طیبه زردشت
کرونا پرورش کروکودیل قشم را ورشکسته کرد
طیبه زردشت
از سال 1386 که مجوز اولین مزرعه پرورش کروکودیل کشور به مژگان روستایی در جزیره قشم داده شد،اولین پارک کروکودیل ایران به تدریج پا گرفت. مژگان روستایی علاوه بر ایجاد مزرعه ای برای نگهداری و رشد گونه ای از خزندگان ، در فکر ساخت محیطی جذاب و منحصر به فرد بود، برای همین از واژه نوپک یعنی نوآوری، پویایی ،کوشش برای معرفی مزرعه استفاده شده است.
پارک کروکودیل قشم که با نام پارک کروکودیل نوپک قشم نیز شناخته می شود، از مکان های دیدنی این جزیره است که به عنوان اولین مرکز پرورش و نگهداری کروکودیل در خاورمیانه راه اندازی شد، در این پارک علاوه بر 100 کروکودیل، سوسمار، بعضی از پرندگان و پستانداران دیگر نیز زندگی می کنند و همچنین بزرگترین کروکودیل ایران نیز در این مجموعه قرار دارد.
در گفتگوی اختصاصی دریای اندیشه با مژگان روستایی مدیرعامل شرکت نوآوران پویای کیمیا (نوپک) با اشاره به این موضوع که فعالیت خود را از دی ماه 1386 آغاز کرده اند افزود: از ابتدا هدف از ایجاد این مرکز، گردشگری ، تولید و تکثیر کروکودیل بوده است.
وی بیان داشت: فعالیت خود را در ابتدا با 8 سر کروکودیل آغاز کردیم و زمان تخم گذاری این کروکودیل ها در فصل بهار می باشد که با تکثیر و پرورش این کروکودیل ها به غیر از تعدادی که هر ساله به مراکز حیات وحش و باغ وحش ها فروخته شده است در حال حاضر 100 سر کروکودیل موجود داریم.
روستایی افزود: وجود مرکز نوپک در کشور باعث شده که تمام مراکز مجاز مثل باغ وحش ها، آکواریوم ها و پارک های حیات وحش، کروکودیل هایشان را از این مرکز تامین کنند .
مدیرعامل مجموعه نوپک اظهار داشت: در سال 1398 برای صادرات کروکودیل ها به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هم اقداماتی انجام دادیم که شوربختانه با شیوع ویروس کرونا و ایجاد اختلال در حمل و نقل بین المللی موجودات زنده، کار صادرات متوقف شده و به پایان کرونا محول شد.
وی ادامه داد: موارد مصرف کروکودیل های این مجموعه صرفا تکثیر و پرورش آنها و فروش زنده به مراکز مجاز، مثل باغ وحش ها و مراکز نگهداری حیوانات می باشد و موضوع مورد بحث دیگر آنها نیز مربوط به پارک گردشگری است.
مژگان روستایی بیان داشت: موارد مصرف کروکودیل ها در دنیا متفاوت است و در سایر کشورها نظیر آمریکا، استرالیا ، برزیل ، آفریقای جنوبی و کشورهای آسیای شرقی از گوشت ، پوست و خون این حیوان هم استفاده می شود.
وی به این مطلب اشاره کرد: که متاسفانه با قطعی های پی در پی و مکرر برق به مدت 6 و 9 ساعته در روز، تمامی تخمهای کروکودیل های ما، امسال در دستگاههای انکوباسیون از بین رفت .
مدیر عامل مجموعه نوپک افزود: از زمان بهره برداری از پروژه، حداقل 20 نفر پرسنل به صورت دائمی و گاهی اوقات تا 40 نفر به صورت فصلی در این مجموعه مشغول به فعالیت هستند.
روستایی اظهار داشت: به غیر از سایت پرورش کروکودیل نوپک، در کشور مرکز دیگری برای این فعالیت وجود ندارد و در استانهای دیگر نیز چند سال است برخی پیگیر راه اندازی هستند ولی همچنان ما اولین و تنها مزرعه و پارک کروکودیل ایران و خاورمیانه هستیم.
وی به این موضوع پرداخت ؛ مجموعه نوپک تنها جاذبه گردشگری ایجاد شده توسط بخش خصوصی در جزیره قشم است که سالانه حداقل 100 هزار نفربازدید کننده داشت. البته با تعطیلی های مداوم استان و بستن راههای جزیره قشم در یک سال و نیم گذشته این رقم بازدید کننده ها صفر شده است، و نکته قابل توجه اینجاست که با درآمد حاصل از گردشگری، مخارج مجموعه اداره و هر سال نیز طرح توسعه داده می شد، به طوریکه مرکز گردشگری منحصر بفردی در استان محسوب شده و در کشور نیز جزء بهترین هاست.
