصدی آن صحه گذاشتند اما آنچه همچنان با نسیم ملایم در این شهرستان می وزد ناپایداری ازدواج جوانان است.
ازدواج و تشکیل خانواده از عوامل مختلفی تاثیر میپذیرد که از مهمترین دلایل آن میتوان به شرایط اقتصادی، تغییر سبک زندگی و اقتضائات دنیای جدید اشاره کرد و در زمان حاضر بخش زیادی از جوانان کشور به دلیل مشکلات اقتصادی، ناتوانی در تامین هزینههای ازدواج و تامین مسکن نمیتوانند به راحتی ازدواج کنند.
آسیب های اجتماع حوزه خانواده در رودان نیازمند نگاه تخصصی است
مدیر موسسه نوید آرامش ماندگار رودان درگفتگو با خبرنگار دریای اندیشه گفت: آسیب های اجتماعی و آنچه که به عنوان یک معضل اجتماعی در اجتماع ما شناخته می شود نباید به دنبال علت های نقطه هایی و واحد باشیم .
وی افزود: آسیب های اجتماعی در واقع درهم تنیده اند و به یکدیگر ارتباط تنگاتنگ دارند، بطور مثال در معضل طلاق شاید در نگاه اول و ظاهری به سمت اعتیاد آشکار سرپرست خانواده برویم اما پس از ورود به جزییات متوجه خواهیم شد خود اعتیاد نیز از جای دیگر شکل گرفته است.
محمد زمانی بیان داشت: آنچه در رودان در حوزه معضل های اجتماعی باید جدی گرفته شود، نگاه تخصصی به این آسیب های خانمان سوز است.
وی ادامه داد: در اولین گام استفاده از افراد تحصیلکرده و دارای سوابق کار تخصصی است به عنوان مثال می توان از افراد روانشناس ، مشاور و مددکار های اجتماعی یاد کرد.
وی گفت: دومین افرادی که مدنظر باید قرار گیرند کسانی اند که دوره و آموزش های تخصصی را در این بخش فرا گرفته اند، به عنوان مثال در بحث ازدواج باید به سراغ افرادی رفت که آموزش های قبل از ازدواج ، حین ازدواج و پس از ازدواج را به شیوه علمی و پژوهشی آموخته باشند.
مهارت آموزی نیاز مغفول مانده جوانان رودان / یک مسئول خود با دغدغه کار فرهنگی داشته باشد
زمانی تاکید کرد: قطعا هریک از این مقاطع از زندگی نیازمند مهارت آموزی ویژه خاص خود را دارد و اگر در اعمال آن سهل انگاری شود شاهد تشکیل خانواده هایی متزلزل خواهیم بود.
وی فعالیت های برخی ارگان ها را برای کاهش آسیب هایی همچون طلاق را خوب اما ناکافی دانست و گفت: باید با یک نگاه پژوهش محور یک پرونده طلاق را بررسی کرد چرا که پرداختن به آن صرف حل مشکل بدون نگاه تخصیصی آن آسیب را مبدل به یک فاجعه بدون جبران خواهد کرد. وی پیامدهای مشاوره و مددکاری ناکارآمد را وقوع مسائلی همچون خودکشی ، خودزنی و دیگر آزاری عنوان کرد.
خدمات حوزه خانواده باید وسعت گیرد
این کارشناس حوزه خانواده اظهار داشت: وسعت خدمات در حوزه خانواده و آسیب پیرامون آن را منوط به مرکز شهرستان ندانست و خواستار تمرکز زدایی در این بخش شد.
وی خاطر نشان کرد: طی چند سال اخیر آسیب شناسی لازم در خصوص مناطق آسیب پذیر در حوزه طلاق در شهرستان انجام شده و ارگان ها و نهاد ها مربوطه مانند مراکز سلامت روان بهزیستی ، روحانیون مستقرو افراد دوره دیده می توانند با ارایه خدمات رایگان کمک شایانی به خانواده ها در دورترین نقاط کنند.
نقش نهادها متولی کم رنگ است
محمد زمانی اینگونه خدمات رسانی در حوزه خانواده را ناکافی دانست و تاکید کرد برخی از این ادارات همچون بهزیستی، آموزش و پرورش ، ورزش و جوانان و بهداشت درمان نقش مستقیم در کاهش آسیب های در خانواده ها دارند.
وی در ادامه بیان کرد: این ادارات ارتباط مستقیم با امر ازدواج و جوانان دارند و باید بیش از آنچه از آنها انتظار می ورد به امر ازدواج و تشکیل خانواده و یک زندگی پایدار ورود کنند.
