به قلم فاطمه درویش پور
رشد اقتصادی بر پایه نوآوری، دانش و توسعه پایدار بنا شده است باید بستر لازم جهت ترویج فرهنگ کار آفرینی ، زمینه ارتقاء و رشد افرادی که ایده های خلاقانه را به محصول و علم را به صنعت تبدیل می نمایند، فراهم سازیم.
کار آفرینان با ایجاد نوآوری درحرفه های پایدار و تاثیر روزافزون در عرصه اشتغال نقش مهمی را در نظام اقتصادی کشور ایفا کرده و سبب افزایش تولید و کارایی بخش های مختلف می شوند.
اغلب کارآفرینان در زندگی شخصی و انجام فعالیت های مدنظر با موانع و شکست هایی مواجه هستند، اما اشتیاق آنها برای دستیابی به پیشرفت و موفقیت بقدری زیاد است، که علیرغم تمام مشکلات همچنان به راهشان ادامه می دهند.
آنها بارها طعم شکست را چشیده اند ، اما پس از هربار شکست از جا برخاسته وتسلیم نشدند، بلکه هوشمندانه در جهت تحقق اهداف بزرگ گام برداشتند.
این حقیقت را نمی توان کتمان کرد، کارآفرینان مسیری سختی تا رسیدن به موفقیت در پیش رو دارند.
آنها مهارت و ابتکار لازم برای پیش بینی نیازهای فعلی و آینده و ارائه ایده های جدید به بازار را دارند و با ریسک و به خطرانداختن سرمایه خود ثابت نموده که افراد موفقی هستند و پاداش این موفقیت کسب سود، شهرت و فرصت های رشد می باشد.
به گزارش دریای اندیشه ؛ شرکت پیوند مزرعه دشت به مدیریت عبدالله آزاد در سال 1379 فعالیت خود را آغاز نمود و هم اکنون این شرکت با بهره گیری از بهترین مواد اولیه ، دستگاه های مدرن و تولید در بستهبندیهایی با طراحی زیبا به بازار عرضه و از این طریق محصولات مستقیما بدست مشتریان ( مصرف کنندگان) می رسد.
کمک به ارتقاء سلامت و ایمنی آحاد مختلف جامعه ، آسایش خانواده ، رضایت مشتریان و…. مهمترین اولویت های شرکت پیوند مزرعه دشت است.
شرکت مذکور ، احترام به نیروی انسانی با ارزش و ایجاد محیطی پویا و پرنشاط را در دستور کار خود قرار داده است.
بدین منظور گفتگوئی با محمد آزاد مدیر تولید شرکت پیوند مزرعه دشت هرمزگان ، پیرامون دغدغه ها و چالش های پیش رو کار آفرینان ترتیب داده ایم.
اهمیت بالای موضوع کارآفرینی در تمامی جوامع احساس شده و به عنوان موضوعی مهم و تاثیرگذار تلقی می گردد. در همین راستا برای ارتقاء عملکرد زنجیره تولید و اشتغالزایی به مقوله کارآفرینی می پردازیم.
ضمن تشکر از مدیر عامل شرکت پیوند مزرعه دشت و فرزندانش که در ارتباط با مسائل و مشکلات کارآفرینان عرصه های اقتصادی، اطلاعات مهمی در اختیارمان قرار دادند، تا بتوانیم با بررسی های لازم درصدد رفع مشکلات موجود بر آییم.
برای این کارآفرین توانمند ، سلامتی و توفیق روز افزون در عرصه های مختلف زندگی را خواهانیم.
لطفا خودتان را معرفی کنید و مختصری در خصوص تاریخچه شرکت پیوند مزرعه دشت برایمان شرح دهید؟
محمد آزاد، مدیر تولید شرکت پیوند مزرعه دشت هستم.
سال 1379 پروانه بهره برداری را از سازمان جهاد کشاورزی اخذ کردیم. بعد آن در سال 1386 پروانه بهره برداری از سازمان مذکور به صنعت معدن و تجارت انتقال یافت.
شرکت پیوند مزرعه دشت حدود 19 سال پیش با سه نفر نیروی انسانی اعم (کارگر) شروع به کار کرد و هم اکنون با 31 نفر کارگر بیمه شده، به فعالیتش ادامه می دهد.