وی افزود با توجه به شیوع ویروس کرونا در کشور و بخصوص در هرمزگان باعث شده که در جزیره قشم کاهش 100 درصدی گردشگر را داشته باشیم، گرچه برخی مواقع از تردد خودرو یا بلیت شناورها آمار داده میشود که گردشگر آمده است اما آمار گردشگران واقعی در این جزیره نزدیک صفر است و در واقع فقط جزیره کیش در هرمزگان به گردشگر پذیری خود ادامه داده است و بقیه کسبه و فعالین اقتصادی بخش گردشگری در سایر نقاط استان صدمه جدی خورده اند.
مژگان روستایی مدیرعامل مجموعه نوپک اظهار کرد: ویروس کرونا ضربات سخت و جبران ناپذیری به فعالیت های اقتصادی و گردشگری وارد کرده و در حال حاضر که بیش از یک سال و نیم از کرونا می گذرد تمامی هزینه های مجموعه را بدون هیچ درآمدی و از سرمایه شخصی ( با فروش خانه و ماشین و ... ) پرداخت می کنیم که الان هم دیگر چیزی برای فروش نداریم و بیانش سخت است ولی در اصل باید اعلام کنیم که ورشکست شده ایم.
وی ادامه داد: البته کرونا در سراسر کشور به همه مردم صدمه زده ولی گلایه ای که ما از مسئولین استان داریم این است که در استان هرمزگان و جزیره قشم مسئولین از ابتدای کرونا به جای اینکه به دنبال جذب امکانات و ایجاد خدمات مناسب پزشکی برای محرومیت زدایی در بخش بهداشت و درمان باشند صرفا با دستور بستن راهها آن هم درست در زمانیکه وضعیت استان و کشور به رنگ آبی بود (مثلا پاییز و زمستان گذشته و نوروز 1400) درآمد بخش خصوصی را از بین بردند و وقتی که پیک شیوع کرونا اتفاق افتاد، امکانات لازم برای مقابله با آن در اختیار کادر درمان استان نبود.
مژگان روستایی از مشکلات این روز ها گفت: مشکل اصلی این است که تقویم اقتصاد گردشگری هرمزگان بخصوص جزیره قشم با بقیه کشور متفاوت است و دولت این را در نظر نمی گیرد و مسئولین کشوری برپایه مشکلات یک استان برنامه ریزی نمی کنند. وقتی که در یکسال گذشته فعالین اقتصادی تمام نقاط کشور کار کرده اند هیچوقت دولت برای حمایت از فعالین استان هرمزگان به تنهایی مصوبه ای نمی دهد و متاسفانه مسئولین استانمان هم که انگار کلا فراموش کرده اند که در استان، فعال گردشگری و کسبه هم وجود دارد، فراموش کرده اند که خودشان درست در زمانی که همه جا وضعیت آبی بود در فصل خوش آب و هوایی استان را تعطیل کردند ، خودشان در نظر نگرفتند که هیچوقت پیک شیوع کرونا در استان تنها با ورود مسافر نبوده وبیشتر پیکهای کرونایی اتفاق افتاده در اثر مهمانی ها ، عروسی ها و دورهمی ها بوده است. حالا هم هیچ کمکی نمی کنند و هیچ مصوبه حمایتی نیست .
وی در خصوص این سوال که انتظار شما از مسئولین چیست تصریح کرد: تجدید نظر در تصمیماتی که متاسفانه اقتصاد مردم استان را به نابودی کشانده است. تمام این یکسال و نیم گذشته فعالین اقتصادی خصوصی، بار مشکلاتشان را خودشان به تنهایی به دوش کشیدند و حتی بانکها هم کوچکترین همکاری با فعالین آسیب دیده نمی کنند، هر روز جریمه تاخیر پرداخت اقساط میخوریم و بابت این تاخیرها تهدید شده و تحت فشاریم ، هزینه های جاری روزمره ، مزد کارگران و حتی پول آب و برقمان را نمی توانیم پرداخت کنیم، دولت که کاری ندارد ، مسئولین استان و نمایندگان مجلس هم که کلا فعالین بخش خصوصی را فراموش کرده اند، قبلا یک سری شعارهای دلخوش کننده داده میشد الان حتی شعار حمایتی هم نمی دهند.
وی در پایان گفت: از مسئولین خواهشمندیم به بخش فعالیت های دولتی بزرگ استان دل خوش نباشند، بخش خصوصی کوچک و کسبه استان را هم در نظر بگیرند، بسیاری مشاغل از بین رفته و بسیاری از فعالین گردشگری نیز تغییر شغل داده اند. گمان نکنید کرونا تمام می شود و همه چیز به راحتی سر جای خودش بر میگردد ، فعال اقتصادی نابود شده و کارگر سالمی که اکنون به قاچاقچی تبدیل شده دیگر به آسانی به فعالیت قبلی خود نمی تواند باز گردد.
پارک کروکودیل در جزیره قشم،در اتوبان قشم به درگهان واقع شده است و گرچه زمانی یکی از مقاصد گردشگران جزیره قشم بود ولی در شرایط فعلی تعطیل است .