به گزارش دریای اندیشه، دهه هشتاد وقتی در دمادم شرجی و گرمای خرداد و مرداد به باغات سبز رودان می رسیدی فصل لیمو چینی بود. درختان تنومند لیمو در رودان هر کدام صدها کیلو محصول می دادند و روزانه هم تا ۱۰۰ کامیون بار بهشت جنوب را به اقصا نقاط کشور صادر می کردند. اما در دهه نود کم کم اوضاع فرق کرد دیگر آن صدای پرندگان از شاخ و برگ لیموترش ها باغات کمتر شنیده می شد همان صدای آشنایی که یک گروه گنجشک اول صبح خروس خوان همهمه می کردند گم شده بود و جای آن را را صدای گوش خراش اره برقی چوب برها گرفته بود. می گفتند جاروک و جادوگر آمده همه درختان را قبضه کرده، جادوگر وقتی به تنه درخت می رسید خودش را در همه جای آن جای میداد و خیلی زود مثل کرونای چند سال پیش به دیگر درخت انتقال می یافت. از آن سال تاکنون کشاورزان رودان هر چه داد زدند کسی درمانی برای دردشان پیدا نکرد که نکرد. که در سال ۹۵ باغداران رودانی برای رسا شدن صدایشان اولین جشنواره لیموترش را برگزار کردند.
جشنواره ها در تمام دنیا برای بیان حقایق پنهان ماجرای یک راه و رسم دیرینه اند همان که شاید ما به آن بی توجه هستیم. همان چیزی که برای لیموترش محبوب رودان هشت سال وقفه در آن انداخته شد دقیقا همه یادشان رفت که رودان لیمو هم دارد و همه یادشان رفت که محصول رودان در بسته بندی استان مجاور به نام یکی از شهر ها همان جا دارد در کشور جا باز میکند. آنها خوب میدانستند که همین مقدار لیموترش باقی مانده بر درختان رودان هم چقدر با ارزش است و برای بردن آن نقشه کشیدند.
از این هم که بگذریم حالا در آبان ماه ۱۴۰۳ جشنوارهای برای احیای نام لیموترش رودان در کشور برپا شد. جشنواره ای که سبب شد کمی نگاه های معطوف چیزی شود که به گواه خیلی ها دیگر نیست. اما آنقدر خوب برای برگزاری این جشنواره برنامه ریزی شد که بر هر جای پارک دولت رودان نگاه میکردی اثری را از لیمو می دیدی، از شربت اش تا آب لیمو ، تا لیمو خشک تا صنایع دستی و ترشی که در غرفه های مکان جشنواره تعبیه شده بود. و از سوی دیگر نوجوانان با آیین و لباس سنتی لیمو بر دست و بر سر نهاده داستان و تاریخ چند صد ساله آن را می خواندند. تا بگویند لیمو برای رودان است و آن را زنده کنید.
البته برنامه های جانبه ویژه ای همچون جلسات تخصصی باغداران با کمیسیون کشاورزی مجلس و نماینده شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی برای بررسی مشکلات باغداران و لیموکاران برپا شد جایی که سفره دل باغداران رودانی باز شد که در ادامه از دغدغه ها آنها می تونید بخوانید.
رودان خواستگاه لیموترش ایران است
مصیب داوری دبیر دومین جشنواره لیمو ترش رودان با قدردانی از تلاش های انجام شده برای برپایی این جشنواره گفت: از همان ابتدا باغداران این دغدغه را داشتند که در این جشنواره چه اتفاقی را رقم میزند و معمولا جشنواره به غم باره تشبیه می شد.
وی تاکید کرد: اصالت رودان به لیموترش است ، با اسناد تاریخی که در این منطقه وجود دارد نشان می دهد آریایی ها لیمو را در رودان کشت کردند و بیش از ۳۰۰ سال از کشت و تولید لیموترش در رودان می گذرد.
داوری تصریح کرد: لیمو چینی از آداب سنتی رودان است و برای حفظ اصالت رودان باید برای درمان آن راهی را جست .
مجلس برای احیای لیمو ترش رودان به میدان بیاید
عبدالرضا سالاری فرماندار رودان در نشست با باغداران در خصوص وضعیت کشاورزی در شهرستان رودان اظهار داشت: در تابستان امسال ناترازی های برق فشار سنگینی را به کشاورزان رودان وارد کرد ، قطعی های مکرر موجب خسارت شدید به تولید آن ها شد و در آن گرمای شدید از ساعت ۱۱ صبح تا ۱۷ عصر بعضا باغداران بی برق و بی آب بودند.
