این روزها هجمه به دولت، به بخشهای مختلف کشیده شده از جمله سیاست خارجی؛ اما آنچه در این میان برای منتقدان اهمیت ندارد، منافع ملی است؛ هرچند که بارها اعلام شده، مواضع و خط مشیهای وزارت امور خارجه در حوزه سیاست خارجی با نظر رهبری پیش میرود اما هنوز هستند کسانی که منافع ملی را بازیچه دعواها و منافع جناحی خود میکنند.
در روزهای اخیر که تحریمها و مسائل سیاست خارجی به یکی از مسائل مهم کشور و مردم تبدیل شده و مسئولان کشور با همه توان در تلاشند تا در تقابل با رویکرد خصمانه آمریکا، منافع ملی را در اولویت خود قرار دهند تا بهترین نتیجه برای ملت و دولت رقم بخورد، برخی افراد و جریانهای تندرو و رسانههای همسو با آنها، این مناقشههای حزبی را به حوزه سیاست خارجی کشانده و بدون توجه به پیامدهای زیانبار سخنان خود، با توجه به جایگاهی که قرار دارند، هرچیزی را مطرح و بیان کرده و خواستار اجرای آن از سوی دولتمردان هستند.
به طور نمونه زهره الهیان، نماینده مجلس یازدهم در این روزها در توئیتر خود نوشته بود، نظر مجلس این است که «ایران قبل از آمریکا ماشه را بچکاند» ماشه خروج از برجام پیش از پایان شهریور و بازگشت خودکار تحریمها از سوی ایران چکانده شود؛ این یعنی نجات اقتصاد ایران از چنگال برجام.
کابران شبکههای اجتماعی به این نوشته، واکنشهای گستردهای داشتند. تا جایی که حسامالدین آشنا، مشاور رسانهای رئیس جمهوری در پاسخ به او نوشت: آیا درست است که یک عضو مجلس ادعایی با عنوان نظر کل مجلس مطرح کند؛ به خصوص ادعایی که دارای پیامدهای فراملی است؟
سیاست خارجی در حوزه اختیارات رهبری است
این نماینده مجلس یازدهم و برخی دیگر از همفکران او در بهارستان، در حالی چنین مواردی در حوزه سیاست خارجی کشور را مطرح و بر انجام آن تاکید دارند که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، ۱۵ تیرماه در نخستین حضور خود در مجلس یازدهم، با اشاره به اختلافهای داخلی درباره مسائلی مانند مذاکرات هستهای تاکید کرد "سیاست خارجی حوزه دعوای جناحی نیست" و افزود: «به همین دلیل است که سیاست خارجی در چهارچوب اهداف کلی نظام در [حوزه] اختیارات رهبری قرار دارد تا از دوگانهسازی و دعوای جناحی اجتناب شود.»
رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۲ درباره تیم مذاکرهکننده ایران و آمریکا اظهار داشتند: اینها مأموران دولت جمهوری اسلامی ایران هستند، اینها بچههای خودمان هستند، بچههای انقلابند؛ یک مأموریتی را دارند انجام میدهند. کار سختی هم هست [که] برعهده اینهاست؛ دارند با تلاش فراوان آن کاری را که برعهده آنهاست انجام میدهند. بنابراین نباید مأموری را که مشغول یک کاری است و مسئول یک فرایندی است مورد تضعیف یا توهین یا بعضی از تعبیراتی که گاهی شنیده میشود - که اینها سازشکارند و مانند اینها - قرار داد؛ نه، این حرفها نیست.
ایشان همچنین در سال ۱۳۹۴ بیان کردند: بنده هیئت مذاکرهکننده را - همین دوستانی که این مدّت این زحمات را بر دوش گرفتهاند - هم امین میدانم، هم غیور میدانم، هم شجاع میدانم، هم متدین میدانم؛ این را همه بدانند. اکثر حضاری که اینجا تشریف دارید، از محتوای مذاکرات خبر ندارید؛ اگر شما هم از محتوای مذاکرات و جزئیات مذاکرات و آنچه در مجالس میگذرد مطلع بودید، به بخشی از آنچه بنده گفتم، حتماً اذعان میکردید.
تصمیمگیری درخصوص برجام برعهده شورای عالی امنیت ملی است
ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا در همین باره به ایرناپلاس میگوید، نمایندگان مجلس براساس قانون اساسی میتوانند درباره همه امور جاری کشور اظهارنظر کنند اما باید بدانند که بر چه اساسی سخن میگویند که مبادا به نفع دشمنان تمام نشود.
