نگذاریم غبار رکود بر صنایع دستی بنشیند
  • فرهنگی

  • دی 04، 1399 - 08:56


نگذاریم چراغ اقتصاد کشور در بخش صنایع دستی با سهل انگاری و دور اندیشی خاموش شود.

صنايع دستي به مجموعه اي از هنرها و صنعت ها تلقی مي شود كه عمدتاً با استفاده از مواد اوليه بومي و انجام قسمتي از مراحل اساسي توليد ‌به كمك دست و ابزار دستي موجب تهيه و ساخت محصولاتي مي شود كه در هر واحد آن ، ذوق هنري و خلاقيت فكري صنعت گر سازنده بنحوي تجلي يافته است.

به گزارش دریای اندیشه ؛ صنایع دستی استان هرمزگان ، میراثی گرانبها و ماندگار برای بومیان این منطقه به شمار می آید میراثی که نه تنها با گذر زمان از ارزش آن کاسته نشده ، بلکه روز به روز همچون عیار 18 بر رونق آن افزوده شده و میان بومیان پررنگ تر شده است.
با نگاهی اجمالی به گذشته های دور دست ، ساکنین این مناطق فقط به یک یا دو نمونه از طرح ها و نقش و نگارهای زیبا برای ساخت صنایع دستی اکتفا می کردند.
در عصر حاضر با پیشرفت علم و تکنولوژی ، رشته های مرتبط با صنایع دستی در دانشگاههای ایران و جهان به اوج خود رسیده و به همین خاطر تنوع در طرح ها و همچنین نقش و نگارهای زیبا ، بیش از حد تصور است و اغلب بومیان هرمزگان این آثار خوش رنگ لعاب را از پدران ، مادران و نیاکان خویش به ارث برده اند.
ناگفته نماند ؛ صنایع دستی هرمزگان در هر منطقه از استان متفاوت و دارای انواع مختلف می باشد. در این برهه از زمان واحدهای کارآفرین در بخش صنایع دستی ؛ آثار تولیدی و ساخته دست خویش را به اقصی نقاط ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس ارسال می کنند.
در این گزارش می خواهیم به این نکته مهم اشاره نماییم که اغلب هنرمندان هرمزگانی – ایرانی ، دست آفریده های طبیعی و خارق العاده شان را در بازارهای داخلی و یا خارجی در معرض نمایش قرار می دهند. با این اوصاف در بازار پررونق صنایع دستی ، داد و ستدهای تجارت به کمال خواهد رسید.
بومیان ساکن در منطقه جنوب ایران اعم از جزیره قشم هرمز هنگام و .... با دستهای هنرمندانه خویش با ظرافت و زیبایی وصف ناپذیر ، آثاری ماندگار را خلق می کنند که همگان با دیدن این آثار دست ساز طبیعی حیرت زده می شوند.
گردشگران خارج از کشور با ورود به این مرز و بوم بویژه استان هرمزگان ؛ قطعا با فرهنگ ، اصالت و همچنین میراث کهن و ارزشمند بومیان این منطقه آشنا شده و جلوه ای تازه از رنگ های طبیعی و صنایع دست ساز تزیینی و زیبا در نظرشان به وضوح نمایان می شود.
اغلب هرمزگانیها با دستهای هنرمندانه خویش با ظرافت و زیبایی وصف ناپذیر، آثاری ماندگار را خلق می کنند که همگان با دیدن این آثار دست ساز طبیعی حیرت زده می شوند.
محصولات دست ساز و طبیعی خوش نقش و نگار با رنگ و لعاب های متنوع برای بومیان استان هرمزگان میراثی کهن ، ماندگار ، به یاد ماندنی و خاطره ساز به شمار می آید.
بدلیل اینکه صنایع دستی در هر منطقه ، تلفیقی از سنت ها ، آداب و رسوم و هویت بومیان آن منطقه را نشان میدهد بگونه ای که این طرح های زیبا را در مراسم های عروسی و سنتی بومیان این منطقه می توان مشاهده کرد.
اما در این یک سال اخیر با توجه به شیوع ویروس منحوس کرونا ؛ اغلب مشاغل مرتبط با فعالیت های صنایع دستی تا حدودی از رونق افتاده و در این راستا دولتمردان علاوه بر اهمیت دادن به مشاغل پر خطر ، باید به هریک از کارآفرینان ، هنرمندان و کار آموزان عرصه صنایع دستی که به قول معروف ، ریسمان فرهنگ و هویت هر ایرانی را به یدک می کشند را در اولویت کار خویش قرار دهند.
شایان ذکر است ؛ با وجود اینکه در سه ماه پایانی سال جهش تولید قرار داریم ، دولتمردان باید به یک راهکار اساسی را برای ارتقاء هر چه بیشتر صنایع دستی ایران و بخصوص استان هرمزگان بیندیشند و بودجه قابل قبولی را برای این بخش در نظر بگیرند.
باید در نظر داشت ؛ صنایع دستی هر منطقه به توسعه اقتصادی کشور کمک شایانی می کند و چرخه اقتصاد با تولیدات این صنایع ارزشمند و همچنین فروش آن در بازارهای خارجی و داخلی قطعا تقویت خواهد شد. اهمیت و لزوم پشتیبانی از صنایع دستی در هر منطقه از کشورمان الزامی می باشد.
نگذاریم چراغ اقتصاد کشور در بخش صنایع دستی با سهل انگاری و دور اندیشی خاموش شود. بنابراین چراغ خاموش اقتصاد به دست کارآفرینان روشن می شود ، در شرایطی که اقتصاد ما به کما رفته و با مشکلات عدیده ای از جمله تحریم های اقتصادی ظالمانه مواجه هستیم ، ایده های نو می تواند چالش های بزرگ و مشکلات مربوط به اقتصاد در این بخش را برطرف کند.

گزارش اختصاصی از فاطمه درویش پور