وی تاکید کرد: محصولات فصل تابستان باغات رودان خرما و لیمو ترش بودند که باغداران متحمل خسارات سنگینی شدند.
سالاری تصریح کرد: محصول لیمو شیرین رودان هم که در کشور زبانزد است با این بی آبی کاملا بی کیفیت شده است .
وی گفت: کشاورزان انتظار دارند در زمستان برق قطع نشود چراکه کشت خارج از فصل ایران در رودان است و از سوی دیگر کنترل آفات و بیماری ها هم به کشاورزان فشار آورده است.
فرماندار رودان بر لزوم توسعه صنایع تبدیلی در رودان تاکید کردو گفت: انتظار داریم تعاون روستایی به این امر ورود کند تا با همراهی با کشاورزان محصول اصلی رودان در کشور شناخته شود.
وی تصریح کرد: تحقق سخن رهبر انقلاب که تولید با مشارکت مردم آن چنان مهم است که باید در اولویت کاری مجلس و دولت قرار گیرد و مجلس برای احیای لیموترش رودان به میدان بیاید.
صادرات محصولات باغی رودان به سختی انجام می شود
غلامرضا انباز یکی از کشاورزان شهرستان رودان در رابطه با مشکلات کشاورزی رودان گفت: بخش عمده ای از مشکلات کشاورزی رودان بر زمین مانده است، صادرات محصولات رودان بسیار در تنگا است.
وی ادامه داد: خودم خرما رودان را به ۳۱ کشور صادر می کنم اما در این راه با مشکلات فراوانی روبرو هستم از این رو انتظار داریم کشاورزی در رودان اعتبار داشته باشد.
لیموی رودان دچار خودتحریمی است
وی با اشاره به خسارات فراوانی که به لیمو ترش رودان وارده شده است؛ گفت: امروز خود تحریمی داخلی را داریم که نمی توانیم همین لیمو را به کشور و دنیا معرفی کنیم البته امسال به واسطه ناترازی برق در نگهداری خرما خسارت سنگینی را دیدم و بدانید که کار تولید پشتیبانی می خواهد که باید آن را را در اولویت قرار داد.
لزوم محاسبه دقیق نیاز آبی لیمو منطبق با اقلیم رودان
احمد امینی دیگر کشاورز رودانی در باره مشکلات کشاورزی در رودان اظهار داشت: طرح های تولیدی برای رفاه است نه ایجاد مشکل در جامعه اما امروز تولیدات کشاورزی در رودان با رنج های مختلف مواجه است از جمله آن بدهی های سنگینی و میلیاردی که آب منطقه ای بر کشاورزان متحمل می کند.
وی گفت: در نظام جمهوری اسلامی جهت حمایت از تولید و اجرای کنندگان طرح ها قانون وجود دارد اما هم اکنون شاهد هستیم که فقط تاکید بر اجرای بخش نامه ها می شود. دستورات تاکیدی که منجر به تعطیل شدن تولید و فشار بر تولید کننده و شاغلین آن خواهد شد و از سوی دیگر هم در پی تعطیلی تولید هزار آسیب اجتماعی ایجاد خواهد شد در حالی که وقتی هفت هزار بهره بردار از تصمیات حوزه آب منطقه ای ضرر می کند باید در اجرای آن تجدید نظر جدی صورت گیرد.
امینی تاکید کرد: هم اکنون هزاران بهره بردار قانونی در رودان فعالیت کشاورزی دارند و آب آن ها امروز در قالب این طرح وزارت نیرو تحت شعاع قرار گرفته است در حالی که طبق قانون توزیع عادلانه آب ، تاکید شده اگر شرایط اجتماعی اجازه دهد باید این گونه بخشنامه ها اجرایی شود؛ امروز ۴۰ هزار هکتار اراضی رودان مشکل دارند و اساس کار اشتباه است. محاسبات نیاز آبی یک بوته لیمو در شهرستان های مختلف متفاوت است و این بهره برداری آب کشاورزان را دچار مشکل کرده است از این رو درخواست نیاز آبی واقعی محصول لیمو منطبق با بوم شهرستان رودان محاسبه و به وزارت نیرو اعلام شود.
وی گفت: امروز صدور قبوض آب بها چند برابر درآمد کشاورز است و این صد ها برابر بیشتر از پیش بینی در قانون هفتم توسعه است.
