افتتاح پروژه ملی آب شیرین کن یک میلیون متر مکعبی
  • فرهنگی

  • آبان 17، 1399 - 12:32


مرحله نخست پروژه انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران و آبرسانی به شهرستان های خمیر و سیرجان با دستور رییس جمهور بصورت ویدیو کنفرانس افتتاح شد.
به گزارش دریای اندیشه ؛ پروژه انتقال آب ، تامین آب شرب و ... نقش موثری در ایجاد اشتغال جوانان دارد و این مسئله مهم بیشترین دغدغه‌ها و مطالبات مردم استان هرمزگان به شمار می‌ رود.
باید گفت ؛ با اجرای طرح انتقال آب خلیج فارس برای بیش از 16 هزار نفر در رده های مختلف مهندسی و اجرایی به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد می شود و این امر یک فرصت کسب و کاری بسیار خوب را برای جوانان بومی به وجود خواهد آورد.

پروژه انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ؛ یکی از مهمترین پروژه های عمرانی و مورد تاکید رییس جمهور بوده است.
اﯾﻦ ﭘﺮوژه ﺑﺰرگ ﻣﻠﯽ ﺑﺎ ﺣﻤﺎﯾﺖ دوﻟﺖ و ﻣﺸﺎرﮐﺖ ﺑﺎﻧﮏ ﻫﺎي دوﻟﺘﯽ و آورده ﻧﻘـﺪي ﺳـﻬﺎﻣﺪاران از ﻣﻨﺎﺑﻊ ارزي ﺻﻨﺪوق ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻣﻠـﯽ ﺑـﺎ ﻋﺎﻣﻠﯿـﺖ ﺑﺎﻧـﮏ ﺻـﻨﻌﺖ و ﻣﻌـﺪن و ﮐﻨﺴﺮﺳـﯿﻮم ﺑـﺎﻧﮑﯽ ﺑـﺎ ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖ  ﺑﺎﻧﮏ ﺗﺠﺎرت و ﻣﻨﺎﺑﻊ ارزي ﺑﺎﻧﮏ اﯾـﺮان و اروﭘـﺎ ﺑـﺎ ﻋﺎﻣﻠﯿـﺖ ﺑﺎﻧـﮏ ﭘﺎرﺳـﯿﺎن ﺟﻤﻌـﺎ تاکنون 300  ﻣﯿﻠﯿﻮن ﯾﻮرو ، ﻣﺒﺎﻟﻎ ﺗﺴﻬﯿﻼت رﯾﺎﻟﯽ درﯾﺎﻓﺘﯽ از ﮐﻨﺴﺮﺳﯿﻮم  9 بانک دولتی  با مسئولین با نک ملی  به میزان  12000  میلیارد ریال ﺗـﺎﻣﯿﻦ ﻣﻨـﺎﺑﻊ ﮔﺮدﯾﺪه اﺳﺖ. به گزارش خبرنگار دریای اندیشه ؛ با تخصیص سهم استان هرمزگان از آب شیرین کن یک میلیون متر مکعبی ، قطعا بندرعباس پایدارترین منابع آبی را خواهد داشت و می توان گفت ؛ دغدغه کم آبی هرمزگان به کمترین حد ممکن خواهد رسید و همچنین ظرفیت تامین آب استان از محل آب شیرین کن ها افزایش خواهد یافت.

این پروژه یکی از ابرپروژه‌های کشور در بخش شیرین سازی آب است که تاکنون حدود هشت‌ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری داخلی و   500  میلیون یورو سرمایه گذاری ارزی در آن صورت گرفته است.
این پروژه در راستای تامین آب با کیفیت برای مردم استان اجرا شده و منافع ارزشمندی برای استان خواهد داشت
 و به توسعه استان هم کمک شایانی خواهد کرد. در این پروژه ، دغدغه های زیست محیطی که از سوی فعالان زیست محیطی در خصوص راه اندازی آب شیرین کن مطرح شده بود به طور کامل رعایت شده است.
در آینده بسیار نزدیک شاهد تغییرات خوبی در روند اجرایی پروژه خواهیم بود.
ما امید داریم که با برنامه‌ریزی صحیح این مسائل و مشکلات برطرف شود.

