مرتضی سلیمانی
به گزارش اختصاصی روزنامه دریای اندیشه؛ نگاههای هزینهای و مصرفی در بعد کلان ساختار آموزش و پرورش سایه سنگینی افکنده و با همین ذهنیت است که برخی اولیای دانش آموزان توان کمتری برای ادامه تحصیل فرزندان خود دارند.
بهای لوازمالتحریر و پوشاک دانشآموزان به طرز شگفتانگیزی، بر دوش خانوادهها سنگینی میکند؛ برای خرید لوازمالتحریر با کیفیت متوسط، خانوادهها باید نزدیک به ۴ میلیون تومان هزینه کنند. حال تصور کنید خانوادهای چند فرزندمحصل داشته باشد!
افزایش قیمتها باعث شده تا بسیاری از خانوادهها از خرید اقلام با کیفیت مناسب صرفنظر کنند و فرزندان خود را با لوازمالتحریر نامناسب به مدرسه بفرستند.
کیفیت پایین محصولات آموزشی البته که به تحصیل دانشآموزان نیز آسیب میزند. سیاستهای اقتصادی ناکارآمد به افزایش هزینههای تحصیل دامن زده و تولیدکنندگان داخلی نیز نتوانستهاند به نیاز بازار پاسخ مناسبی دهند.
البته ورود لوازمالتحریر وارداتی نیز در این افزایش قیمتها بیتاثیر نیست. افزایش قیمتها نه تنها لوازمالتحریر، بلکه پوشاک و کیف و کفش مدارس را نیز شامل میشود. تحصیل دانشآموزان به یکی از گرانترین مراحل زندگی خانوادهها تبدیل شده است. عدم کنترل قیمتها میتواند به ترک تحصیل دانشآموزان منجر شود.
افزایش هزینههای آموزشی، شکاف طبقاتی را در جامعه افزایش میدهد. حمایتهای دولتی از خانوادههای کمدرآمد در زمینه تحصیل ناکافی بوده است.
تاثیر شرایط اقتصادی خانوادهها بر عملکرد تحصیلی دانشآموزان غیر قابل انکار است. بسیاری از خانوادهها حتی مجبور به کاهش کیفیت زندگی برای تأمین هزینههای تحصیل هستند. آموزش رایگان نیز امروز به شعاری بیپشتوانه تبدیل شده است.
هزینههای سرسامآور تحصیل باید زنگ خطری برای سیاستگذاران باشد. بدون این حمایتها، آینده تحصیلی بسیاری از دانشآموزان در خطر است؛ همان دانش آموزانی که در آینده میتوانند ستونهای بقای این سرزمین باشند.
تحصیل 433 هزار دانش آموز هرمزگانی
مدیرکل آموزش و پرورش استان هرمزگان می گوید: با نواخته شدن زنگ مهر در مدارس استان بیش از ۴۳۳ هزار دانش آموز هرمزگانی سال تحصیلی جدید را آغاز کردند.
محمد قویدل مدیرکل آموزش و پرورش هرمزگان افزود:در سال تحصیلی جدید بیش از ۴۳۳ هزار دانش آموز هرمزگانی در ۲۳ منطقه آموزشی راهی کلاس درس شدند.
وی افزود: این دانش آموزان در بیش از سه هزار و ۷۰۰ واحد آموزشی سال تحصیلی جدید آغاز کردند.
قویدل بیان کرد: امسال همچنین بیش از ۴۰ هزار دانشآموز پایه اول ابتدایی در بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ واحد آموزشی هرمزگان مشغول به تحصیل شدند.
مدیرکل آموزش و پرورش هرمزگان با اشاره به اینکه امسال ۱۷ هزار آموزگار و دبیر در مدارس استان تدریس میکنند، اظهار کرد: هیچ کلاس درسی در استان خالی از معلم نیست.
10عدد دفتر یک میلیون است توان اقتصادی نداریم
سکینه مادر سه دانش آموز کلاس اول، پنجم و دبیرستانی است که از دست فروشی های کنار خیابان لوازم التحریر بچه هایش را تهیه می کند. طی گفتوگویی که با هم داشتیم میگوید: امسال دختر کوچکم به کلاس اول میرود و ما با فشار اقتصادی زیادی روبرو شدهایم ،مسئولین مدرسه متذکر شدهاند که اجبارا باید مانتو مدارس عوض شود زیرا امسال رنگ آن تغییر پیدا کرده است. حالا تهیه یک لباس فرم کلاس اول، ٩٨٠ هزار تومان میباشد.
او با اشاره به اینکه دو ختر دیگر دارد که باید لباس فرم و وسایل مورد نیاز آنها را نیز تهیه کند، میگوید: پرداخت چنین قیمتی از توانایی ام خارج است. برای همین باید درازای خیابان را بپیمایم تا اینکه وسایل مورد نیاز تحصیلی بچه هایم را با قیمتی ارزان تر و مناسب تر پیدا کنم.
مسئله اینجاست، قیمتها به حدی صعودی هستند که گاها مضحک است، برای خرید 10 عدد دفتر باید یک میلیون تومان هزینه پرداخت کرد. البته لازم به ذکر است، تهیه این مقدار از اجناس و اقلام تا پایان سال تحصیلی کافی نیست و همچنان باید مصرف نمود؛ البته هزینه پرداخت رفت و آمد و سرویس مدرسه جای خود دارد!
جواد که فروشنده لوازم تحریر است می گوید:اکثریت مردم جامعه توان خرید وسایل را ندارند. این موضوع هم برای ما سخت و گاها غیرقابل تحمل است. اما ما نیزهمین محصولات را با بهای بسیار بالایی خریداری میکنیم و با سود خیلی کم تحویل خریدار میدهیم. اگر نظارت بر تولید کنندهها و واسطههای در تولید وفروش موجود بود، دیگر شاهد تورم قیمت نبودیم.
اولیای دانش آموزان با اشارە به افزایش قیمت لوازم التحریر و لباس فرم دانش آموزان میگویند: لوازم التحریر را جزو کالای لوکس به حساب میآورند که نظارتی بر قیمت و نحوه فروش آن ندارند.
با توجه به ازدیاد ترک تحصیل در هرمزگان و نگاه مالی به زندگی و مستعد بودن گمراه شدن دانش آموزان به سمت قاچاق گازوییل نگاه نظارتی و حمایتی می تواند بخش عظیمی از این جامعه هدف را به سمت آینده روشن سوق دهد.