از روزی که کرونا، این ویروس جدید پایش به جوامع بشری باز شد، پژوهشگران و محققان در سراسر جهان روشهایی برای پیشگیری از ابتلا و راههایی برای غلبه بر این ویروس مرموز اعلام کردند، اما آنچه از ویژگیهای این بیماری تاکنون به دست آمده، این است که برای پیروزی بر کرونا باید از یک سیستم ایمنی قوی برخوردار بود و با کمک چند ویتامین مهم میتوان سیستم ایمنی را تقویت و سدی برای غلبه بر این ویروس در بدن ایجاد کرد.
محققان معتقدند چند ماده و ویتامین مغذی ممکن است به سیستم ایمنی بدن کمک کرده و به توانایی آن در مبارزه با ویروس کمک کند. این ویتامینها شامل ویتامینهای D، دوز بالای ویتامین C، روی و پتاسیم در صورت کمبود آهن است. البته رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه و پروتئین بدون چربی، پروبیوتیکها، ورزش منظم و تکنیکهای کنترل استرس مانند تمرینات تنفسی عمیق یا مدیتیشن نیز به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونتها کمک میکند.
در حالی که پزشکان میگویند هیچ غذایی وجود ندارد که از ابتلا به کووید ۱۹ جلوگیری کند، اما همگی یک صدا معتقدند که رژیم غذایی مملو از ویتامین میتواند به التهاب و افزایش توان سیستم ایمنی بدن کمک و بدن را در جنگ با کرونا پیروز کند. یافتههای جدید اثر مکملهای ویتامینهای غذایی از جمله ویتامین C و D در کمک به سیستم ایمنی بدن در مبارزه با کووید ۱۹ را تأیید کرده است. بر این اساس سازمان بهداشت جهانی نیز در تازه ترین دستورالعملهای خود در خصوص بیماری کووید ۱۹، میگوید که در حال حاضر هیچ راهنمایی در مورد مصرف مکملهای ریز مغذی برای پیشگیری از کووید ۱۹ در افراد سالم یا درمان این بیماری وجود ندارد، اما این سازمان تاکید دارد که ریز مغذیها برای عملکرد سیستم ایمنی بدن حیاتی هستند و نقش کلیدی در ارتقا سلامت بدن ایفا می کنند.
در این دستورالعمل گفته شده که مصرف ریز مغذیها باید از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع از جمله از غلات کامل، حبوبات، میوهها، سبزیجات تازه و غذاهای حیوانی حاصل شود و در صورت کمبود بدن، به مکملها پناه برده شود.
در سراسر جهان، عفونتهای حاد دستگاه تنفسی سالانه بیش از ۲.۵ میلیون نفر را به کام مرگ میکشاند و در همین حال، دادههای زیادی وجود دارد که نقش تغذیه خوب در حمایت از سیستم ایمنی بدن را اثبات میکند. اما در سوی دیگر مشکل این است که مردم به اندازه کافی از این مواد مغذی مصرف نمیکنند و این موضوع می تواند مقاوم
ت بدن در برابر عفونت ها را کاهش دهد و در نتیجه، شاهد افزایش بیماری خواهیم بود.
از نظر علمی ویتامین C، از جنبههای مختلف ایمنی از جمله رشد و عملکرد سلولهای ایمنی و تولید آنتی بادی نقش دارد. گیرندههای ویتامین D روی سلولهای ایمنی نیز بر عملکرد آنها تأثیر میگذارد و این بدان معنی است که ویتامین D تأثیر عمیقی در پاسخ بدن به عفونتها دارد.
تمرکز تغذیهای برای تقویت سیستم ایمنی بدن میتواند در به حداقل رساندن تأثیر بسیاری از انواع عفونتها کمک کند و به همین دلیل در این روزهای کرونایی محققان از مردم می خواهند که بسته به سن، روزانه یک مولتی ویتامین و همچنین دوزهای ۲۰۰ میلی گرم یا بیشتر ویتامین C و ۲۰۰۰ واحد بین المللی ویتامین D مصرف کنند.
هیچ چیز به جز سیستم ایمنی بدن شما نمی تواند این بیماری را شکست دهد و برای داشتن پاسخ ایمنی قوی تر به مهاجمان (ذرات ویروسی که وارد ریه ها، سلول های خونی و اندام ها می شوند التهاب و ویرانی ایجاد می کنند)، باید رژیم غذایی متعادل داشته باشید. عناصر سازنده ایمنی بدن توسط ریز مغذی های موجود در مواد غذایی مانند آنتی اکسیدان ها و ویتامین ها و مواد معدنی به شما کمک می کند و هیچ چیز بهتر از میوه ها و سبزیجات، حبوبات و مغزها و دانه ها آن را تأمین نمی کند. مطالعات نشان می دهد رژیم غذایی حاوی گوشت قرمز و غذاهای فرآوری شده می تواند باعث التهاب شود و در مورد کووید ۱۹، التهاب دشمن شماره یک است.
