علی ستاری
بعد از سالها کشمکش و وعده وعید بالاخره پساب فاضلاب ورودی به دریا در خورگورسوزان استانداردسازی و ایمنسازی شد.
به گزارش اختصاصی روزنامه دریای اندیشه؛ موضوع فاضلاب رهاسازی شده در بندرعباس از طریق خور گورسوزان به خلیج فارس یکی از دردهای کهنه مردم بندرعباس و حل آن یکی از مطالبات اصلی مردم بود موضوعی که مقامات بسیاری را به گورسوزان کشانده بود و خطبههای زیادی را هم توسط نماینده فعلی ولی فقیه در استان و نماینده پیشین به خود درگیر کرده بود اما این حجم از فاضلاب مادامی که راهکاری علمی و عملی برایش پیدا نمیشد قابل حل نبود.
چرا که نه دولت از این پولها داشت که چند میلیون یا میلیارد دلار برای مهار فاضلاب حل کند و نه صرفهای برای بخش خصوصی وجود داشت که بخواهد چنین سرمایهگذاریِ کلانی را انجام دهد اما از یک جایی به بعد ادبیات سیاستگذار اصلی استان موجب شد که همه پای کار بیایند.
او راست میگفت تعصب به نام خلیجفارس کافی نبود بلکه باید به محیطزیست خلیجفارس نیز به اندازه نامش اهمیت داده شود از این رو قابل قبول نبود روزانه ۱۰۰ هزار متر مکعب فاضلابِ تصفیه نشده ؛ در کنار محل زیست و تفریح مردم و در اکوسیستمی که مردم بندرعباس از ماهیان آن تناول میکردند رهاسازی شود .
بر همین اساس با افزایش تعرفه آب صنعتی و ممنوع کردن شیرین سازی آب دریا توسط صنایع غرب بندرعباس نوشداروی نجات ساحل بندرعباس در خورگورسوزان پیدا شد و با سرمایهگذاری و پیشفروش پساب تصفیه شده، تأمین منابع ارزی و تخصیص تسهیلات یکی از آیندهدار ترین پروژههای شهر بندرعباس آغاز شد.
پروژهای که امروز ناجی صنعت هرمزگان است و در آیندهای نه چندان دور شاید با راضی کردن اذهان عمومی سهم بالایی در کشاورزی و باغداری استان هرمزگان ایفا کند؛ چرا که آن چه که در هرمزگان مشهود است این است که « آب نیست» ذخایر سد استقلال میناب هر سال زودتر سال گذشته به پایان میرسد و سد سرنی هم که اصلا پر نمیشود که بخواهد خالی شود و شمیل و نیان هم که به هیچ وجه منبع قابل اتکایی برای کشاورزی نیستند با این بارشها!
بنابراین شاید در آیندهای نه چندان دور و وقتی تاسیسات گندزدایی و تصفیه فاضلاب توانست از پس هزینههای خود بر بیاید؛ جمع بندی مردم، نخبگان و مسوولان استان بر این شد که با شیرین سازی همین پساب که شوریِ آن کمتر از آب دریا است باید به داد کشاورزی رسید؛ هر چند که این کار چند سال پیش توسط امین قصمی مدیرعامل سابق آب و فاضلاب هرمزگان آغاز شده بود و او از آبیاری درختان میوه با پساب فاضلاب دفاع میکرد اما خب عامه پذیریِ چنین موضوعی به همین راحتی نیست.
البته اگر روزی چنین جمعبندیای اتفاق بیافتد آن چه مشهود است این است که کیفیت محصولات باغی و کشاورزی افزایش خواهد یافت چرا که پساب مقادیر زیادی املاح و کود در دل خود دارد و همین الان که درجه ایسی آن ۳ هزار است نیز برای کشاورزی و محصول پروری مناسب است.
