سالهاست انباشت هزاران کیلو زباله در جزیره هرمز بدون راهکار مناسب باقی مانده و گردشگری به جای توسعه مسیر نابودی محیط زیست این جزیره را هدف قرار داده است.
مرتضی سلیمانی
به گزارش اختصاصی دریای اندیشه؛ جزیره هرمز از زیباترین جزایر خلیج فارس است که به خاطر خاک سرخش مشهور است و رسوبات زمینشناختی و مواد معدنی، این جزیره را به بهشت زمینشناسان تبدیل کرده است.
تبلیغات و نمایش جاذبه های این جزیره در سالهای اخیر باعث جذب جمیعت زیادی به سمت به این منطقه شده و دراین مدت به جای اینکه از درامد گردشگری برای توسعه پایدار استفاده شود، پایین بودن فرهنگ گردشگری محیط زیست هرمز را با خطر نابودی مواجه کرده است.
با گشت زدن در برخی از مناطق جزیره هرمز، آلودگی های به جامانده از گردشگران بیشتر دیده می شود، زباله هایی که سالهاست بدون توجه به دفن اصولی رها شده و شیرابه های آنان در زمین نفوذ می کند .
زنگ خطر آلودگی آب و خاک و تلف شدن ،جبیرهایی که بخاطر خوردن زباله و حمله سگهای ولگرد از چرخه طبیعت حذف میشوند به صدا در آمده و در مقابل اقدام عملی برای حفظ منابع زیست محیطی در این منطقه انجام نشده است.
نگاه درآمدی بدون در نظر گرفتن ایجاد زیر ساخت های مراقبتی و فرهنگ سازی برای جلو گیری از رها کردن زباله در جزیره هرمز آینده ساکنین این منطقه را با چالش های فراوانی رو به رو می کند.
رها کردن زباله های گردشگران در مناطق بکر جزیره سالهاست که بدون توجه در حال گسترش است و اگر به همین طریق ادامه یابد در سالهای آینده شاهد زباله دانی از بهشت زمین شناسی جهان در ایران خواهیم بود.
کیسههای پلاستیکی رها شده در تپه های رنگارنگ هرمز با گذشت زمان همراه باد همه جا پخش میشوند و بیشتر آنها سر از دریا درآورده یا با بلعیده شدن توسط جانداران سبب مرگ آنها میشوند.
حتی اگر پلاستیک و نایلون موجود در زباله سوزانده شود، اسید کلریدریک تولید و باعث آلودگی هوا و آسیب رساندن به انسان و دیگر موجودات در منطقه میشود.
ناآشنایی بخشی از گردشگران، مسافران و مردم با قوانین و آداب احترام به طبیعت و فقر فرهنگی از یک سو و مدیریت نادرست جمعآوری، تفکیک، بازیافت و دفن زباله توسط نهادهای متولی از دلایل نابودی زیست بوم جزیره زیبای هرمز به شمار می رود.
در شهری که چشمان مردم به زشتی زباله ها عادت کند، به بقیه زشتی ها نیز عادت می کند، از مسولان و متولیان امر قبل از نابودی کامل طبیعت هرمز باید ضمن فرهنگ سازی در زمینه گردشگر ، زیرساخت های مناسب جمع آوری زباله را فراهم آورند ، چرا که در صورت تداوم رها سازی زباله در جزیره ، نگین خلیج فارس از دست خواهد رفت.
یکی دیگر از دلایل انباشت زباله در طبیعت نبود فرهنگ شهروندی، نداشتن اهرم برخوردی و تنبیهی با افرادی است علاوه بر تولید زباله آن را در سواحل آزاد می کنند.
قبل از اهرم فشار تنبیهی برای آلوده کنندگان محیط زیست نباید نقش فرهنگسازی را نادیده گرفت ،بدون شک مردمی که با آگاهی از محیط زیست محافظت میکنند تاثیر گزارتر از افرادی هستند که با قدرت زور و اجبار این کار را انجام میدهند.
دره رنگین کمانها، الهه نمک و دره ی مجسمه ها از پر طرفدارترین مناطق گردشگری جزیره هرمز است که اینروزها در مسیر بازدیدش تپه هایی از زباله انباشته شده و علاوه بر زشت کردن چهره ی بکر این مناطق خبر از نابودی این جاذبه ها در آینده ای نزدیک می دهد.
امید است که مساله آموزش بومیان و گردشگران برای حفظ منابع طبیعی و ذخایر ارزشمند این جزیره با ایجاد زیر ساخت های مناسب جمع آوری زباله در دستور کار مسئولین امر قرار گیرد تا نسل های آینده نیز از این محبت الهی بهره لازم را ببرند.