کارشناس مسائل بین الملل شکست آمریکا در شورای امنیت علیه ایران را نتیجه خروج این کشور از برجام عنوان کرد و گفت: با شرایط موجود، استفاده از مکانیسم ماشه از سوی واشنگتن مشکلتر شده است و آمریکا نمیتواند در ائتلاف سازی علیه ایران موفق عمل کند.
«اسفندیار خدایی» در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا با تحلیل ارای اعضای شورای امنیت در نشست اخیر شورای امنیت اظهارداشت: رای ممتنع کشورهای اروپایی به قطعنامه پیشنهادی آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل نوعی تقابل با «دونالد ترامپ» بود و آرای این کشورها در قطعنامه شورای امنیت، جایگاه ترامپ را در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تضعیف میکند.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه هر کدام از کشورها بر اساس ملاحظات و با در نظر گرفتن منافع خود تصمیم گیری می کنند گفت: روسیه و چین هم از این قاعده مستثنی نیستند و این کشورها هم منافع خود را پیگیری می کنند و با سیاستهای خاص خود، به دنبال گرفتن امتیاز از طرفیناند.
خدایی با اشاره به نقش چین در این مخالفت اظهار داشت: چین در قضیه اختلافات و جنگ تجاری با آمریکا، منافع خاص خود را در روابط تجاری و سیاسی با ایران دنبال میکند و نقش سند همکاری های ۲۵ ساله ایران و چین هم در رای مخالف پکن به این قطعنامه بیتاثیر نبوده است.
این کارشناس مسائل بین المللی درباره تلاشهای دستگاه دپیلماسی هم گفت: در مورد رای مخالف چین و روسیه در تمدید این قطعنامه علیه کشورمان نقش فعال دیپلماسی ایران غیر قابل انکار است و در رای ممتنع اتحادیه اروپا هم تا حدودی دیپلماسی ایران نقش داشته است.
کشورهای جهان نسبت به سیاستهای ترامپ احساس خطر میکنند
خدایی با بیان اینکه اغلب دولتهای جهان نسبت به ترامپ احساس خطر میکنند، گفت: حقانیت ایران در موضوع برجام مشخص است و با خروج آمریکا از برجام بدعهدی این کشور برای همگان ثابت شد
این کارشناس مسائل بین الملل بیان داشت: تصویب نشدن قطعنامه پیشنهادی آمریکا شکست سیاسی برای این کشور بود و از سوی دیگر جایگاه ایران را در نظام بین الملل تقویت کرد.
وی گفت: اگر نتیجه این بازی را در درازمدت مد نظر قرار دهیم، این اتفاق بر اقتصاد تاثیر میگذارد هر چند که در شرایط کنونی، رونق اقتصادی و کاهش قیمت دلار چندان ملموس نباشد، اما درسی برای دولت بعدی آمریکا خواهد شد.
خدایی با اشاره به عدم همراهی ۱۳ عضو شورای امنیت با آمریکا در شورای امنیت گفت: در نشست شورای امنیت فقط یک کشور به قطعنامه آمریکا رای مثبت داد وعدم همراهی جامعه جهانی با آمریکا و تصویب نشدن قطعنامه پیشنهادی این کشور نشان میدهد که آمریکا باید سیاست فشار حداکثری خود علیه ایران را تغییر دهد.
این کارشناس مسائل بین الملل خاطرنشان کرد: اختلافات ایدئولوژیک و منافع آمریکا و ایران همچنان پابرجا خواهد بود و دولت آینده آمریکا سعی میکند سیاستهای دیگری را علیه ایران اعمال کند.
وی در عین حال گفت: آمریکا در صورتی میتواند علیه ایران ائتلافی جهانی تشکیل دهد که ما درون کشور دچار اختلاف شویم. اگر دولت «باراک اوباما» توانست تحریمهای ایران را در سال ۸۸ و ۸۹ در هماهنگی با کشورهای جهان علیه ما تمدید کند به دلیل اختلافات درونی کشور در آن مقطع بوده است. در حالی که اکنون چنین شرایطی در کشور ما وجود ندارد و رای شورای امنیت هم نشان داد که همراهی جهانی با آمریکا نسبت به گذشته کمتر شده است.
خدایی در پاسخ به سوال دیگری درباره ادعا و تفسیرآمریکا درباره استفاده این کشور درباره استفاده از سازوکار مکانیسم ماشه گفت: آمریکا از برجام خارج شده و اکنون دیگر عضو این توافق نیست که بخواهد از مکانسیمهای پیش بینی شده در آن استفاده کند. از سوی دیگر رای اخیر کشورهای اروپایی در شورای امنیت نشان داد که آنها به دنبال این نیستند که برجام را از بین ببرند.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: اگر مکانیسم ماشه عملی میشد همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران برمی گشت و بعد از آن اگر می خواستیم تحریمها دوباره برداشته شود بازهم باید رای گیری می شد که در آن صورت آمریکا می توانست آن را وتو کند، اما در این شرایط احتمال استفاده موفق آمریکا از مکانیسم ماشه کمتر شده است، زیرا کشورهای کوچکی هم که در شورای امنیت حضور دارند و سابقه ماندنشان در مقابل آمریکا کم است شهامت ایستادگی مقابل آمریکا را پیدا کردهاند.
وی افزود: با شرایط موجود، استفاده از مکانیسم ماشه از سوی واشنگتن مشکلتر شده است و آمریکا نمیتواند در ائتلاف سازی علیه ایران موفق عمل کند.