صيد غير مجاز يکي از مسائلي است که هم حيات دريا را تهديد مي‌کند و هم معيشت صيادان را بر همين اساس بايد اين پديده کنترل شود.
 
علي ستاري
 
به گزارش اختصاصي روزنامه درياي انديشه، ايران عزيز ما کشوري با ظرفيت‌هاي فراوان است، دريا و درياچه، جنگل و صحرا، کوير و رودخانه‌ها هر کدام از اين‌ها در فرهنگ، آداب و رسوم، آيين‌ها، سنت‌ها و باورهاي مردم گره خورده است، اما قطعا يکي از مهم‌ترين گره‌هايي که بين مردم يک منطقه و ظرفيت خداداي و طبيعي آن وجود دارد، گره خوردن معيشت و اقتصاد مردمان آن منطقه به آن ظرفيت طبيعي است، به عنوان مثال مرزنشينان همواره معيشت خود را در طول تاريخ از طريق تجارت مرزي پيش‌برده‌‌اند، ساحل نشينان جنوب و شمال کشور معيشت‌شان با صيد و صيادي و دريانوردي گره خورده است، جنگل‌نشينان و ساکنين در کنار رودخانه‌هاي پر آب کشاورزي نقطه سرپا نگه داشتن معيشت و اقتصادشان است و معناي اين روابط بين انسان و ظرفيت‌هاي طبيعي جامعه اش اين است که خلاق حکيم هر کجا که انساني را اهل کرده است، راه کسب و معيشت آن را نيز برايش در دسترس قرار داده است.
اگر آب و هواي اقليم جنوبي کشور و به ويژه هرمزگان را گرم قرار داده است به موازات آن درختي به نام نخل را نيز قرار داده است تا بتوانند رنگ سفره‌هاي خود را از آن تامين کنند و اگر در بخش‌هايي از اين استان زمين حاصلخيزي وجود ندارد در عوض حکمت خداوند متعال دريايي با ظرفيت‌هاي چندبرابر بيشتر از زمين به بندگان اعطا کرده است بنابراين امري بديهي است که معيشت مردمان اين کهن‌سرزمين در جنوبي‌ترين نقطه ايران با دريا گره خورده باشد.
دريا در دل خود بيش از 100 عنوان شغلي را جا داده است که احياي اقتصاد دريامحور و اقتصاد ساحل‌محور مي‌تواند منجر به اشتغالزايي در اين حوزه شود اما طبيعتا زماني که نام دريا و اشتغال بر مبناي آن مطرح شود اولين شغلي که به ذهن هر کسي خطور مي‌کند ماهي‌گيري است.
صيد و صيادي تقريبا شناسنامه مردمان جنوب کشور به شمار مي‌آيد و طبق آمارها در حال حاضر بيش از 35 هزار نفر فقط در استان هرمزگان به اين پيشه مشغوليت دارند.
اما مشکلات جامعه صيادي همواره اين قشر عزيز را آزار داده است، سختگيرهاي فوق‌العاده وحشتناکي که طي ساليان گذشته به صيادان در اعطاي مجوز صيد انجام مي‌شد به غده‌اي سرطاني تبديل مي‌شد و اين درحالي بود که در آن‌ سال‌ها جولان صيادان غير بومي و آقازاده در سفره دريايي مردمان خطه جنوب ايجاد نارضايتي کرده بود.
عدم نگاه عادلانه به حقوق صيادان و حق صيد آن‌ها موجب شد تا طي سال‌هاي گذشته پاي کشتي‌هاي خارجي بالاخص کشتي‌هاي چيني نيز به درياي جنوب باز شود مسئله‌اي با وجود انکارهاي مسئولين، عزم و سخت‌کوشي فرزندي از فرزندان هرمزگان موجب شد تشت رسوايي خيلي ‌ها از بام بيفتد و با ورود دستگاه قضايي و حضور مقتدرانه نيروي دريايي سپاه و بعد هم ‌کامل کردن اقدامات قبلي توسط مجلس شوراي اسلامي، دريابست براي کشتي‌هاي خارجي محقق شود و صيدترال به صورت کامل محقق شود.
بيمه صيادان نيز که يکي از مطالبات اصلي اين قشر است هنوز محقق نشده است اما خبرهايي که از فراکسيون محيط زيست و کميسيون آب و کشاورزي به گوش مي‌رسد مبني بر اين است که مشکلات بيمه‌اي صيادان نيز قرار است در همين دولت يکبار براي هميشه حل شود.
اما مسئله حل‌نشده صيادان، صيد غير مجاز است که زيستگاه دريا، اکوسيستم، صيد و صيادي و معيشت جامعه بزرگي را در استان‌هاي خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سيستان و بلوچستان تهديد مي‌کند.
سرپرست اداره کل شيلات هرمزگان با اشاره به اينکه ظرفيت هاي غني صيد و صيادي هرمزگان نيازمند تعامل خوب بين همه دستگاه هاي اجرايي و ارگان ها در راستاي حفاظت از ذخاير آبزيان و پايداري اشتغال حوزه صيادي است. 
دکتر ساسان صادقي در ادامه با اشاره به وجود حدود چهار هزار و 600 فروند شناور صيادي و بالغ بر 35 هزار نفر صياد در استان هرمزگان گفت: اين ناوگان عظيم صيادي براي استان هرمزگان حدود 300 هزار تن صيد سالانه را رقم زده است که موجب رونق سفره هاي مردم و فعاليت چرخه اقتصادي شده است. 
وي با تاکيد بر اينکه فشار ناشي از صيد و صيادي غير مجاز بر ذخاير آبزيان موجب مطالبه عمومي مبني بر ممانعت از صيد غير مجاز و صيادي مخرب شده است گفت: بدون شک گستردگي سواحل و درياي استان و همچنين مقابله با صيد غير مجاز ياري و تعامل همه مسئولان و دستگاه هاي اجرايي را طلب مي کند. 
صادقي با اشاره به تلاش مجموعه شيلات براي بازسازي و بهسازي ذخاير آبزيان از طريق احداث زيستگاه هاي مصنوعي،ايجاد مراکز بازسازي ذخاير و رهاسازي لارو ميگو و … افزود: در کنار اين اقدامات مي طلبد ارتقاي همکاري مرزباني و شيلات با توجه به انعقاد تفاهم نامه خوبي که بين سازمان شيلات ايران و مرزباني کشور صورت گرفته است در برخورد با صيد و صيادي غير مجاز انجام بپذيرد. 
وي وجود کارگاه هاي غير مجاز ساخت شناور که به صورت غير مجاز اقدام به ساخت شناور مي کنند را از عوامل زمينه ساز صيد عير مجاز خواند و گفت : ساماندهي اين مهم نقش بسزايي در مقابله با صيد غيرمجاز دارد. در ادامه فرمانده مرزباني استان هرمزگان بر تعامل سازنده تاکيد کرد و گفت: بدون شک تعاملات و ارتباطات سازنده موجبات رشد و توسعه استان را فراهم خواهد کرد.