در این شرکت برادرم به عنوان مدیر فروش و پدرم عبدالله آزاد مدیر عامل شرکت پیوند مزرعه دشت است.
با وجود اینکه کسب و کارمان خانوادگی است ، ما بصورت اشتراکی فعالیت
هایمان را به انجام می رسانیم.
پدرم سال 1347 خورشیدی در خیابان بهادر شمالی، روبروی اداره پست، مغاز فروش محصولات غذایی داشت.
همان موقع به عرصه توزیع مواد غذایی ورود پیدا کرد و با توجه به نیاز بازار و مشتریان تصمیم گرفت که شرکت بسته بندی مواد غذایی احداث کند. من و برادرم با بهره گیری از تجربیات پدر به عرصه کار آفرینی ورود پیدا کردیم.
شعارتان در بدو ورود به عرصه صنایع غذایی چه چیز بوده است؟
غذای سالم برای مردم خوب هرمزگان
عمده محصولات تولیدی شما در شرکت پیوند مزرعه دشت چیست؟
عمده محصولات تولیدی ما در ارتباط با بسته بندی حبوبات ، ادویه جات ، خشکبار ، قند و شکر ، سویا ، محصولات آرد و لیمو خشک است و با افزودن سالن جدید به این شرکت محصولاتی همچون گیاهان دارویی ، برنج، چای ، قهوه و کافی میکس را در دستور کار خود قرار دادیم.
سرمایه اولیه شما برای راه اندازی کسب و کار ایده آل چه میزان بوده است؟آیا برای ارتقاء سطح کیفی تولیدات و رونق اقتصاد کشور و از همه مهمتر در آمدزایی بیشتر، تسهیلاتی از بانک دریافت کرده اید؟
سرمایه اولیه ما در سال 1379 ، مبلغی بالغ بر 15 میلیون و 850 هزار تومان جهت راه اندازی این شرکت بوده است.
برای ارتقاء سطح کیفی تولیدات شرکت پیوند مزرعه دشت و رونق اقتصاد کشور در همان سال(1379)از بانک کشاورزی مبلغی به ارزش 21 میلیون تومان به عنوان تسهیلات اخذ کردیم.
در سال 1396 مجددا مبلغی به ارزش یک میلیارد تومان از بانک کشاورزی جهت احداث 1000 متر سالن جدید برای ارتقاء این شرکت در خواست دادیم که به تصویب رسیده است.
تاکنون برای چند نفر اشتغالزایی ایجاد کرده اید؟
در حال حاضر 31 نفر بیمه شده بطور مستقیم در این شرکت فعال هستند.
راز دوام و ماندگاری کسب و کارهای نوین از دیدگاه شما چیست؟
کسب و کارهای نوین با توجه به تکنولوژی های روز دنیا در هر ثانیه دچار تغییر و تحولاتی می شوند و با پیشرفت علم،ایده های جدید هم پا به عرضه ظهور می گذارد و بسته بندی های متنوع و بروزتری به بازارهای داخلی عرضه می شود.
اینترنت یک دهکده جهانی است ما به عنوان تولید کنندگان عرصه اقتصادی در شرکت پیوند مزرعه دشت، فعالیتمان را با 2 دستگاه آغاز نمودیم . هم اکنون 10 دستگاه در این شرکت وجود دارد، ما برای ماندگاری در کسب و کارمان باید دستگاههای پیشرفته تری را در ارتباط با مقوله فعالیتمان خریداری کنیم.
مجوز و پروانه کسب وکارتان را از چه سازمانی اخذ کرده اید؟
مجوزمان را از سازمان نظارت غذا و دارو ، اداره استاندارد و پروانه بهره برداری از جهاد کشاورزی اخذ کردیم.
هم اکنون وسعت شرکت پیوند مزرعه دشت چه اندازه است ؟ آیا برای ارتقاء کسب و کارتان درآینده تدابیری اندیشیده اید؟ لطفا برایمان توضیح دهید؟
شرکت پیوند مزرعه دشت در زمینی به مساحت 3000 متر مربع احداث شده است.
