همایش مرکزی طرح و دوخت لباس های سنتی بندرعباس با حضور  بانوان کار آفرین برتر استان هرمزگان در هتل هما بندرعباس برگزار شد.

مرتضی سلیمانی

به گزارش اختصاصی روزنامه دریای اندیشه ؛همطود بهانه ای بود برای به نمایش گذاشتن توانایی بانوان استان هرمزگان ، در این رویداد که ۱۳ و ۲۰ اسفند ماه در هتل هما بندرعباس برگزار شد ، بانوان کار آفرین هرمزگان محصولات دست بافت سنتی خود را برای عموم به نمایش گذاشتند.

ظرافت و زیبایی منحصر به فرد در پوشش بانوان هرمزگانی تاثیر فرهنگی بسیاری را در کشورهای حاشیه خلیج فارس و حتی کشورهای اروپایی داشته است و در سالهای اخیر ترکیب شدن لباسی های محلی با طرح های جدید امروزی که ایده آن توسط دختران و زنان هنرمند جنوب خلق شده امروزه بازاری امن، با حفظ‌ارزش های اسلامی ایجاد کرده است و قطعا حمایت از سنت مدرن می تواند باعث چرخش قدرتمند اقتصاد خانواده ها شود.

همایش "همطود "به صورت خودجوش با حضور ۲۰ نفر از بانوان هنرمند استان هرمزگان برگزار شد، که در این میان آموزش های رایگان خیاطی نیز جزیی از برنامه های جذاب برای بازدیدکنندگان علاقمند به هنر دست بود.

لباس های سنتی گویای زبان، فرهنگ و آداب و سنن خاص هر منطقه است،پوشش محلی بانوان در استان هرمزگان بنا به گفته محققین مد شناسی و از منظر زیبایی تاحدودی ‌به لباس‌های هندی و عربی شبیه است.  

 کَندوره، گَوَن، اُشکُم، نُشتَه، آستین فراخ، کِلوش، عجمی، از انواع پیراهن های پر طرفدار زنان هرمزگانی است که با ظرافت خاصی دوخت و تولید می شوند.

 پیراهن کندوره یکی از لباس های مشهور زنان بندرعباس است ، که اعراب مسلمان قرن هشتم میلادی این پیراهن را به جنوب ایتالیا و اسپانیا بردند و  با استقبال بسیار خوبی از طرف مردم این سرزمین‌ها مواجه شدند.

این لباس بیشتر در نواحی مرکزی و قسمتی از شمال غربی استان هرمزگان به ویژه بندرعباس، بندر خمیر، کنگ و بندرلنگه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اغلب رنگ‌های مورد استفاده لباس های سنتی بانوان در هرمزگان، رنگ‌های گرم و شاد همچون قرمز، بنفش، سبز، سرخابی، صورتی، نارنجی، زرد و به ندرت آبی فیروزه‌ای است.

بانوان استان هرمزگان برای پوشش سر خود از پوشش‌های مختلفی از جمله لچک، دستار، جلبیل، روسری، مقنعه و چادر استفاده می‌کنند.

در یک قرن اخیر زنان هرمزگانی، پارچه‌های گوناگونی را از جنس، رنگ و طرح مورد استفاده خود قرار داده‌اند که به مرور زمان این پوشاک دستخوش تغییر قرار گرفته است .

پارچه‌هایی که در قرن حاضر در شهرهای بندرعباس، میناب و بندرلنگه به عنوان چادر مورد استفاده است عبارتند از شیله، شیله نیم طاقه، شیله بندر زرد، شیله بند سبز، شیله نیم فاق براق، اطلس، کیش، ویل، ژورژت، سوفن، ویل لندنی، ویل گل ابریشمی ، بیشتر نوعروسان از چادر ویل گل ابریشمی سبز رنگ استفاده می‌کنند. چادر عروسان دارای حاشیه زیبا می‌باشد و پشت آن به وسیله اشرمه (یک نوع زری‌دوزی) تزئین می‌شود.

یکی از زینت‌هایی که درمیان زنان استان هرمزگان رواج دارد، استفاده از نقوش حنا است که در حاشیه این همایش نیز غرفه ای برای اشتیاق بیشتر بانوان شرکت کننده اختصاص داشت ، نقش حنا را افرادی خاص که به آن‌ها مشاطه می‌گفتند، در عروسی‌ها انجام می‌دادند.

در همایش" همطود " تمامی سفارشات دوختی مطابق با ژورنال های روز دنیا و به صورت بومی تولید شده بود  و این برند سازی پوشاک  با حمایت مردم و مسئولین هنری در آینده می تواند بخش بزرگی از بازار کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی اروپا رو تسخیر کند.