به گزارش دریای اندیشه استان هرمزگان تنها استانی است که هم به خلیج فارس متصل است و هم از طریق دریای عمان به اقیانوس متصل میشود و همین امر موجب میشود که ظرفیتهای بسیاری را بتوانیم برای توسعه این استان متصور شویم ظرفیتی که هر چند شاید کمی دیر شده، اما به باور مردمان این سرزمین ماهی را هر وقت از آب بگیریم تازه است.
استان هرمزگان و دریای آن یک ذخیرهگاه و زیستگاه طبیعی برای انواع آبزیان از حلالگوشت تا حرام گوشت و زینتی است و ما میدانیم که امروزه با توجه به افزایش جمعیت دیگر طبیعت به تنهایی قادر به تامین نیازهای انسان نیست لذا برای جلوگیری از فرسایش و از بین رفتن منابع طبیعی انسانها هم باید به کمک آن بیایند.
به عنوان مثال اگر بر اثر سهلانگاریها یا استفاده بیرویه ما جنگلهای طبیعیمان در حال از بین رفتن است باید با درختکاری و جنگلکاری در محلهای مستعد به کمک طبیعت بیاریم تا فرسایش و چرخه غیرطبیعی طبیعت را که مسبب آن ما انسانها هستیم کندتر کنیم فرقی هم نمیکند دریا باشد یا زمین یا حتی هوا بلکه باید هماناندازه که از مواهب آنها استفاده میکنیم برای تنفس و استراحت آنها هم برنامه داشته باشیم.
یکی از ظرفیتهای عظیم کشور و استان هرمزگان ظرفیت عظیم دریا است که امروزه بر مبنای آن اقتصاد دریامحور مطرح شده و همه سعی میکنند که به نوعی نقشی در ایجاد این اقتصاد نوپا برای ایران داشته باشند، اما تجربه نشان داده است که ما انسانهای تک بعدی هستیم و هر از گاهی به یک مسئله تمایل پیدا میکنیم مانند مزارع پرورش میگو که در یک برههای تمام تلاش مسئولان منعطف بر آن شد و زمینهای بسیاری به این بهانه واگذار شد که در خیلی از آنها هیچ اتفاقی نیفتاد و الان استاندار هرمزگان مجبور است پرونده واگذاری آنها را بیرون بیاورد و مجددا بررسی و سلب صلاحیت کند و انرژی که میتوانست صرف کارهای جدید شود باید صرف عدم نظارت در گذشته شود.
یا در یک برهه دیدیم که همه منعطف بر صید از دریا و برداشتهای بیرویه از دریا شدند که نتیجه آن تصویب قانون دریابست و خسارتهایی بود که به بستر دریا وارد شد در حالی که ما میتوانیم بدون ضرر رساندن، بدون انتقال آب دریاها و رودخانهها، بدون حفر چاه در بسیاری از مناطق برای احداث مزرعه پرورش ماهی از همین آب دریای موجود در بستر دریا و بدون هیچ گونه دخل و تصرفی طرحهای آبزیپروری اجرا کنیم و به تولید آبزیان بپردازیم.
اگر هم انصاف داشتیم بخش کوچکی از تولیدتمان را برای تشکر از مواهب دریا و کمک به چرخه آبزیان در دریا آزادسازی کنیم یکی از این راهها پرورش ماهی در قفسهای زیرآبی است که با انجام مطالعات دقیق و فرستادن قفس به محلها و اعماقی از دریا که هیچ مزاحمتی برای سایر امور دریایی و اکوسیستم دریا نداشته باشد و بدون اشغال کردن بستر و دخل و تصرف در بستر دریا به درآمد برسیم.
عبدالرسول دریایی مدیرکل شیلات استان هرمزگان در این باره گفت: طرح آزمایشی پرورش ماهی در قفسهای زیرآبی در استان هرمزگان در آیندهای نزدیک و با همکاری چهار جانبه قرارگاه خاتمالانبیا (ص)، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، استانداری هرمزگان و اداره کل شیلات استان هرمزگان اجرا خواهد شد.
وی گفت: بیشک از همه طرحها و ایدههایی که در جهت تسریع خدمترسانی به مردم و افزایش تولیدات شیلاتی باشد استقبال میکنیم و در تلاش هستیم که به خودکفایی کامل در ساخت و نصب سازههای مورد نیاز پرورش ماهی در قفس دریایی و تامین بچه ماهی برسیم.
دریایی گفت: دو چالشی که هماکنون پیشروی ما است همین دو مورد است یعنی تولید و نصب سازههای دریایی و قفسهای مربوط به آبزیپروری و تامین بچه ماهی که در این حوزه از جامعه علمی و دانشگاهی استان و کشور انتظار داریم ورود کنند و ما را برای خودکفایی در این حوزه یاری کنند.
مدیرکل شیلات استان هرمزگان گفت: تولید نرم افزارهای رایانهای مدیریت پرورش آبزیان در قفس، استفاده از سیستمهای هوشمند و رباتها در صنعت پرورش ماهی در قفس مانند رباتهای تمیز کننده تور و کنترل قفس و حرکت و توسعه آبزیپروری از مناطق ساحلی به سمت اعماق دریا همراه با تکنولوژی و لجستیک مناسب از دیگر اهدافی است که در ادارهکل شیلات استان هرمزگان دنبال میکنیم.
وی با بیان اینکه: امیدواریم جامعه علمی کشور به ویژه دانشگاهیان بتواند در این زمینهها اقدامات و دستاوردهای خوبی داشته باشند گفت: طرح پرورش آبزیان در قفسهای زیرآبی برای نخستین بار در استان هرمزگان و کشور اجرایی میشود و امید است شاهد نتایج مطلوب آن باشیم.