در اﯾن گزارش مذکور ؛ ﺑﺨﺸﯽ از ﭘﺮوژه ﮐﻪ ﺑﺎ دﺳﺘﻮر رییس جمهور اﻓﺘﺘﺎح شده است که اﻫﻢ اﻗـﺪاﻣﺎت  انجام شده در سه حوزه شیرین سازی ، خط انتقال ، تامین برق که مجموعا  70 پروژه ﺑـﺰرگ و ﻣﺘﻮﺳـﻂ در تکمیل اﯾﻦ ﺑﺨﺶ ﺑﻪ ﺑﻬﺮه ﺑﺮداري رﺳﯿﺪه اﺳﺖ ﺑﻪ اﺧﺘﺼﺎر ﺑﻪ اﺳﺘﺤﻀﺎر ﺑﺮﺳﺎﻧﻢ : در بخش ﺷﯿﺮﯾﻦ ﺳﺎزي ؛ تملک 155 هکتار زمین و طراحی و هدف گذاری تولید 5/1 میلیون متر مکعب آب شیرین و ایجاد کلیه
زﯾﺮ ﺳﺎﺧﺖ ﻫﺎ ﺑﺮ اﺳﺎس اﯾﻦ ﻇﺮﻓﯿﺖ ، ﻻﯾﺮوﺑﯽ و ﻧﺼﺐ ﻟﻮﻟﻪ ﻫﺎي درﯾﺎﯾﯽ ﺑﻪ ﻗﻄﺮ 5/2 متر و بطول 16 کیلومتر در 10 خط برای آﺑﮕﯿﺮي و اﻧﺘﻘﺎل ﭘﺴﺎب ﻃﺒﻖ اﻫﺪاف ﭘﯿﺶ ﺑﯿﻨﯽ ﺷﺪه است.
، اﺣﺪاث ﺑﺰرﮔﺘﺮﯾﻦ ﺳﺎزه آﺑﮕﯿﺮ و ﺗﺨﻠﯿﻪ ﭘﺴﺎب ﺑﺮاي ﺗﺎﻣﯿﻦ آب درﯾﺎ ﺟﻬﺖ ﺗﻮﻟﯿﺪ 5/1 میلیون متر مکعب آب ﺷﯿﺮﯾﻦ  ،  اﺣﺪاث ﯾﮏ واﺣﺪ ﺑﺰرگ  200 هزار متر مکعبی شیرین سازی در روز با تکنولوژی برتر دنیا توسط بخش خصوصی شرکت ساز سازان بصورت
BOO سرمایه گذاری و اجرایی گردیده و هم اکنون تکمیل و آماده افتتاح می باشد و اﺟﺮاي اﯾﻦ ﭘـﺮوژه ﯾﮑـﯽ از ﻣﻮﻓﻘﯿـﺖ ﻫـﺎي ﺑﺰرگ ﺑﺮاي ﮐﺸﻮرﻣﺎن ﻣﺤﺴﻮب ﻣﯽ ﺷﻮد.  
احداث دو واحد دیگر کارخانه شرین سازی با ظرفیت 200 هزار متر مکعب در روز که انشالله در 2 سال آینده ﻫﺮ ﺳﺎل ﯾﮏ واﺣﺪ ﺑﻪ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺑﻬﺮه ﺑﺮداري ﺧﻮاﻫﺪ رﺳﯿﺪ ﮐﻪ ﻫﻢ اﮐﻨﻮن ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ 35 درصد را دارند. احداث 3 مخزن آب به ظرفیت 120000 متر مکعب و کلیه ساختمانهای صنعتی ، خط انتقال شامل ، تامین برق و انرژی ، اشتغال (( در اﺟﺮاي اﯾﻦ ﭘﺮوژه اﺷﺘﻐﺎل ﺑﺰرﮔﯽ ﺑﺮاي ﺷﺮﮐﺖ ﻫﺎ و ﺳﺎزﻧﺪه ﻫﺎي داﺧﻠﯽ ﻓﺮاﻫﻢ ﺷﺪه ﺑﻄﻮرﯾﮑـﻪ در ﻃﻮل اﺟﺮا : 194 شرکت و سازنده داخلی از 15 اﺳﺘﺎن ﮐﺸﻮر در اﯾﻦ ﭘـﺮوژه ﻣﺸـﺎرﮐﺖ داﺷـﺘﻨﺪ و ﻣﯿـﺎﻧﮕﯿﻦ  8000  بطور مستقیم و 8000 نفر بصورت غیر مستقیم در این پروژه فعال هستند.
