حامد آزادی –

سال هاست که قیمت طلای سبز بهشت جنوب از عرش به فرش می رسد و کشاورزان این منطقه این رنج کهنه شده را بر تن دارند تا شاید علاجی برسد اما درمان این درد در گرو همت خود کشاورزان و تدبیر مسئولان است.

به گزارش دریای اندیشه، برداشت لیمو ترش از سطح ۱۰ هکتار از باغات شهرستان رودان آغاز شد ، این خبر را هر ساله در اوایل خرداد ماه در رسانه ها و جراید می خوانیم. بهشت جنوب معدن طلای سبزی است که  از این میزان سطح زیرکشت بیش از ۹۰ هزار تن محصول لیموترش از تمامی ارقام مورد کشت منطقه در آن برداشت می شود.
برداشت محصول لیموترش در رودان هرساله از اواخر خردادماه آغاز و تا اواخر مهرماه ادامه دارد و ارقام آن  در شهرستان رودان شامل مکزین لایم(لیموی محلی)، لیسبون، خارکل و پرشین است.
لیمو ترش رودان شهرت ملی دارد و مقام نخست در سطح زیرکشت و تولید این محصول با ارزش در کشور را به خود اختصاص داده است.
رودان یکی از قطب‌های مهم کشاورزی هرمزگان است و اشتغال و اقتصاد آن وابسته به کشاورزی است و ۸۰ درصد از جمعیت این شهرستان به طور مستقیم و غیرمستقیم در بخش کشاورزی، دامداری و صنایع وابسته به آن مشغول فعالیت هستند.
مردمان غیور بهشت جنوب این روزها دلشان بدجور می لزرد که مبادا طلای با ارزش آنها که یکسال برای بدست آوردنش عرق ریخته اند به آسانی از کف برود ، چرا که برخی ها علی رغم آنکه میدانند اردیبهشت لیمو ترش نوبرانه به ثمر می نشینند و هنوز طعم و رنگ لیموترش معروف رودان را به خود نگرفته است آنرا به بازار عرضه می کنند و این یعنی آغاز یک طوفان، طوفانی که همه کشاورزان را با دغدغه ای بزرگ به نام قیمت نامتوازن روبروی می کند.
معمولا در این فصل از سال قیمت هر کیلو لیموترش حتی به ۴۰ یا ۵۰ هزار تومان هم می رسد اما کمک و با شروع برداشت در نقاط مختلف شهرستان و شهرهای همجوار سقوط قیمت آغاز می شود. سقوطی که حتی کشاورزان دست پینه بسته را به دره عمیق فرو میبرد.
موضوعی که همه ساله در آغاز نوسان قیمت همه حرف ها و طرح های مختلفی از آن را بر زبان می‌آورند اما حتی چند درصد آن هم عملی نمی شود.
حالا دیگر همه کشاورزان  به خوبی می دانند که لیمو ترش رودان سالهاست در حسرت صنایع تبدیلی است و یا خریداران خرد که قریب به صد نقطه شهرستان بساط پهن می کنند لطمه های جبران ناپذیری به تثبیت قیمت این طلا ارزشمند می زنند و یا اینکه چرا این اوضاع ساماندهی نمی شود ، این موارد گزیده ایی از حرف های چند تن از کشاورزان استخوان خورد کرده رودانی از اوضاع نابسامان لیموترش بود که دور هم جمع شده بودند تا چاره ایی کنند تا کمی بعد تر کاسه چه کنم بدست شان نباشد.
وقتی دزدهای جلوتر از باغداران هستند
معمولا در این فصل در حالی که لیموترش نوبرانه تازه به ثمر نشسته و شاخه لیمو احساس سنگین بر دوش خود میکنند دزدها جلوتر از باغداران برای چیدن محصول آنها به سر درخت می روند ، موضوعی که صالح زاده رییس خانه کشاورز رودان بر آن تاکید دارد و می گوید  :  برگزاری جلسات تکرار مکررات است و قیمت محصول موضوعی مشخص است ، امنیت بخش کشاورزی مهمترین موضوع است و باید این امر از سوی نهادهای مربوطه پیگیری شود.