آموزش و پرورش و نقش آن در شکل دادن زندگی ها
وی نقش آموزش و پرورش را در شکل گیری یک نسل جوان پویا و آینده ساز بسیار مهم عنوان کرد و گفت: هم اکنون با ورود فضای مجازی به دل خانواده ها،دانش آموزان و دانشجویان آموزه هایی غلط و همچنین هدایت نشده را کسب می کنند که هدایت آنها با ملاک های آموزش های پیش از ازدواج و معیارهای انتخاب همسر ضرورت دارد.
این کارشناس حوزه اجتماعی ابراز داشت: دانش آموز باید در دوران تحصیل بلوغ فرهنگی و فکری را بیاموزد و در دانشگاه نیز این بلوغ بارور شده تا شاهد جوانانی آماده اتخاذ تصمیم درست باشیم .
وی بیان کرد: دانشگاه محل آموزش های تکمیلی با شکل های مختلف از جمله همایش ، سیمنار و جلسات دو سویه است تا دانشجو و جوان ما پاسخ های متعدد و ذهن نا آرامش را در این بخش از زندگی بیاید.
پاسخ ها جوانان در آستانه ازدواج بی جواب مانده
وی تاکید کرد: با شرایط کنونی در شهرستان بسیاری از پاسخ ها جوانانی که بدنبال یک ازدواج پایدار و اصولی اند بدلیل نبود محل ها و مجالس دریافت پاسخ بی جواب مانده است.
زمانی پر شدن این خلا های پرسشی را وظیفه اصلی متولیان امر ازدواج و خانواده در شهرستان دانست و گفت: در غیر این صورت قطعا شاهد رفتن جوانان به سمت منابع نادرست و نامعتبر خواهیم بود که نتیجه آن طلاق ها زود هنگام می شود.
آموزش والدین و تاثیری که دیده نشده است
وی ارایه آموزش برای والدین را بسیار مثمر ثمر دانست و با اشاره به تحقیقات موسسه نوید آرامش ماندگار در این خصوص گفت: با حضور در بیش از ۱۰ محله شهر رودان به این واقعیت پی برده شده که اشتیاق والدین برای آموزه ها و مهارت ها زندگی و انتقال به فرزندان نسل جدیدشان بسیار بالاست.
این کارشناس حوزه خانواده و ازدواج تصریح کرد: مسوولان امر باید با برقراری کارگاههای آموزشی در قلب محلات و روستاها به بحث شکل گیری یک خانواده و ازدواج موفق کمک شایانی می کند.
وی به مهارت های در حین ازدواج نیز اشاره کرد و گفت: در این هنگام فرد انتخاب خود را انجام داده و هم اکنون پیگیر ایجاد شرایط ازدواج است و مسوولان در بهداشت و درمان با مهم شمردن این موقعیت افراد تازه وارد به زندگی مشترک را نسبت به شروع این فصل مهم در زندگی با بیان چالش ها و فرصت ها آگاه نمایند.
عمده اختلافات و متارکه ها در رودان در ۵ سال اول زندگی رخ می دهد
وی بیان کرد: بررسی ها نشان میدهد که در شهرستان رودان عمده اختلافات و متارکه ها در ۵ سال اول زندگی مشترک رخ می دهد چرا که خوشی های جسمی ، جنسی در این بخش از زندگی به پایان رسیده و حس تکرار و عدم آشنایی با مهارت لازم برای کنترل، آن ها را با کوچک ترین اختلاف به سمت پله های دادگاه خانواده سوق می دهد.
محمد زمانی خاطر نشان کرد: فراوانی از هم پاشیدن زندگی مشترک در شهرستان رودان مختص به شهر رودان نیست و بعضا روستاهای اطراف شهر بیشتر با این معضل اجتماعی دست و پنجه نرم می کنند که باید بهزیستی و ورزش و جوانان با راه اندازی خانه های سلامت روان روستایی و سازمان های مردم نهاد نقش خود را به بهترین شکل ممکن ایفا کنند.
وی ادامه داد: وقتی که این آموزش های مکمل یکدیگر باشند ما به اهداف خود برای تشکیل خانواده های پایدار و پاینده مشکلی نخواهیم داشت.
عدم آگاهی از مهارت ها، علت اصلی طلاق ها
وی مهمترین عوامل وقوع طلاق در رودان را عدم آگاهی جوانان از مهارت های انتخاب همسر، زندگی مشترک و زناشویی دانست و گفت: یک فرد برای دریافت یک گواهینامه رانندگی بیش از ۵۰ ساعت را به گذارندن دوره های نظری و عملی و یک آزمون سفت و سخت موظف است اما برای امر مهم تشکیل خانواده چند ساعت آموزش واقعی گذارنده می شود؟
وی به بحث طلاق عاطفی و پایین بودن کیفیت زندگی مشترک نیز در برخی از خانواده ها شهرستان نیز اشاره کرد و گفت: این موارد به علت نداشتن مهارت های لازم در زندگی رخ می دهد که متاسفانه به این جدیت چنین کلاس های در شهرستان رودان وجود ندارند.