اﯾﻦ ﭘﺮوژه ﺑﺰرگ ﻣﻠﯽ ﺑﺎ ﺣﻤﺎﯾﺖ دوﻟﺖ و ﻣﺸﺎرﮐﺖ ﺑﺎﻧﮏ ﻫﺎي دوﻟﺘﯽ و آورده ﻧﻘـﺪي ﺳـﻬﺎﻣﺪاران ﺗـﺎﻣﯿﻦ ﻣﻨـﺎﺑﻊ ﮔﺮدﯾﺪه اﺳﺖ. (( ﻣﻨﺎﺑﻊ ارزي ﺻﻨﺪوق ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻣﻠـﯽ ﺑـﺎ ﻋﺎﻣﻠﯿـﺖ ﺑﺎﻧـﮏ ﺻـﻨﻌﺖ و ﻣﻌـﺪن و ﮐﻨﺴﺮﺳـﯿﻮم ﺑـﺎﻧﮑﯽ ﺑـﺎ ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖ  ﺑﺎﻧﮏ ﺗﺠﺎرت و ﻣﻨﺎﺑﻊ ارزي ﺑﺎﻧﮏ اﯾـﺮان و اروﭘـﺎ ﺑـﺎ ﻋﺎﻣﻠﯿـﺖ ﺑﺎﻧـﮏ ﭘﺎرﺳـﯿﺎن ﺟﻤﻌـﺎ تاکنون 300  ﻣﯿﻠﯿﻮن ﯾﻮرو ، ﻣﺒﺎﻟﻎ ﺗﺴﻬﯿﻼت رﯾﺎﻟﯽ درﯾﺎﻓﺘﯽ از ﮐﻨﺴﺮﺳﯿﻮم  9 بانک دولتی  با مسئولین با نک ملی  به میزان  12000  میلیارد ریال.
اﯾﻦ ﭘﺮوژه ﻋﻼوه ﺑﺮ ﺗﺎﻣﯿﻦ آب ﺷﺮب و ﺻﻨﻌﺖ ﺳﻪ اﺳﺘﺎن دﺳﺘﺎورد ﻫﺎي ﺑﺴﯿﺎر ارزﺷﻤﻨﺪي را ﻧﯿﺰ ﺑﺮاي ﮐﺸﻮرﻣﺎن ﺑﻪ ارﻣﻐﺎن آورده اﺳﺖ : ﻋﻠﯿﺮﻏﻢ ﺗﺤﺮﯾﻢ ﻫﺎي ﻇﺎﻟﻤﺎﻧﻪ آﻣﺮﯾﮑﺎ و ﻓﺸﺎر ﻫﺎي ﻏﯿﺮ ﻗﺎﻧﻮﻧﯽ ﺑﻪ ﺷﺮﮐﺖ ﻫﺎي  ﺳﺎزﻧﺪه ﻗﻄﻌﺎت ﭘﺮوژه در 1 ﺧﺎرج از ﮐﺸﻮر ﺑﻄﻮرﯾﮑﻪ ﺣﺘﯽ ﻣﺎﻧﻊ ارﺳﺎل ﻗﻄﻌﺎت ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪه ﻧﯿﺰ ﮔﺮدﯾﺪه اﺳﺖ ، ﺑﺎ ﺗﻼش ﺻﻨﻌﺘﮕﺮان و ﺳﺎزﻧﺪﮔﺎن داﺧﻠﯽ اﮐﺜﺮ ﺗﺠﻬﯿﺰات در داﺧﻞ ﻣﻬﻨﺪﺳـﯽ و ﺳـﺎﺧﺘﻪ ﺷـﺪ و در ﻗﻄﻌـﻪ دوم ﻣـﻮرد ﭘـﺮوژه اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﻧﺪ از ﻗﺒﯿﻞ اﺑﺮ ﭘﻤﭗ ﻫﺎ و ﻣﻮﺗﻮر ﻫﺎ و ﺷﯿﺮ آﻻت ﺳﺎﯾﺰ ﺑﺰرگ و دﯾﮕﺮ ﺗﺠﻬﯿﺰات ﮐـﻪ ﻫﻢ اﮐﻨﻮن ﮐﺸﻮر در اﯾﻦ ﺑﺨﺶ ﺑﻪ ﺗﻮاﻧﻤﻨﺪي ارزﺷﻤﻨﺪي رﺳﯿﺪه است .
در اﯾﻦ ﭘﺮوژه ﻋﻈﯿﻢ ﺑﺪﻟﯿﻞ ﮐﺎرﺷﮑﻨﯽ ﻫﺎي ﺳـﺎزﻧﺪﮔﺎن ﺧـﺎرﺟﯽ ﺑـﺮاي  اﻋـﺰام ﮐﺎرﺷﻨﺎﺳـﺎن ﺑـﺮاي  راه اﻧﺪازي و ﺗﺴﺖ ﺑﺨﺸﯽ از ﺗﺠﻬﯿﺰات و ﻗﻄﻌﺎت و اﻋﺰام ﻧﮑﺮدن ﮐﺎرﺷﻨﺎﺳﺎن ﺧﻮد ، حدود200 پروژه از ﻗﺒﯿﻞ واﺣﺪ ﺑﺰرگ ﺷﯿﺮﯾﻦ ﺳﺎزي اﯾﺴﺘﮕﺎﻫﻬﺎ ﺑﺎ دﺳﺖ ﺗﻮاﻧﻤﻨﺪ ﻣﺘﺨﺼﺼﺎن  داﺧﻠﯽ ﺗﺴﺖ و راه اﻧﺪازي ﺷﺪه اﻧﺪ اﯾﻦ اﻓﺘﺨﺎر ﺑﺴـﯿﺎر ﺑﺰرﮔـﯽ ﺑﺮاي ﻧﯿﺮو ﻫﺎي ﻣﺘﺨﺼﺺ ﮐﺸﻮرﻣﺎن ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ ﻗﺎﺑﻞ ﺳﺘﺎﯾﺶ اﺳﺖ.
در این گزارش ؛ تنها به بخشی از اقدامات مهم این پروژه بسنده کردیم. 