بله – یکی از مهمترین برنامه های ما برای آینده در ارتباط با کسب و کارمان این است که با همت و تلاش مضاعف ، مجموعه بزرگی را به شرکت پیوند مزرعه دشت با جی ام پی بسیار عالی اضافه کرده تا از این طریق بتوانیم مواد غذایی با کیفیتی را نسبت به گذشته ارائه داده و تنوع محصولاتمان را ده برابر افزایش دهیم، در این راه باید هزینه های بسیار سنگینی متقول شویم.
هزینه جی ام پی برای شهر بندرعباس بیشتر از استانهای همجواری نظیر: شیراز ، یزد و …. می باشد. سعی ما ارائه بهترین تولیدات با کیفیت مطلوب است.
(هزینه های جی ام پی یعنی : شرایط محیطی کارگاه را برای تولید محصولات بهداشتی سالم فراهم آورده و رطوبت موجود در سالن تولیدات را کاهش دهیم).
در سالن تولیدات باید پنج تا کولر گازی قرار دادیم، تا دمای محیط کاهش بیابد. با این وجود طی 25 روز هزینه برق ،حدود سه میلیون و هفتصد هزار تومان شده و ما پرداخت می کنیم. در آینده با راه اندازی سالن جدید قطعا هزینه های برق هم بصورت چشمگیری افزایش می یابد.
سطح تولیدات شما در قیاس با محصولات داخلی کشور و یا استان هرمزگان چگونه ارزیابی می کنید؟
شرکت های بسیاری در زمینه توزیع و فروش مواد غذایی فعالیت دارند و تولیدات شرکت پیوند مزرعه دشت در تقابل با سایر محصولات داخلی کشور قابل مقایسه نیست. این شرکت محصولاتش را فقط برای کل استان عرضه میکند، به دلیل اینکه شرکت های بسته بندی مواد غذایی زیادی در هرمزگان وجود ندارد
چالش های پیشرو کارآفرینان چیست؟
هرمزگان یکی استانهای جنوبی کشور است که به لحاظ آب و هوایی بیشترین ماههای سال را گرما و شرجی احاطه کرده و ما برای انبار و تولید کالاها با مشکلاتی مواجه هستیم.
از دستگاههای اجرایی بالاخص اداره استاندارد انتظار همکاری داریم، نه اینکه با سنگ اندازی سد راه تحقق اهداف و فعالیت مان شوند.
یکی دیگر از چالش های عرصه کارآفرینی، حجم وسیع تبلیغات و برندهای خارجی است. چه بسا آحاد جامعه ،کالاها و محصولات ایرانی را کم تر خریداری می کنند و این مسئله موجب شده که فعالان عرصه کسب و کار با توجه به وضعیت بازار انگیزه خود را برای شروع یا ادامه و گسترش فعالیت های خلاقانه کارآفرینی از دست داده و منصرف شوند.
حمایت از كارآفرین بسیار محدود است. آنها با تمام مشكلات ضمن تلاش جهت تبدیل ایده به محصول باید تمام خطر سرمایه گذاری را خود عهده دار باشند.
این روزها موضوعات متعددی را در بطن جامعه شاهد هستیم. برای نمونه : استانهای همجوار هرمزگان اجناس بدون پروانه را با حجم گسترده به این استان وارد می کنند، از طرفی همکاران شرکت پخش مواد غذایی برای این موضوع حیاتی اهمیتی قائل نیستند.
اینگونه حق افراد بومی که در عرصه تولید و فروش مواد غذایی فعالیت دارند و بار مسئولیت های خطیر اعم از : (سلامت افراد جامعه) بر روی دوششان است ، ذایل خواهد شد.
(موارد فوق از مهمترین چالش های عرصه کارآفرینی محسوب می شود).
چه سختی هایی در راه رسیدن به اهدافتان در عرصه کار آفرینی متحمل شده اید؟
شرکت هایی که فقط نیمی از اجناس آنها دارای مجوز بوده و به لحاظ کیفی در سطح پایینی قرار دارد، با قیمت مناسب محصولات متخص خود را توزیع میکند. اما برخی از شرکت ها، بالاخص شرکت پیوند مزرعه دشت که زیر نظر اداره دارو و استاندارد استان است، بالطبع در این زمینه با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کند. مسئولین در راستای رونق تولید قادرند هرگونه مشکل بین ادارات را با وساطت ، حل و فصل نمایند.