بگذریم؛ قولی که فریدون همتی به مردم هرمزگان داده بود مبنی بر جلوگیری از ورود پساب آلوده به دریا توسط مهدی دوستی عملی شد و احتمالا استاندار بعدی هم قولی که مهدی دوستی به صنایع داده است برای رساندن پساب به غرب بندرعباس را عملی خواهد کرد .
چرا که در دولت سیزدهم سه فاز از ابر پروژه ساماندهی فاضلاب بندرعباس و انتقال پساب به صنایع غرب بندرعباس عملیاتی شد و هم اکنون نیز فاز چهارم در دست اقدام است که در شورای تامین مالی و همراهی دولت چهاردهم تا پایان سال به اتمام خواهد رسید و همین پساب سالم و استاندارد هم به دریا نخواهد پیوست.
به گفته شهروز شجاعی مدیر عامل شرکت تامین و توسعه زیر ساخت خلیج فارس اجرای طرح ساماندهی فاضلاب بندرعباس و انتقال پساب فاضلاب به صنایع غرب بندرعباس موجب شده است که پساب فاضلاب ورودی به دریا بی هیچ آلودگی باشد.
وی، افزود: در تمام فازهای طرح، شاهد پیشرفت مطلوبی هستیم و خوشبختانه با ارتقاء ظرفیت و نوسازی تصفیه خانه در کمترین زمان، معضل حاد آلودگی محیط زیست ساحل و دریا ناشی از ورود فاضلاب به دریا که مطالبه عمومی مردم و افکار عمومی و حاکمیت بود را حل کرده و الان مدتهاست پساب ورودی به دریا فاقد آلودگی و بوی نامطبوع است و با پالایشهای روزانه در مرحله ثبات پایدار این رخداد مهم هستیم.
شجاعی در ادامه با اشاره به برنامه های پیش روی این پروژه اعلام کرد: انشاالله در پایان سال ۱۴۰۴ با بهره برداری کامل از این ابر پروژه محیط زیستی، مردم شریف بندرعباس شاهد رفع آلودگی محیط زیست ناشی از ورود پساب بی کیفیت فاضلاب به دریا و تامین آب مورد نیاز صنایع از پساب بازیافت شده خواهند بود.
مهدی دوستی استاندار هرمزگان نیز در نشست کارگروه پایش پیشرفت فاز 4 طرح ساماندهی فاضلاب بندرعباس گفت: طی هفته های اخیر پساب ورودی به دریا تحت آزمایشات مختلف کاملاً استاندارد و ایمنسازی شده و در دریا رهاسازی میشود و شوری این پساب ۰/۱ شوری آب دریا است.
وی با تأکید بر لزوم تسریع در تکمیل پروژه انتقال پساب به صنایع بندرعباس عنوان کرد: همچنان بخشی از فاضلاب محلات بافت فرسوده به خورها میریزد که برای این بخش نیز طرحی ارائه شده و در آینده نزدیک عملیات ساماندهی آن نیز آغاز خواهد شد.
دوستی با بیان اینکه سه فاز از پروژه ساماندهی فاضلاب بندرعباس به اتمام رسیده و سه فاز دیگر نیز تا پایان سال به اتمام خواهد رسید، گفت: در حال حاضر ۱۰۰ هزار متر مکعب پساب تصفیه شده با EC – سی هزار بدون اینکه استفادهای شود در دریا رهاسازی میشود و از این بابت هر روز تاخیر در تکمیل طرح ساماندهی انتقال پساب به صنایع ۸۰ هزار دلار به اقتصاد کشور ضربه میزند.
استاندارهرمزگان از پیگیری مستمر برای حل مشکلات ارزی طرح ساماندهی فاضلاب بندرعباس و انتقال پساب خبر داد و افزود: مشاور طرح ساماندهی فاضلاب بندرعباس باید برای استفاده از ۱۰۰ هزار متر مکعب آب تصفیه شده در صنایع استان، وارد مذاکره شود.