وی با اشاره به آغاز برداشت محصول لیموترش  گفت: سارقان هم همزمان کار خود را آغاز کرده اند و از مسوولان امر خواستار برخورد به این افراد هستیم .
این کشاورز رودانی بیان داشت: باید حرف های کشاورزان مورد توجه قرار گیرد و همکاری همه جانبه برای مقابله با این معضل انجام شود  تا چرخ تولید محصول بچرخد.
وی بیان داشت: ما با تمام وجود درکنار مسوولان هستیم تا این موضوع پیگیری و حداقل چاره انگاری هایی مانند بازداشت سارقان تا پایان فصل برداشت محصول شود.
باغداران منتظر دولت نباشند و خود پای کار بیایند
همیشه راهکاری مختلفی برای حفظ طلای سبز رودان مطرح می شود، راه هایی که شاید هیچ کدام عملا این محصول ارزشمند را به جایگاه واقعی آن در قطب اول لیموترش کشور نرسانده است ،اسحق مداح یکی از خبره ترین کشاورزان رودانی است که به تشریح این مسایل می پردازد و می گوید:  به حمدالله مسوولان کشاورزی، دغدغه کشاورزان را دارند چراکه سطح بالای کشت مرکبات و لیمو ترش استان و کشور به رودان اختصاص دارد.
وی افزود: افرادی که در این حوزه فعال هستند باید حضوری فعال تر داشته باشند و عدم  ایفا نقش آنها شاید به دلیل عدم رسیدگی به دغدغه های از قبل عنوان شده آنها باشد.
وی بیان داشت: ما بدنبال کمک به اقتصاد رودان هستیم و چراکه جامعه بزرگی از مردم مشغول به کار در بخش کشاورزی شهرستان  هستند.
مداح تصریح کرد: باید بسیار از موارد کشاورزان با وجود خود آنها رفع شود و باید بحث تولید و بازار یابی به صورت علمی بررسی شود ،ما  ۴۰۰ تن محصول لیمو ترش را می خواهیم روزانه وارد بازار کنیم محصولی  که ماندگاری کم دارد و باید برای آن برنامه ریزی شود.
وی تاکید کرد: این کار اول یک استراتژی قوی و محکم می خواهد و نباید توقع آنچنانی از دستگاهای دیگر داشت و مشکل این است که باید برای فروش لیموترش از مجموع راهکارها بهره گرفت .
رقبا را بشناسیم و بازار یاب دعوت کنیم
این کشاورز خبره رودانی خاطر نشان ساخت: از کارشناسان اقتصادی دعوت کنیم، رقبا را بشناسیم و بازار یاب  را در کنار خود داشته باشیم.
وی خاطر نشان کرد: باید یک شبکه توزیع لیمو راه اندازی شود و راه حل های قدیمی را کنار زد و افراد متفکر را پای کار آورد و با تفکر برای این محصول ارزشمند کار کرد.
وی گفت: متاسفانه الان مردم همه فروشنده لیمو شده اند و از هر طرف هم بیماری و عدم ثبات قیمت همه آنها را نگران کرده است.
مداح تاکید کرد: نمی توان برای ۱۰ هزار هکتار اراضی لیمو به همین آسانی تعیین تکلیف کرد و هرکس برای خودش خردمندانه کار کند و نباید مسوولان هم استرس وارد کنند و فرصت کار را از کشاورز نگرفت.
وی در ادامه با اشاره به برخی مشکلات در حوزه فروش محصولات گلخانه ای رودان در فصل زمستان گفت:  برخی آزمایشات و ایرادات غذا و دارو به گلخانه داران  نباید گرفته شود، در واقع کشاورز دغدغه ایی نداشته باشد تا بدنبال تفکر برای بازاریابی خود باشد.
