شادی آب و غم سیلاب
هفته گذشته باران در هرمزگان در یک هفته به اندازه یک سال بارید. سدها پر شد، اما خانههای هم ویران شد. در دشتها آب سرازیر شد اما سیل بندها نتوانستند مزارع کشاورزی را از هجوم سیلاب نجات دهند.
با اینکه قبل از این بارش ها استان هرمزگان در شرایط آبی خوبی قرار نداشت ، از طرفی وقوع سیل علا رغم خوشحالی مردم ، ناراحتی از دست دادن سرمایه هایشان را به همراه داشت چرا که سیل دسترنج یکساله کشاورزان را نابود کرد.
مرتضی سلیمانی
به گزارش دریای اندیشه؛ در سه روز از دی به اندازه میانگین یک سال هرمزگان در برخی شهرستان استان باران بارید ، میزان بارندگی در میناب حتی رکورد میانگین کشوری را زد، آخرین میانگین بارندگی در کشور ۱۴۶ میلیمتر است.
بارشهای زمستانی امسال در هرمزگان باعث جاری شدن آب در رودخانههای فصلی مناطق بستک، بندرلنگه، جاسک، بشاگرد،رودان میناب رویدر و کهورستان شد.
این سیلابها جان یک کودک 8 ساله بندرعباسی را گرفت و آبگرفتگی بیش از هزار منزل مسکونی در رودان ، پارسیان و بندرعباس را به همراه داشت. بازار قشم و دو شهر میناب و رودان کامل زیر آب رفت و پس از دو روز هنوز آب از منازل و محله ها تخلیه نشده است.
زمینهای فلفل، هندوانه، گوجه فرنگی و باغهای مرکبات کشاورزان در توکهور، میناب، بندرعباس و جاسک هم زیر تگرگ و سیل خراب شد.
معابر شهری و منازل مسکونی در بندرعباس، میناب، قشم، برخی محلات پارسیان و محله سنگی در رودان دچار آبگرفتگی شدند و ارتفاع آب به نیم متر در این منازل رسید و ۵ روستای میناب تخلیه و اسکان اضطراری داده شدند.
با اینکه هواشناسی وقوع باران سیل آسا را یکهفته قبل از امدن سامانه بارشی پیش بینی کرده بود ،مسئولین هرمزگان توجه خود را در حد شعار اجرا کردند و با جدی نگرفتن و تقویت نکردن زیر ساخت ها باعث بروز مشکلات فراوانی شدند.
هر چند بعد از وقوع باران همه پای کار بودند ، اما سیل محصولات کشاورزی ، دام ها و دسترنج یکسال مردم شرق هرمزگان را نابود کرده است.
خسارت 1900 میلیارد تومانی سیل در هرمزگان
استاندار هرمزگان از خسارت هزار و ۹۰۰ میلیارد تومانی سیل در استان هرمزگان خبر داد.
تاکنون طبق برآورد صورت گرفته، سیلاب اخیر بالغ بر هزار و 900 میلیارد تومان به بخشهای کشاورزی، باغات، منازل مسکونی و زیرساختهای استان هرمزگان، خسارت وارد کرده است.
وی ادامه داد: عمدهترین خسارتهای سیل در هرمزگان در بخش کشاورزی بوده و در جلسات برگزار شده با حضور وزیر کشور و وزیر نیرو، برای جبران این خسارتها تصمیمگیری شد.
استاندار هرمزگان با اشاره به اقدامات صورت گرفته جهت امدادرسانی به سیلزدگان، افزود: بر اثر سیل، دو هزار واحد مسکونی در هرمزگان، دچار آبگرفتگی و آسیب شدند که بلافاصله اقدامات جهت امدادرسانی و تخلیه آب از این منازل، صورت گرفت.
دوستی تصریح کرد: اسکان اضطراری و توزیع اقلام مورد نیاز در میان سیلزدگان از دیگر اقدامات بود و همچنین در برخی مناطق سیلزده، غذای گرم در حال پخت و توزیع است.
وی گفت: با وجود گستردگی سیلاب و آسیب های وارد شده به زیرساختها، اما با اقدامات صورت گرفته، آب، برق و ارتباطات مخابراتی مناطق سیلزده هرمزگان که پس از وقوع سیل قطع شده بود، برقرار و وصل شده است.