استاندار هرمزگان در جمع اصحاب رسانه خاطر نشان کرد: سهم آبی هرمزگان از فاز اول این طرح 40 هزار مترمکعب است که برای تکمیل تامین آب شرب شهر خمیر و روستاهای اطرف آن با دستور رییس جمهور وارد مدار شد.
فریدون همتی بیان داشت : این طرح با ظرفیت
200 هزار متر مکعب به منظور انتقال آب از خلیج فارس به سیرجان ، افتتاح شد.
همتی ابراز داشت : مجموع هزینه مرحله شیرین سازی و خط انتقال تا سیرجان را
16 هزار و 300 میلیارد تومان به‌صورت ریالی و ارزی اعلام کرد.
این مسئول در ادامه عنوان کرد : در قطعه نخست این طرح،آب از تأسیسات نمک زدایی بندرعباس تحویل گرفته شده و از طریق خط انتقال با لوله های فولادی به قطر
1600 میلی متر به سمت معدن گل گهر سیرجان پمپاژ می شود. ((این خط شامل هفت واحد ایستگاه پمپاژ، با توان مصرفی 147 مگاوات و ارتفاع کل پمپاژ حدود 1800 متر ستون آب است)).

وی عنوان کرد : طول خط انتقال در فاز اول این طرح 303 کیلومتر با دبی 404 متر مکعب بر ثانیه است و 2 مخزن تعادلی، شش مخزن در ایستگاه ها، یک مخزن ذخیره، 10 مخزن اتمسفریک ، 10 پست برق ، 150 کیلومتر خط انتقال برق و 130 ایستگاه حفاظت کاتدیک در فاز اول احداث و راه اندازی شده است.