کشاورزان صنف های قوی تشکیل دهند
وی تاکید کرد: باید خود کشاورزان کمیته های تشکیل دهند و صنف هایی برای پیش برد کارشان را تشکیل دهند.
وی خطاب به مسوولان امر گفت: دغدغه شما ارزشمند است و باید این دغدغه به شکل صحیح مدیریت شود چراکه هزینه های سنگینی بر دوش باغداران و کشاورزان است و حتی بسیاری از سموم هم بی‌کیفیت شده اند.
وی ادامه داد: توجه داشته باشید که امسال بسیار از انبه های مردم ریخت چراکه سموم و کودهای بی‌کیفیت وارد بازار شده بود.
درب های صادرات لیموترش گشایش یابد
وی تاکید کرد: برخی از محصولات ما همچون خرما بازار خود را پیدا کرده و بسته بندی می شود و به خارج از کشور صادر می شود، باید لیموترش هم همین شکل باشد.
مداح تصریح کرد: واقعیت این است که لیمو دیگر در رودان جواب نمی‌دهند متاسفانه باغداران مانند پیاز دو متر دو متر لیمو کاشته اند و باید تغییر کاشت داد و کشت های نوین جایگزین کرد چرا که واضح است که  برخی از کشاورزان عملا کشاورز واقعی نیستند و با سرمایه ای که داشته اند وارد گود شده اند.
وی در پایان  تاکید کرد: باغداران خودشان به میدان بیاید و منتظر دولت نمانند.
خریداران بزرگ لیموترش هم به جلسات دعوت شوند
رستمی یکی دیگر کشاورزان رودانی گفت: قبلا پیشنهاداتی را برای مسوولان داشته ام که  دعوت از صحاب نظران برای بهبود وضعیت که  هرکدام آنها نیز مسوولیتی برعهده بگیرند تا بتوانند در کار مشارکت داشته باشند.
وی خواستار حمایت  همه مسوولان از کشاورزان در حوزه های مختلف شد و گفت: برای ساماندهی قیمت خریداران بزرگ لیمو را هم به جلسات دعوت شوند تا نظرات آنها دیده شود.
خریداران خرد لیموترش ساماندهی شوند
محمد آزادی دیگر کشاورز رودانی در خصوص ساماندهی قیمت لیموترش  تصریح کرد: به واقع باید خیلی دقیق و صریح به موضوع تثبیت قیمت لیموترش پرداخت و صحبت کردن در اینطور جلسات با بیان حواشی و برخی پیشنهادات تکراری چندان چاره ساز نیست.
وی افزود: سال های گذشته هم چند روزی برداشت را تعطیل میکردند و زمان مشخصی را دوباره برای برداشت مجدد اعلام می‌شد که چندان توفیقی نداشت اما آنچه خیلی واضح است باید این خریداران خرد و دوره گرد لیموترش در شهرستان ساماندهی و جمع آوری شوند چرا که آنها هستند که از هم اکنون هرگونه لیمو بی‌کیفیت را از دست هر کس حالا چه سارق باشد یا باغداران خریداری می کنند.
وی تصریح کرد: باید برای خرید محصول لیموترش زمانبندی خاصی تعیین شود و خریداران نیز شناسنامه دار شوند.
لیموترش بی‌کیفیت زمینه ساز قیمت پایین است
نجفی دیگر کشاورز  رودانی تصریح کرد:در کنار آنکه باید خریداران لیمو ساماندهی شوند باید  این افراد به بهترین شکل ممکن  کنترل شوند  تا شاید بخشی از مشکل رفع شوند.
وی افزود : از هفته گذشته تاکنون نوسان قیمت داشته ایم البته قیمت  از ۲۵ هزار تومان به ۳۵ تومن رسیده است که ناشی از کم شدن محصول نوبرانه است قطعا طی چند روز آینده لیموی بی‌کیفیت نیز وارد بازار می شود که خود زمینه ساز قیمت پایین خواهد شد.
