وزیر امور خارجه آمریکا امروز (سهشنبه) ضمن تحسین نخست وزیر جدید ژاپن به عنوان "نیرویی برای خوبی"، تاکید کرد که باور دارد وی برای تقویت روابط میان واشنگتن و توکیو تلاش خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز، مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در آغاز نشستش با توشیمیتسو موتگی، همتای ژاپنیاش در توکیو گفت: من با یوشیهیده سوگا، نخست وزیر ژاپن موافقم که یک منطقه هند-آرام آزاد، اساس صلح و ثبات منطقهای است.
وی با اشاره به فعالیت هفت ساله سوگا در کابینه شینزو آبه، نخست وزیر سابق ژاپن افزود: سوگا هنگامی که به عنوان دبیر کابینه فعالیت میکرد، یک نیروی قوی برای خوبی و برای این روابط بود. آمریکا دلایل متعددی دارد که باور داشته باشد سوگا در سمت جدیدش اتحاد پایدارمان را تقویت خواهد کرد.
سوگا که ماه گذشته به عنوان نخست وزیر جایگزین آبه شد، با وظیفه خطیر ایجاد تعادل در نیاز برای حفظ روابط کاری با چین به عنوان بزرگترین همسایه و درخواستهای آمریکا برای اتخاذ موضعی جدیتر در این زمینه مواجه است.
پامپئو در ژاپن حضور دارد تا در نشست چهارجانبه وزرای امور خارجه آمریکا، ژاپن، استرالیا و هند شرکت کند و قرار است اواخر امروز با سوگا دیدار کند.
سفر پامپئو به ژاپن که نخستین سفر وی به آسیای شرقی از ژوئیه سال ۲۰۱۹ میلادی محسوب میشود، در زمانی صورت گرفته که روابط میان آمریکا و چین در بدترین شرایط خود در دهههای اخیر قرار دارد و واشنگتن در تلاش است تا حمایت در بین متحدان آسیایی علیه پکن را تقویت کند.
ماریس پاین، وزیر امور خارجه استرالیا که اوایل امروز با پامپئو دیدار کرد، در توییتی نوشت: من با پامپئو درباره همکاری کنونیمان برای تقویت صلح، ثبات و موفقیت در منطقهمان صحبت کردم.
به دنبال اعلام خبر ابتلای دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به کووید ۱۹ و بستری شدنش در بیمارستان، سفر پامپئو به کره جنوبی و مغولستان لغو و تنها به یک روز کامل در ژاپن کوتاه شده است. ترامپ پس از سه روز بستری در بیمارستان برای درمان این بیماری، در حال حاضر به کاخ سفید بازگشته است.
واشنگتن و پکن که دو اقتصاد بزرگ جهان محسوب میشوند، بر سر طیف وسیعی از مسائل از نحوه مدیریت پکن در ویروس کرونا گرفته تا اعمال یک قانون امنیتی جدید در هنگکنگ و جاهطلبیها در دریای چین جنوبی به شدت دچار اختلاف هستند.
بسیاری از متحدان آسیایی از موضع جدی و سفت و سخت واشنگتن در برابر چین راضی و خشنود هستند اما آنقدر شجاعت نداشتهاند تا از لفاظیهای اخیر ترامپ و پامپئو استقبال کنند و در موضهگیری در برابر چین بسیار محتاط هستند.
واشنگتن برای این نشست چهارجانبه وزرای امور خارجه به عنوان پلتفورمی برای تقویت همبستگیها علیه چین با متحدان منطقهای ارزش بسیاری قائل است.
پامپئو پیش از سفر به توکیو گفته بود: امیدواریم که در این سفر به بیانیهها و دستاوردهای مهمی دست یابیم.
این در حالی است که چین این نشست چهارجانبه را به عنوان تلاشی برای محدود کردن توسعهاش محکوم کرده است. کارشناسان گفتند، اگرچه بعید است که این نشست به برنامه اقدام ویژهای دست یابد اما این گردهمایی هشداری برای پکن خواهد بود که این گروه ممکن است روزی به یک گروه رسمی همچون ناتو تبدیل شود.
برنامه این نشست چهارجانبه شامل احیای اقتصاد پس از پاندمی کرونا، زنجیرهای تامین، اطلاعات نادرست، مواد معدنی حیاتی، سرمایهگذاری زیربنایی در منطقه و مقابله با تروریسم خواهد بود.
قرار نیست پس از این نشست یک بیانیه مشترک صادر شود چرا که این نشست چهارجانبه یک ائتلاف رسمی نیست اما وزرای امور خارجه این چهار کشور قرار است پس از این نشست بیانیههای جداگانهای منتشر کنند.