اینگونه مشکلات کارآفرینان هم بر طرف خواهد شد. اما معمولا برخی آنها سلب مسئولیت کرده و توپ را در زمین کسی دیگر می اندازند، ( در ارتباط با مقوله کار آفرینی همچنان با ادارات در ارتباط هستیم). کارآفرینی و مشکلمان را رفع و رجوع نمی کنند.)
با توجه به مشکلات و تحریم های اقتصادی که درایران سایه افکنده،سرنوشت مشاغل کار آفرینی را چگونه ارزیابی می کنید؟
اگر دستگاههای اجرایی به حمایت از تولید کنندگان بپردازند می توانیم تحریم های ظالمانه را پشت سر بگذاریم و این مسئله مستلزم حمایت بیشتر مسئولین است، آنها باید شرایط امروز مملکت و تولید کنندگان را درک نمایند. باز هم میگویم اگر از ما حمایت نمی کنند در کارمان هم سنگ اندازی نکنند.
سرنوشت مشاغل کارآفرینی با تلاش و همت ، انعطاف پذیری ، یادگیری ، اعتماد به نفس ، برنامه ریزی و تمرکز افرادی که در زمینه های متعدد فعالیت دارند، قطعا آینده خوبی را به همراه خواهد داشت.
کارآفرینی را از دیدگاه خود به تصویر بکشید؟
وقتی که چند خانواده را تحت حمایت خود قرار می دهیم، ناخود آگاه احساس خوب همچون انرژی مثبت به سراغمان می آید. بطور مثال : در شرکت پیوند مزرعه دشت 31 نفر بیمه شده مشغول به فعالیت هستند، با احتساب خانواده ها اگر بخواهیم هر کدام آنها را حداقل 4 نفر در نظر بگیریم، نزدیک به 124 نفر تحت حمایت شرکت پیوند مزرعه قرار دارند. این شرکت ظرفیت های لازم در جهت استخدام نیروی انسانی بیشتری دارا می باشد. به شرطی که فرصت مناسب برای کارهای بهتر مهیا شود.
تاکنون برای محصولاتتان با برند پیوند مزرعه دشت صادرات هم انجام داده اید؟
خیر – اما با احداث سالن تولید جدید، شرایط مساعدی برای صادرات محصولات متنوع با بسته بندی های شیک و عالی به کشور های حاشیه خلیج فارس، در دستور کارمان قرار دارد.
چگونه می توانیم در مسیر رونق اقتصادی برای تحول و پیشرفت جامعه گامهای موثری را برداریم؟
تلاش مضاعف ، پشتکار و وجدان کاری از مهمترین شاخصه هایی است که با برنامه ریزی دقیق، تفکر عمیق و مدیریت زمان در راستای رشد اقتصادی می توان گام های موثری را برداشت.
بنابراین لازمه رشد اقتصادی در دنیای امروز توسعه مراكز تولید دانش، فنّاوری و مهارتهای فنی است.
لازمه ورود به این فعالیت به نظر شما چه چیزهایی است و جوانانی که علاقمند به فعالیت های کارآفرینی هستند، باید از کجا شروع کنند؟
موفق ترین کارآفرینان جهان از صفر شروع کرده و به قله های موفقیت دست پیدا کرده اند.
در میان اقشار مختلف، قشر جوان به دلیل آرمانگرایی، شجاعت و انگیزه بالا از اهمیت ویژهای برخوردار است.
جوانان هم با داشتن توانایی ، خلق ایده های جدید و همچنین یادگیری مداوم در راستای کسب و کار مدنظرشان می توانند کوشا باشند.
همانگونه که جوانان در عرصه های متعدد دارای تخصص های لازم هستند و زمینه های عمران ، آبادانی و هچنین سلامت جامعه را فراهم کرده و با پشتکار و ابتکار عملشان جهانی را متحول می سازند.
کارآفرینان بیشتر به عنوان یک نوآور، منبع ایده های جدید برای تولید و عرضه کالاها، خدمات و راه اندازی کسب و کار شناخته می شوند.