تنها راه حل تنظیم بازار ارتقا کیفیت لیموترش است
افشین واحدی دیگر کشاورز خبره رودانی نیز تصریح کرد: بحث کمیت و کیفیت تعیین کننده بازار است و تا زمانی که خودمان محصول بی کیفیت را به بازار ارایه میدهیم وضعیت همین است و باید ابتدا از خودمان شروع کنیم .
وی ادامه داد: ۹۰ درصد بار توسط خریداران ارسال می شود که محصول بی‌کیفیت را صادر می کنند و باید این خریداران حتما ساماندهی شوند .
وی گفت: الان در سبد خریداران لیمو چهار نمونه لیمو وجود دارد و دلیل  بالا رفتن قیمت الان کمبود لیمو است و امنیت شغلی ما وابسته به همه کشاورزان است.
واحدی بیان داشت: در شهرستان های دیگر بار لیمو ترش در چند نوبت چیده می شود و کنترل هم انجام می شود.
وی تنها راه حل تنظیم بازار ارتقا کیفیت دانست و گفت: این امر صدرصد نتیجه بخش است و مجوزات لازم هم برای برخورد به خریداران لیمو بی کیفیت اخذ شود.
ورود مسوولان استانی برای تثبیت قیمت الزامی است
محمد خیراندیش مسوول نظام صنفی کشاورزان گفت:متاسفانه عدم همکاری برخی در راه تثبیت قیمت مشکل ساز شده و نظارت لازم هم بر کار  وجود ندارد.
وی گفت: باید تثبیت قیمت قانون مند باشد و این باید  در استان هرمزگان به یک قانون تبدیل شود تا محصول بی کیفیت لیمو وارد بازار نشود.
خیراندیش تصریح کرد: الان در میناب فصل برداشت آغاز شده و وقتی که محصول بی کیفیت آنها وارد بازار شود قیمت بشدت کاهش میابد .
وی گفت:باید  این محصول بی کیفیت در سطح استان کنترل شود تا بازار تثبیت شود و این امر در سال گذشته بر همین منوال بود و باید سازمان جهاد کشاورزی استان برای تثبیت و کنترل قیمت  وارد شود.
مسوول نظام صنفی کشاورزان رودان خاطر نشان ساخت: با این همه مشکلات یک باغدار کاری از دستش بر نمی‌آید و باید همه مسوولان استانی به میدان بی آیند.
وی با اشاره به قیمت لیمو در برخی دیگر از نقاط استان گفت: برنامه ریزی در روند برداشت باعث تثبیت قیمت در آن مناطق شده است .
سرمایه گذاران آماده ورود به صنایع تبدیلی لیموترش رودان هستند
احمد امینی دیگر باغدار مطرح روانی تصریح کرد: طی ایام برداشت نزدیک به ۲۰۰ هزار تن تولید لیمو  در رودان تولید می شود و بخشی از آن وارد میدان های تره بار می شود بخشی از آن به صنایع تبدیلی و بخشی هم  خشک می شود.
وی تاکید کرد:  باید از یک کارخانه دار آب لیمو یا میدان دار  در میدان تره بار نظر خواهی شوند و نمایندگان دولت نیز  باید پای کار باشد و قطعا حضور مسوولان همیشه نتیجه مثبت بوده است.
وی خاطر نشان کرد: سرمایه گذاران تمایل به ورود به بحث صنایع تبدیلی را در رودان دارند اما حمایت آنچنانی از آنها صورت نگرفته است.
وی پیشنهاد کرد: باید ۳۰ درصد لیموی شهرستان به بازار  و۳۰ درصد به کارخانه ها و ۳۰ درصد هم خشک شود که قطعا  تاثیر بسازی بر قیمت دارد و در کنار آنهم باید اعتبار ویژه برای احداث صنایع تبدیلی اختصاص داده شود چرا که سرمایه گذار آماده وجود دارد.
لیموترش رودان به کشور و دنیا معرفی شود
وی تاکید کرد: تبلیغات لیمو در رسانه  ملی و رسانه ها مهم و معتبر منجر به معرفی محصول در کشور و جهان خواهد شد و باید در این راه گام برداشت.