وی گفت: خانواده ها امروز در برخی موارد بیش از آنچه معمول است برای انتخاب رشته تحصیلی فرزندان خود به مشاوره ، تحقیق و بررسی می پردازند که متاسفانه این مشاوره در امر ازدواج فرزندانشان به حداقل رسیده و به همان حداقل های از خصوصیات و تناسب ها طرفین اکتفا می کنند.
باورهای غلطی که همچنان حس می شوند
وی نقش والدین در رخ دادن طلاق را نیز بی تاثیر ندانست و گفت: برخی باورها در روستاهای شهرستان از سوی والدین در ازدواج دخترانشان هنوز بر ازدواج زود در سن پایین بر اساس بلوغ های جسمی است که باید بلوغ سنی و عقلی و عاطفی بیش از بلوغ جسمی مدنظر والدین باشد.
زمانی خاطر نشان کرد: قطعا فردی که به بلوغ های عاطفی و عقلی رسیده باشه بهتر می توانند قدرت تصمیم گیری و مدیریت خانه و خانواده را بر دوش بکشد. وی بر توجه به بلوغ اجتماعی از سوی والدین نیز تاکید کرد و گفت: شکل گیری شخصیت اجتماعی از سوی یک جوان کمک شایانی را به تشکیل زندگی مشترک میکند که متاسفانه در برخی از خانواده های روستایی شهرستان این امر با توجه به پایان خدمت سربازی و داشتن نیرو جوانی و کار در پسران نادیده گرفته می شود.
این کارشناس حوزه خانواده گفت: خانواده بویژه در روستاها باید توجه داشته باشند که شرایط کنونی جامعه با ۳۰ یا ۴۰ سال گذشته کاملا متفاوت است و آگاهی از نیازهای جوانان مهمترین رکن است.
فاصله میان والدین و فرزندان، معضلی که حادثه می آفریند
وی همچنین به فاصله ایجاد شده در برخی خانواده ها نیز اشاره کرد و گفت: بعضی شاهد فاصله ارتباطی بین فرزند و والدین هستیم که در پی آن فرزند با ورود به فضای مجازی و برقراری آشنایی و ارتباط براساس نیازهای جنسی و عاطفی با جنس مخالف اقدام به انتخاب گزینه ازدواج کرده است که را نیز می تواند اشتباهی در سایه فاصله گیری والدین نامید.
زمانی در ادامه رخ دادن یک ازدواج نادرست را مهمترین پیامد این ارتباطات منحرفانه دانست.
رودان فاقد آموزش های محیطی و مجازی است
مدیر موسسه نوید آرامش ماندگار تصریح کرد: نبودن آموزش های محیطی ، مجازی را دیگر معضل موجود در رودان در حوزه ازدواج دانست و گفت: چنین کار فرهنگی نیاز به استمرار دارد و باید با یک برنامه ریزی دقیق بلند مدت می توان اثر گذاشت.
وی با اشاره به انجام برخی امور گذری از سوی برخی نهادها گفت: یکی روش های آموزش همین تولید محتواها موثر در راستای جلب توجه جوانان و خانواده است که در رودان مغفول مانده است.
وی از نبودن آموزش های مجازی در بعد تحکیم بنیان خانواده نیز سخن گفت و تصریح کرد: این بخش امروز نیاز جامعه و جوانان است و باید نهادهای و ادارات متولی بیش از گذشته به آن بپردازند.
کاهش طلاق نه، سیر صعودی آن کنترل شده
زمانی در ادامه به کاهش بسیار خفیف آمار طلاق در رودان نیز اشاره کرد و آنرا نتیجه اقدام موثر برخی نهادها دانست و گفت: درواقع طلاق در رودان کاهش چشمگیری نداشت و سیر صعودی آن کنترل شد.
وی ادامهداد: نبودن نیرو انسانی و ظرفیت ها لازم مهمترین مشکل نهادها اقدام کننده در حوزه خانواده در شهرستان دانست و گفت: اقدام ادارات متولی در کنار اقدامات اینچنین موجب شکل گیری یک قدرت دو چندان و بوجود آمدن یک شیب تند در راستای کاهش طلاق خواهد شد.