تاکنون معاون سیاسی و امنیتی استانداری از شرکت پیوند مزرعه دشت بازدید به عمل آورده اند؟آیا مسئولین در ارتباط با رفع موانع و چالش های پیشرو کارآفرینان به شما راه حلی ارائه داده اند؟ لطفا برایمان بطور مختصر توضیح دهید؟
خیر – معاون شرکت شهرک های صنعتی تهران فقط یکبار از شرکت پیوند مزرعه دشت هرمزگان–ایسین بازدید کردند. تاکنون 2 بار نماینده استانداری و صنعت معدن و تجارت استان هرمزگان از این شرکت بازدید به عمل آوردند.
مسئولین در مقوله کسب و کار مواد غذایی از ما حمایتی نکردند، بلکه خودمان در بدو ورود به این عرصه با بهره گیری از توان و دانش مرتبط با فعالیتمان، به باور و مهارتهایمان تکیه کردیم. در حال حاضر ما (شرکت پیوند مزرعه دشت) با دو تا از ادارات بخصوص اداره استاندارد مشکل داریم.
هم اکنون با شرایط اقتصادی ظالمانه از سمت دشمنان مواجه هستیم و این مسئله بر روند کار تولید کنندگان به لحاظ مختلف تاثیرات بسزایی گذاشته است.
بدین ترتیب نهادها، سازمانهای دولتی و بالاخص اداره صمت باید در این زمینه از کار آفرینان حمایت کنند. اما آنطور که باید در جهت رونق تولید و اقتصاد کشور از ما حمایت نکردند.(منظورمان ، حمایت مالی نیست)
اداره استاندارد طبق قوانینی که تصویب و اجرا کرده، حدود ده سال قبل برای شرکت ما (پیوند مزرعه دشت) در ارتباط با محصولاتی که تولید نکردیم، جرایمی را به عنوان کارمزد خدمات در نظر گرفتند. در حقمان اجحاف شده و ما باید مبلغ چهل میلیون تومان بابت جریمه ای هزینه دهیم، که انجامش ندادیم. نزدیک به یکسال پیگیر این موضوع بودیم، اما نتیجه ای حاصل نشده است.
خواست شما از مسئولین در ارتباط با مقوله کار آفرینی چیست؟
بنده روی سخنم و تمام صحبتم با مسئولین است.
مسئولین با حمایت و پشتیبانی از تولید کنندگان در راستای ایجاد اشتغال پایدار در جامعه، تولیدات داخلی با کیفیت و…… می توانند ، به شکوفایی و رونق اقتصاد کشور کمک شایانی نمایند.
انتظار ما از مسئولین این است، به شرکت هایی که طبق روال قانون مجوزهای لازم را در ارتباط با مشاغل کارآفرینی اخذ کردند، باید توجه بیشتری داشته باشند.
در حال حاضر استان هرمزگان به حیات خلوت شرکتهایی تبدیل شده، که بصورت غیر قانونی و زیر زمینی فعالیت می کنند.
بنابراین ما بابت محصولات غذایی با کیفیت مطلوب ، هزینه های زیادی را صرف کردیم و محصولی که به دست مشتری می رسد باید به لحاظ بهداشتی سالم،ارگانیک و دارای استانداردهای لازم باشد.
برای نمونه: ادویه جات بار میکروبی زیادی دارد و ما به واسطه داشتن آزمایشگاه و محصول فنی تمامی مراحل ضد عفونی و میکروب کشی را در این شرکت انجام می دهیم.
مسئولین بدانند: رونق تولید محور اصلی فعالیت های اقتصادی است و عدم حمایت از تولیدکنندگان بخش های مختلف، قطعا رکوداقتصادی را در جامعه سرازیر کرده، بطوری که کارآفرینان دیگر رغبتی برای تولید محصولاتشان پیدا نمی کنند ، رونق تولید در سایه حمایت از کالای ملی اتفاق میافتد.
سخن پایانی :
امیدوارم با فراهم کردن شرایط و بسترهای مناسب برای توسعه فضای کسب وکار، رونق تولید، تنوع محصولات ، افزایش صادرات و همچنین خروج از رکود ، بتوانیم بسیاری از جوانان بومی استان را تحت حمایت پیوند مزرعه دشت قرار دهیم.