امینی خاطر نشان کرد: شرکت های معروف کشور در سراسر کشور در حال فعالیت هستند و اگر مجوزات لازم گرفته شود می توان از آن به نفع کشاورزان و تثبیت قیمت بهره گرفت.
دو سرمایه گذار در نوبت احداث کارخانه آبلیمو گیری در رودان هستند
نجفی رییس اداره صمت رودان هم در جمع کشاورزان گفت: برای تسهیل در روند حضور صنایع تبدیلی آمادگی کامل را داریم و حتی مجوز را برای مغازه داران نیز برای تبدیل محصول و آبگیری آن نیز داده شد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون ۲ نفر از دیگر استان ها برای احداث کارخانه آبلیمو گیری وارد عمل شدند و مجوزات آنها به سرعت صادر می شود و زمین آن نیز در شهرک صنعتی دیده شده است گفت:  باید سرمایه گذار  ۶۰ درصد اعتبار لازم را همراه داشته باشد.
باید کنسرسیوم لیموترش را باید تشکیل دهیم
فراز امیری مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رودان هم در جمع  باغداران و کشاورزان اظهار داشت: تقریبا قیمت   لیموترش رودان  از سال ۹۴ تاکنون از به پنج هزار تومان رسیده و پایین تر نرفته است  و وقتی که عرضه محصولی زیادتر از تقاضا باشد محصول اشباح می شود و قیمت آن کم می شود و در حال حاضر نیز  لیموترش از سبد کالای اساسی مردم خارج شده است.
وی گفت: هم اکنون دو راه داریم  یا دروازه صادرات باز شود که متاسفانه  از آمار ۷ هزار تن صادرات در سال ۱۴۰۰ به  ۳ هزار تن رسیده ایم  و تمام آمار نزولی  است.
 وی ادامه داد: حتی  در عراق ک  ۱۱۰ هزار تن لیمو ترش وارد کرده که  فقط ۳ هزار تن آن  از ایران بوده است.
وی گفت: البته تلاش هایی هم برای صادرات محصول در سالهای گذشته شده است مانند هماهنگی و برگزاری جلسات جدی با رایزنان بازرگانی و اقتصادی ایران در کشورهای فطر و عمان اما قطعا کیفیت بسته بندی و نحوه صادرات که دین خود کشاورزان است یکی از دلایل عدم استقبال بوده است.
کشاورزان برای تشکیل صنف وارد عمل شوند
امیری تصریح کرد: دزد لیموترش ما تورم ها هستند و باید افق ها دوردست تر را دید  و کنسرسیوم لیموترش را باید تشکیل دهیم و ساماندهی خریداران کار صنف کشاورزان که کشاورزان باید خود به میدان بیایند آنرا قوی تشکیل دهنده و تمامی امور را با قدرت بدست بگیرند و ما با تمام توان در کنار آنها خواهیم بود.  
امیری تاکید کرد: یقین بدانید بنده بیشتر از توان ، توان میگذارم و همه کشاورزان عزیز  باید کمک دهند.
وی گفت: صنف مشورتی  کشاورزان با حضور نخبه ها این حوزه تشکیل خواهد شد تا این امور  کارشناسی شود  و همه طرح ها در آنجا پخته می شوند  تا نیاز به جلسات کوچک نباشد.
مدیر جهاد کشاورزی رودان تاکید کرد: خود باغداران پیگیری این کار باشند و برای تشکیل صنف کشاورزان کاندیدا شوند تا یک بازوی مشورتی قوی شکل گیرد.امید آن می‌رود که امسال در همین شروع فصل برداشت باغداران منتظر اقدامات دستگاه و نهاد خاصی نباشند و خودشان با این طرح ها پیشنهادی گام های اساسی را برای حفظ ارزش طلای سبز خود داشتند تا با عیار بالای در بازارهای مختلف کشور و حتی منطقه اوراسیا و حاشیه خلیج فارس خودنمایی کند.