خسارت ۸۵ میلیارد ریالی سیل به بناهای تاریخی هرمزگان
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان هرمزگان در گفتگو با خبرنگار ما اظهار کرد: ۸ اثر تاریخی استان به دلیل بارش باران شدید و جاری شدن سیلاب، آسیب و خسارت دیدهاند.
سهراب بناوند افزود: با توجه بهشدت باران های اخیر و سیلابی شدن رودخانهها، آثار تاریخی شهرستان میناب ازجمله قلعه هزاره، قلعه گوربند و قلعه کردر دچار خسارت شدند.
وی با اشاره به اینکه قلعه مغویه در شهرستان بندرلنگه نیز در اثر بارانهای سیلآسا آسیبدیده است، افزود: در شهرستان بستک هم به قلعه و حمام خان آسیب وارد شده است.
بناوند ادامه داد: قلعه پرتغالیهای جزیره هرمز و قلعه کمیز در رودان نیز به دلیل بارش باران شدید و جاری شدن سیلاب آسیب و خسارت دیدهاند.
وزیر کشور:
امهال وامهای کشاورزان خسارتدیده بهمدت ۲سال
وزیر کشور گفت: همه دستگاههای مسئول تا پایان رفع مشکلات و آلام مردم مناطق سیلزده استان هرمزگان، همچنان با تسریع در اقدامات، خدماترسانی به این مردم صبور و نجیب را بهعنوان اولویت بسیار مهم انجام میدهند.
وزیر کشور، تأمین و توزیع بیشتر بستههای غذایی و استفاده از ظرفیت گروههای جهادی و موکبها در راستای پخت غذای گرم برای سیلزدگان را نیز مورد تاکید قرار داد.
وحیدی افزود: رفع مشکل آب هشت روستایی که بهدلیل سیل دچار مشکل قطعی آب هستند نیز به سرعت انجام شود.
وی با تاکید بر پیگیری جدی جبران خسارتهای ناشی از سیل، عنوان کرد: امهال وامهای کشاورزان خسارتدیده در سیل بهمدت ۲ سال، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به کشاورزان جهت پرداخت بدهی آنها به بخش خصوصی بابت نهادهها، اختصاص بذر رایگان توسط وزارت جهاد و کشاورزی برای کشت بعدی کشاورزان، تحویل نهال یارانهای به کشاورزان و حفر چاه جدید بجای چاههای آسیبدیده که دارای پروانه بوده و بهدلیل سیل پر شدهاند، از مصوبات برای جبران خسارتهای سیل در هرمزگان خواهد بود.
وزیر کشور با اشاره به لزوم فوریت در جبران خسارت سازههای آبخیزداری، اضافه کرد: تامین اعتبار این امر و همچنین تامین و انتقال تجهیزات برای لایروبی رودخانهها و بازگشایی و راهها، از طریق سازمان مدیریت بحران کشور صورت میگیرد.
درجریان بارندگی هفته جاری بنا به دستور رییس جمهور وزرای کشور و نیرو و همچنین رییس جمعیت هلال احمر به هرمزگان سفر کردند و از نزدیک با ابعاد وقوع سیل و خسارت های ناشی از آن آشنا شدند.
سیل ویرانگر روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته گذشته تمام مناطق هرمزگان را در برگرفت و خسارتهای فراوانی به زیر ساختها شامل آب برق مخابرات، راه پلها واحدهای مسکونی و کشاورزی وارد کرد.
مدیریت نشدن آب های سطحی و بی توجهی به مسیر هدایت سیلاب ها در کنار عواملی چون فرسایش خاکی و از بین رفتن پوشش گیاهی از جمله عوامل مهم در ایجاد سیل در مناطق مختلف کشور و استان هرمزگان است.
در شرایط سال های اخیر و تشدید سال به سال خشکسالی، در صورت مدیریت صحیح و توجه به اقدامات پیشگیرانه، بارش های مستمر فصلی چه در بهار ، پاییز و زمستان می تواند آبادگر باشد، نه ویرانگر...
بارش هاي مستمر فصلي در صورت مدیریت صحیح و هدایت درست آن، به مثابه نعمتي است که ارمغان آور سرسبزی، آبادانی و اشتغال خواهد بود.