گرفتاری کشاورزان در پرداخت وام های کشاورزی
افضل خاشعی دیگر کشاورز رودانی هم در خصوص مشکلات باغداران در رودان اظهار داشت: وقتی قانونی ابلاغ می شود مشکلات در آن دیده می شود اما حالا در حوزه کشاورزی برق بدون دید کارشناسی قطع می شود و عملا در سال جهش تولید با مشارکت مردم دیگر تولیدی ایجاد نمی شود که در آن جهش ایجاد شود.
وی با قدردانی از برگزاری جشنواره رودان گفت: اگر راه و روش نو در کشاورزی دیده نشود این کشاورزی رو به نابودی است، بدانید ۸۵ درصد درآمد رودانی ها از کشاورزی است.
خاشعی تاکید کرد: در توزیع آب هیچ عدالتی نیست چرا که با هشت ساعت قطعی برق روزانه، لیموترش رودان نابود شد.
وی گفت: کشاورزان رودان امروز در اقساط وام ها مانده اند و این کشاورزان ۹۰ میلیارد بدهی دارند چرا که تولید ما به ۴۰ درصد سال گذشته نرسیده است و این یعنی تولید لیمو در رودان 60 درصد کاهش دارد.
رودان بهترین لیموترش کشور را تولید می کند
سید عبدالکریم هاشمی نماینده مردم شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی هم با تایید برگزاری جشنواره لیمو ترش برای حمایت از کشاورزان اظهارداشت: باید با برنامه ریزی مناسب برای محصولات شاخص استان از جمله لیمو ترش برند سازی شود.
وی افزود : با وجود اینکه در سال های اخیر تعداد زیادی از باغ های لیمو ترش استان به دلیل بیماری جاروک جادوگر امحاء شده است اما باغداران رودانی با جدیت در امر کشاورزی همچنان بهترین لیمو ترش کشور را تولید می کنند .
نماینده مردم شرق هرمزگان در مجلس شورای تاکید کرد :باید با برنامه ریزی مناسب و کشت لیمو ترش با ارقام اقتصادی و مقاوم در مقابل بیماری، زمینه افزایش تولید این محصول را فراهم کرد .
هاشمی نخل ابراهیمی گفت : یکی دیگر از موضوعاتی که باید مورد توجه قرار گیرد بستر سازی مناسب برای صادرات محصولات کشاورزی می باشد ؛معرفی محصولات کشاورزی استان از جمله لیمو ترش به بازار های جهانی ، تشویق کشاورزان به کشت های اقتصادی و بسته بندی مناسب محصولات می تواند در صادرات تولیدات این بخش کمک کند
کمیسیون کشاورزی مجلس پای کار درمان لیموترش رودان است
محمد جواد عسکری رئیس کمیسون کشاورزی مجلس نیز در رابطه با دغدغه های باغداران رودانی و جشنواره لیمو ترش رودان اظهار داشت: این جشنواره می تواند به عنوان یک سکوی پرتاب برای متحول کردن بخش کشاورزی و معرفی محصولات شاخص استان هرمزگان باشد.
وی با بیان اینکه دولتمردان از فعالان بخش خصوصی در تمام عرصه های اقتصادی حمایت می کنند، افزود: مردم نقش مهمی در فعالیت های اقتصادی دارند و به همین دلیل آنها باید برای حضور فعال در عرصه های جهانی برنامه ریزی داشته باشند.
عسکری اظهار داشت : مردم سخت کوش رودان نقش مهمی در تولیدات محصولات کشاورزی دارند وباید با برند سازی محصول شاخص این منطقه ( لیمو ترش ) این محصول را برند استان و کشور کنیم.
وی تصریح کرد: با جدیت تمام دغدغه ها کشاورزان رودانی را پیگیری خواهیم کرد و یقین بدانید در کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی با حضور وزارت مربوطه این دغدغه در حوزه ها انرژی پیگیری و تلاش میکنم دیگر کشاورز رودان بابت بی برقی و عدم ثبات قیمت دغدغه ای نداشته باشد.
وی در ادامه از پیگیری خود برای حضور معاونت حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی در شهرستان رودان برای برسی و پیگیری آفات درختان بویژه جاروک و جادوگر لیموترش خبر داد و گفت: با کار علمی سعی خواهیم کرد این آفات کنترل و درمان شوند.