استاندار هرمزگان در ادامه سخنان خود یادآور شد : ظرفیت سازی داخلی از طریق عقد قرارداد با 194 سازنده داخلی به منظور استفاده از توان فنی و مهندسی شرکت های سازنده داخلی برای بومی سازی و تولید برخی از تجهیزات پیشرفته در داخل کشور از قبیل پمپ ها و الکتروموتورها، شیرهای بزرگ صنعتی و . را از جمله ویژگی های مهم و اثرگذار این طرح است.

همتی افزود : با سرمایه گذاری صورت گرفته در راستای انجام این پروژه بزرگ یک فرصت مطلوب برای هرمزگان بوجود آمده و به صورت آزمایشی بخشی از سهم استان از فاز اول که با دستور رییس جمهور به بهره برداری رسید  و  وارد مدار شدهو مردم شهرستان خمیر از آب شرب سالم بهره مند خواهند شد.

این مسئول عنوان کرد : از مجموع ظرفیت یک میلیون متر مکعبی آب شیرین کن خلیج فارس، ظرفیت 30 تا 40 درصدی برای استان پیش شده است که در گام اول مجوز خرید تضمینی 40 هزار مترمکعب آب تولیدی از وزارت نیرو دریافت شده که در فاز نخست این پروژه به صورت رسمی و با عقد تفاهم نامه که فردا به امضا خواهد رسید،این ظرفیت برای تامین و تقویت منابع آب شرب شهر خمیر، شهر بندرعباس و جمعیت 100 هزارنفری روستاهای حومه بندرعباس مورد استفاده قرار می گیرد.

لازم بذکر است ؛ از ظرفیت ایجاد شده برای تامین آب مورد نیاز صنایع، بخش کشاورزی و آب شرب روستاهایی که در مسیر خط انتقال هرمزگان به کرمان قرار دارند نیز استفاده خواهد شد.

استاندار هرمزگان افزود: زیرساخت های تمامی ظرفیت یک میلیون مترمکعب آب شیرین کن خلیج فارس به طور کامل آماده شده اما سالیانه و بر اساس توسعه صنایع، بخش کشاورزی و جمعیت هدف این طرح، فازهای بعدی مورد بهره برداری قرار می گیرد.

همتی گفت : دغدغه های زیست محیطی که پیش از این از سوی فعالان زیست محیطی در خصوص راه اندازی این آب شیرین کن مطرح شده بود به طور کامل در این پروژه رعایت شده است.
این پروژه مطالعه زیست محیطی دقیقی دارد و به صورت روزانه عملکرد سیستم های سنجش آلایندگی و زیست محیطی مورد پایش و نظارت قرار می گیرد و جای هیچگونه دغدغه ای در این زمینه وجود ندارد.

وی خاطرنشان کرد : متقاضیان جدیدی برای صنعتی سازی پساب آب شیرین کن ها نیز اعلام آمادگی کرده اند و طی چندسال آینده علی رغم پالایش و نظارت های کامل زیست محیطی، پساب آب شیرین کن ها به دریا برنمی گردد.
شایان ذکر است ؛ ابرپروژه ملی آب شیرین کن یک میلیون متر مکعبی بندرعباس، با استفاده از ظرفیت داخلی و باور به توانمندی مهندسان و جوانان کشورمان اجرایی شده است.


گزارش فاطمه درویش پور