در مورد مصرف ویتامین ها نکته مهم و حیاتی مصرف ویتامین D است
دکتر محسن صنیعی - پزشک داروساز در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: آنچه مشخص است، اینکه نهایتا غلبه بر ویروس بر عهده سیستم ایمنی بدن است و داروها تنها می توانند بدن را در مبارزه با ویروس کمک کند.
به گفته این داروساز، دلیل اینکه کووید ۱۹ افراد دارای بیماری زمینه ای و سن بالا را بیشتر دچار عوارض این بیماری و حتی مرگ می کند، به دلیل کاهش سیستم ایمنی بدن این افراد و کاهش توان مقابله سیستم ایمنی در مبارزه با این ویروس است، خصوصا اینکه بدن با حجم بالایی از این ویروس مواجه شود.
وی در مورد روشهای تقویت سیستم ایمنی بدن، اظهار کرد: نقش ویتامینهای مختلف در مورد این بیماری مطرح شد و در این میان حرفهای ضد و نقیض وجود دارد. عدهای مصرف زینک را در درمان و پیشگیری از این بیماری موثر میدانند و عدهای دیگر معتقدند که زینک گیرنده ویروس را فعال میکنند و نقش منفی در ابتلا به بیماری دارد، همچنین در مورد مصرف ویتامین سی، عدهای معتقدند که نقش بازدارنده دارد و برخی دیگر می گویند ویتامین سی عوارض ریوی ایجاد می کند.
صنیعی تاکید کرد: آنچه مشخص است، اینکه تعداد پزشکانی که تاثیر ویتامین سی و زینک را در مورد این بیماری مفید می دانند، بیشتر است. در مورد مصرف ویتامین ها نکته مهم و حیاتی ویتامین دی است که کمبود آن در بدن می تواند باعث بروز فاجعه شود و با توجه به کمبود این ویتامین در اغلب افراد جامعه مصرف ویتامین D۳ از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
میزان مناسب ویتامین D در بدن بین ۵۰ تا ۷۰ است
سیدمرتضی صفوی- متخصص تغذیه و علوم غذایی نیز به ایسنا، گفت: میزان مناسب ویتامین D در بدن بین ۵۰ تا ۷۰ است، به این معنی که کمتر از ۵۰، نیاز به مصرف مکمل دارند و هرچه میزان ویتامین D بدن از ۵۰ کمتر باشد نیاز به مصرف بیشتر می شود که بر اساس تجویز پزشک انجام می شود.
به گفته وی، اصل ویتامین D در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید توسط بدن ساخته می شود و در خوراکی های دریایی مانند ماهی و میگو به وفور و برخی سبزیجات و لبنیات به میزان اندک یافت می شود. مکمل های ویتامین D به صورت قرص های خوراکی و داروی تزریقی در دسترس هستند و این مکمل در دوزهای مختلف تجویز می شود که امروزه به صورت یک عدد قرص ۵۰ هزار واحدی بنا به تشخیص پزشک، به صورت هفتگی، دو هفته یک بار و یا ماهی یک بار تجویز می شود.
این متخصص تغذیه و علوم غذایی در خصوص تفاوت قرص خوراکی با داروی تزریقی ویتامین D، گفت: قرص و آمپول این مکمل تفاوتی ندارند و تنها میزان جذب از طریق تزریق سریعتر است و برای کسانی که از کمبود شدید این ویتامین رنج می برند توصیه می شود، درحالی که تاثیر هر دو نمونه دارو یکسان است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تاکید براینکه ویتامین D برای بالابردن سیستم ایمنی بدن ضروری است، اما از مصرف خودسرانه این ویتامین باید اجتناب کرد، خاطرنشان کرد: مصرف زیاد ویتامین D به دلیل اینکه محلول در چربی است، منجر به مسمومیت در کبد می شود و به قلب و کلیه آسیب می زند باید حتما بر اساس توصیه پزشک مصرف شود.
صفوی با اشاره به تحقیقات پزشکی اظهار کرد: کمبود ویتامین D ایمنی بدن را پایین می آورد و تحقیقات نشان داده اغلب کسانی که به دلیل کرونا فوت شده اند، میزان ویتامین D پایین تری داشته و این نشان دهنده این است که کمبود ویتامین D امکان بالقوه ابتلا به کروناویروس را تشدید می کند.