مرتضی سلیمانی
به گزارش اختصاصی روزنامه دریای اندیشه؛حفظ آثار تاریخی نقش بسزایی در رشد فرهنگی مردم هر منطقه دارد و در منطقه ای که امروز قاچاق سوخت به عنوان ارزش محسوب می شود ، زنده کردن تاریخ ، آداب و رسوم می تواند نجات بخش باشد.
این بنای تاریخی خشتی مربوط به اواخر دوره قاجاریه است که در شهرستان میناب، روستای گوربند، در میان اراضی و خانههای روستایی واقع شده است.
بی شک بر همه واضح و روشن است که فرهنگ و تمدن هر نقطه از این کره خاکی با آثار به جامانده از پیشینیان ،سنجیده میشود و توجه به تحقیق و اکتشاف و بالاتر از آن حفظ و بازسازی این آثار نشان از احترام به مردم آن دیار دارد و غفلت از آن به معنای بی توجهی به درخوسات های مردم محسوب میشود.
جلگه میناب نامی که در تاریخ توسط تاریخ نگاران به زمان سلسله ساسانیان باز میگردد و نقل در سفرنامه نئارخوس سردار مقدونی نیز به بیان زیبائیها، رونق و تمدن این دیار آورده شده است.
اما متاسفانه در سالهای اخیر آثار به یادگار مانده از تمدن این روزهای پر رونق و اقتدار در این سرزمین به دست فراموشی سپرده شده است و در پس سکوت معنادار مدیران میراث فرهنگی شهرستان و استان به تدریج در حال تخریب است.
امین قاسمی عضو شورای اسلامی گوربند :
مدیرکل میراث فرهنگی هرمزگان بارها قول بازسازی این قلعه را داده است
دریای اندیشه در همین راستا گفتگویی را با شورای اسلامی گوربند داشته است ؛امین قاسمی عضو شورای اسلامی گوربند می گوید : مهم ترین دغدغه مردم بازسازی و مرمت این قلعه تاریخی است که روز به روز به علت بارندگی و فرسودگی در حال تخریب است.
وی می گوید: عمر 500 ساله این قلعه تاریخی گواه اصالت ، فرهنگ و سنت پیشینیان ما است و انتظار داریم مسئولین در حفظ فرهنگ وارد میدان شوند.
قاسمی می گوید : قلعه تاریخی گوربند به محلی برای بازی کودکان تبدیل شده و از آنجایی که این بنا از جنس خشت و گل است این موضوع می تواند باعث ریزش بخشی از سازه و ایجاد حوادث جانی برای خانواده ها شود.
عضو شورای اسلامی گوربند با بیان اینکه مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری هرمزگان بارها قول بازسازی این قلعه را داده است می گوید: تاکنون هیچ اقدامی برای مرمت هویت و اصالت این منطقه انجام نگرفته است.
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان:
مرمت اضطراری قلعه گوربند میناب
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری هرمزگان در تاریخ اول دی ماه 1402 طی بازدید از قلعه تاریخی گوربند گفت: این بنای تاریخی خشتی در شهرستان میناب، روستای گوربند، در میان زمینها و خانههای روستایی واقع شده است که برای مرمت آن ابتدا باید وضعیت قلعه پایدار شود.
محمد محسنی لزوم مرمت قلعه تاریخی میناب را ضروری دانست و گفت: بر اساس طرح مرمت، اعتبار استانی یا ملی جذب و اقدامات اجرایی و مرمت بنا انجام میشود.
تداوم بی توجهی مدیران به آثار تاریخی میناب
نگاه ویژه مسئولان به حفظ و توسعه صنعت گردشگری با توجه به قدمت و ظرفیت موجود در شرق هرمزگان به ویژه شهرستان میناب ، میتواند گرهگشای مشکلات اقتصادی و ریشه کن کردن معضلات به خصوص مشاغل کاذب باشد.
شهرستان میناب و در امتداد آن سواحل مکران علاوه بر آثار تاریخی، با داشتن ظرفیتهایی از قبیل بازار تاریخی و قدیمی پنجشنبه بازار، جنگلهای حرا در میناب و سیریک و سواحل بکر، همانند الماسی ارزشمند برای توسعه گردشگری با همت مدیران استان و البته جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی نیازمند توجه است.
از جمله مناطق گردشگری و توریستی میناب می توان به دریاچه سد میناب، جنگلهای حراء بندرتیاب، رویشگاه ماندابی ، بهشت گمشده، باغات و مزارع کشاورزی، سواحل زیبای بندر های نزدیک و اطراف میناب، کوهستان پارک، مهمانسرای جهانگردی ، بام میناب و…اشاره نمود .
از مکانهای مهم تاریخی نیز می توان به : قلعه لاکوتی، قلعه هزاره «بی بی مینو» قلعه شاداب، قلعه گوربند ، قلعه کردر، قلعه محتاج سرباران، آرامگاه سیدشمس الدین، آرامگاه شاه مرعش در روستای چلوگامیشی، حمام زیرزمینی و… را نام برد.
اما یکی از مکانهای دیدنی و پرطرفدار میناب پنج شنبه بازار است که از جمله موزه های فرهنگی و هنری بجای مانده از دوران کهن و از بازارهای سنتی و باستانی ایران است که هر ساله علاقمندان زیادی از داخل و خارج از کشور برای خرید محصولات و صنایع دستی روانه این بازار دیدنی می شوند.
بیان این مطالب بیانگر ضرورت استقرار وفعالیت قدرتمندانه اداره مراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی در شهرستان میناب به عنوان محوریت توسعه شرق هرمزگان است.
دهها اثر تاریخی متنوع در شهرستان میناب وجود دارد که نشان دهنده قدمت و تاریخ و فرهنگ مردم در این منطقه است.
با تخریب این آثار، تمدن و فرهنگ مردم این منطقه نیز متاثر از آن تضعیف شده و تداوم بیتوجهیها از سوی مسئولان مربوطه به نابودی فرهنگ و تمدن این منطقه منجر میشود.
مسئولان شهرستان و استان سالها است که پس از بازدید از آثار تاریخی میناب وعدههای متعددی را برای حفظ و ترمیم آن برزبان آوردهاند اما عملیاتی شدن آن همچنان در پردهای از ابهام باقی مانده است.
قلعه گوربند واقع در روستای گوربند و در 30 کیلومتری شهر میناب قرار دارد که داری 4 برج دیدبانی است اما اکنون برجها و دیوارهای قلعه در پی بیتوجهیها رو به نابودی است.