برگزاری یازده کلاس آموزشی از سوی اداره ورزش و جوانان
رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان رودان در گفتگو با خبرنگار دریای اندیشه با بیان اینکه طی سال ۹۸ یازده دوره آموزشی ویژه آگاه سازی جوانان در راستای مهارت آموزی آنان در شهرستان رودان از سوی این اداره برگزار شده است گفت: بطور متوسط هر ماه یک کلاس آموزشی برگزار شده که یک نرم خوب محسوب می شود و متاسفانه از اسفنده ماه ۹۸ تاکنون بدلیل شیوع کرونا امکان برگزاری کلاس ها را نداشته ایم.
امیر دهباشی افزود: اداره ورزش و جوانان شهرستان رودان به عنوان متولی اصلی امور جوانان در این شهرستان بویژه در حوزه ازدواج تمام تلاش خود را با برنامه ریزی در جلسات شورای امور جوانان شهرستان بکار گرفته است تا گام های موثری برای تاثیر مثبت در زندگی جوانان برداشته شود.
وی از برگزاری هفت دوره آموزشی ویژه مهارت های ازدواج در شهرستان طی سال ۹۸ خبر داد و گفت: مخاطب اصلی این کلاس های نسل جدید و دانش آموزان دبیرستانی بوده اند.
وی با تقدیر از همکاری اداره آموزش و پرورش رودان در این راه گفت: این دوره ها در پنج دبیرستان مختلف با مخاطب قرار دادن گروه سنی در حال بلوغ برگزار و تلاش شد تا مهارت لازم در این رده سنی برای آینده در اختیار آنها قرار داده شود.
دهباشی از برگزاری این دوره های آموزشی در روستاهای شهرستان نیز سخن گفت و افزود: دو دوره از این دوره های آموزشی در روستای پر جمعیت خراجی در مرکز بخش مرکزی شهرستان برگزار شد که خوشبختانه با استقبال بسیار خوب گروه ها مختلف سنی مواجه بوده ایم.
وی اضافه کرد: در این دوره های آموزشی حتی به موضوع آسیب های همچون اعتیاد، فضای مجازی و ابعاد و پیامدهای آن نیز برای خانواده بطور ویژه پرداخته شده است.
وی با بیان اینکه باید برگزاری آموزش مهارت های زندگی با مشارکت بیشتر خانواده ها همراه باشد گفت: تلاش خواهیم کرد پس از ویروس کرونا این آموزش با مشارکت همه جانبه خانواده و اولیا شکل تاثیر گذار تری را بخود بگیرد.
دهباشی با اشاره به همکاری ادارات آموزش و پرورش و شبکه بهداشت و درمان در برگزاری این دوره های آموزشی گفت: اداره ورزش و جوانان متولی اصلی امور جوانان در شهرستان است اما تلاش خواهیم کرد با تعاملی که میان ما و اداره مرتبط در حوزه ازدواج جوانان ایجاد شده در آینده با اجرای برنامه های تاثیر گذار تر بنا ورود جوانان را به زندگی های مشترک پایدار و بدون آسیب و مشکل را فراهم آوریم.
نگاه ویژه بهزیستی به تحکیم بنیاد خانواده
رئیس اداره بهزیستی شهرستان رودان در گفتگو با خبرنگار دریای اندیشه با بیان اینکه بهزیستی در راستای تحکیم بنیاد خانواده با برپایی دوره های آموزشی تلاش خود را بکار گرفته است.
حمیده جاودان در ادامه از فعالیت مستمر مرکز مداخله در بحران های اجتماعی بهزیستی رودان خبر داد و افزود: این مرکز به هنگام بروز یک معضل و مشکل اجتماعی بویژه در میان خانواده با کارشناسان مربوط اقدام به رفع و هدایت خانواده ها به نحوه مطلوب می کنند.
وی ادامه داد: در سال ۹۸ برگزاری دوره های آموزشی برای خانواده ها و زوج ها جوان از جمله دوره هایی همچون آموزش مهارت در زندگی در محلات رودان، آموزش مهارت زندگی برای کودکان و نوجوانان در مدارس ، آموزش مهارت زندگی دانشجویی ، و آموزش خانواده در این مسیر قدم برداشته است.
جاودان اعطا کمک هزینه ازدواج را میز دیگر فعالیت حوزه خانواده اداره بهزیستی رودان عنوان کرد و گفت: این کمک هزینه به هجده زوج جوان تعلق گرفته است. وی با اشاره به گستردگی فعالیت بهزیستی در حوزه های مختلف بر لزوم توجه این اداره به مباحث خانواده و توجه به اهمیت ازدواج و معضل طلاق تاکید کرد و گفت: قطعا تلاش خواهیم کرد بیش از گذشته با توجه به نیاز جوانان شهرستان با استفاده از کارشناسان تخصصی ورود نماییم.