ایمانی همچنین تأکید میکند، براساس قانون، تصمیمگیری در حوزه برجام برعهده شورای عالی امنیت ملی است و نه مجلس. بنابراین نمایندگان در این حوزه قدرت تصمیم گیری ندارد.
سیاست تندروها، فراکنی است
مرتضی مبلغ، فعال سیاسی اصلاحطلب نیز در همین زمینه به ایرناپلاس میگوید: افرادی که این سخنان را درباره رویکرد سیاست خارجی کشور میگویند اگر میتوانند طرح فوریتی برای آن در مجلس تصویب کنند تا ایران از برجام خارج شود؛ نه اینکه آن طرف گود بنشینند و فقط اظهارنظر کنند.
مبلغ اضافه میکند: بعضی از این افراد واقعیتها را جعل میکنند. البته از مجلس یازدهمی که با مشارکت حداقلی مردم شکل گرفته، انتظاری نیست؛ بنابراین کسانی که اکنون در مجلس حضور دارند آگاهی کاملی نسبت به پیچیدگیهای مسائل سیاست خارجی و حتی داخلی ندارند. آنها همچنین توجه ندارند که سخنان و رفتارشان چه خسارتهای عمومی دارد. فقط میخواهند خود را به نمایش بگذارند و از دعواهای جناحی سوءاستفاده کنند.
این فعال سیاسی میافزاید: این دسته از تندروها به جای اینکه مشکلات کشور را حل کنند، بر گرههای آن اضافه میکنند. همچنین سیاست فرافکنی را در پیش میگیرند تا خود را که مسبب اصلی مشکلاتند کنار بگذارند و دیگران را مقصر جلوه دهند.
وی تاکید میکند: جامعه میفهمد که چه کسانی سبب مشکلات کشور هستند و سهم جریانات را متوجه میشوند. بهویژه تندروها که با حرفها و رفتارهایشان مانند حمله به سفارتخانهها و ... به دشمنان بهانه دادند و هزینهتراشی کردند.
پیام اختلاف داخلی به خارج، سبب گستاخی آمریکا میشود
به گزارش ایرناپلاس، حوزه سیاست خارجی و بازتاب سخنان مقامهای داخلی در کشورهای دیگر، موضوعی است که بارها درباره پیامدهای زیانبار آن گفته و تاکید شده نباید بهانهای به دشمنان داده نشود.
محمود واعظی رئیسدفتر رئیسجمهوری در همین رابطه در گفتوگو با روزنامه ایران، دیپلماسی فعال و تلاشهای گسترده وزارت امور خارجه را عامل اصلی انزوای آمریکا در ماههای اخیر خواند و ضمن قدردانی از شخص وزیر و دیپلماتهای این وزارتخانه، گفت: تلاشهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران سبب شد، چهره آمریکا که سالها در پس نقابی از تزویر، داعیه هواداری از دموکراسی و حقوق بینالملل را داشت، عریانتر از همیشه شود و امروز جهانیان ببینند که سران کاخ سفید با دستان خالی از منطق، فقط با توسل به زور به دنبال به کرسی نشاندن حرفهای خود هستند که البته در آن هم نتیجه نخواهند گرفت.
وی تأکید کرد: بیتردید موفقیت اخیر که نتیجه تابآوری مردم در مقابل تحریمها و فشارهای حداکثری آمریکا و پافشاری بر حقوق کشور و ایستادگی در برابر زیادهخواهان فراهم شده، مایه افتخار کشور و همه مردم و گروههای سیاسی کشور است و تنها برخی گروههای تندرو که صرفاً به دنبال اهداف سیاسی و جناحی خود هستند، چشم بر چنین موفقیتی میبندند یا به دنبال تخفیف و کوچکنمایی آن هستند.
واعظی تاکید کرد: در این شرایط بسیار سخت، برای پیروزی و خنثی کردن توطئههای آمریکا، بیش از هر زمان دیگر به وحدت و همدلی و انسجام میان همه قوا و نهادهای حاکمیتی کشور نیا
است. پیام اختلاف به خارج موجب گستاخ شدن آمریکا و پیام وحدت موجب برونرفت از مشکلات کنونی اقتصادی خواهد شد.