شروع فصل بارش و تهدیدی به نام سیلاب
  • اجتماعی

  • دی 26، 1400 - 04:59


شروع فصل بارش و تهدیدی به نام سیلاب

هشدارهای هواشناسی در حالی از شروع بارش در استان خبرمی دهد که نقاط سیل خیز هرمزگان همچنان از نبود زیرساخت های کنترل سیلاب ها و آبگرفتگی معابر رنج می برد.

بارش باران نعمتی الهی است که ارمغان آور سرسبزی و حیات برای طبیعیت است، این نعمت الهی در صورت نبود زیرساخت های مناسب تبدیل به غولی کشنده می شود.

در شهرها، آبگرفتگی معابر نشان دهنده نبود زیرساخت های مناسب است و در صورت مستمر بودن چند ساعته بارش باران آبگرفتگی به سیلی کشنده تبدیل می شود.

مدیریت نشدن آب های سطحی و بی توجهی به مسیر هدایت سیلاب ها در کنار عواملی چون فرسایش خاکی و از بین رفتن پوشش گیاهی از جمله عوامل مهم در ایجاد سیل در مناطق مختلف کشور و استان هرمزگان است.

در هفته اخیر در مناطق مختلف استان هرمزگان شاهد جاری شدن سیل و خسارات زیادی در کنار خسارت فراوان مالی بوده ایم، زیرساخت های که به سختی و با گذر سال ها انتظار می رود ایجاد می شود و در وقوع سیلابی به راحتی از بین می رود و از آن مهم تر جان افراد بیگناهی که گرفتار این دام طبیعت می شوند.

بارش باران گاهی آرام و گاهی تند شروع شد و در چشم به هم زدنی سیلاب ها ناشی از گرفتگی معابر تبدیل به سیل شد و بسیاری از مردم که برای انجام امور روزانه خود در میان خیابان ها و کوچه ها در حال حرکت بودند، گرفتار سیل شدند .

با توجه به پا برجا بودن عوامل ایجاد سیلاب و نبود اقدامات پیشگیرانه، کسی نمی داند در هنگام وقوع سیلاب خود و یا عزیزان وی در کجا قرار دارند و همه نگران این واقعیت هستند که این خطر برای همه مردم است و فرد در خودروی خود نشسته و عابر به یک اندازه در خطر هستند.

متأسفانه تاکنون دستگا ههای مختلف به تعهدات قانونی خود در راستای ساخت زیرساخت ها عمل نکرده‌اند که انتظار می رود دستگاه های اجرایی به تعهدات قانونی خود عمل کنند.

 به رغم هشدارهای هواشناسی زیرساخت های شهری و حتی حاشیه رودخانه های استان هم آمادگی لازم را ندارد.

هواشناسی هرمزگان اعلام کرد: از شنبه تا سه شنبه 28 دی ماه، هرمزگان شاهد فعالیت سامانه بارشی خواهد بود.

به گزارش دریای اندیشه کیانوش عارفی معاون فنی هواشناسی هرمزگان در پیش بینی وضعیت جوی، دریایی و دمائی استان هرمزگان، از روز شنبه، بیست و پنجم دی ماه ۱۴۰۰  اظهار کرد: از دیروز تا روز سه شنبه، ۲۵ تا ۲۸ دی، فعالیت سامانه ی بارشی برروی استان پیش بینی می شود که سبب وقوع رگبار باران و رعد و برق، گاهی تگرگ، همراه با آبگرفتگی معابر عمومی، سیلابی شدن مسیل ها و طغیان رودخانه های فصلی خواهد شد.

وی افزود: شدت بارش این سامانه طی روزهای یکشنبه و سه شنبه، در غالب نقاط استان به ویژه  نیمه شرقی استان پیش بینی می شود.

فارس: به گفته معاون هواشناسی هرمزگان، از نظر زمان وقوع بارش، 80 درصد بارش های این سامانه در مناطق مختلف استان، طی زمانهای متناوب پیش بینی می شود و به صورت همزمان و یکپارچه در زمان واحد، رخ نمی دهد.

عارفی عنوان کرد: با توجه به فعالیت این سامانه بارشی در استان‌های همجوار و ورود رواناب از این مناطق به استان هرمزگان، مدیریت رواناب و سیلاب رودخانه‌ها وسدها در تمامی شهرستان‌ها و مناطق مستعد استان توصیه می‌شود.

وی همچنین افزود: دریا نیز طی این مدت، ابتدا با وزش بادهای نسبتاً شدید جنوب شرقی در بیشتر ساعات و از روز سه شنبه، ۲۸ دی،  تا پایان هفته آینده با وزش تندبادهای غربی بطور کامل، مواج خواهد شد. توصیه می شود تمهیدات لازم در بنادر استان صورت پذیرد.

از نظر دمایی، بامداد امروز شاهد افزایش رطوبت نسبی هوا و افزایش دمای کمینه، (2 تا 9 درجه سلسیوس) در نواحی مختلف استان بوده ایم که در طول روز نیز به دلیل ابرناکی آسمان، کاهش دمای بیشینه پیش بینی می‌گردد. با خروج سامانه ی بارشی از اواسط "هفته ی جاری" ، کاهش محسوس دمای کمینه ( 4 تا 10 درجه سلسیوس) مورد انتظار است.

هرمزگان برای مقابله باسیلاب احتمالی به حال آماده باش درآمد

درپی پیش بینی هواشناسی مبنی بر ورود سامانه جدید در هفته جاری و تاثیر آن بر هرمزگان، این استان در برابر حوادث احتمالی بارندگی، سیل وسیلاب به صورت آماده باش درآمد.

استاندار هرمزگان در نشست فوق‌العاده اعضای ستاد مدیریت بحران استان اعلام کرد:همه دستگاههای اجرایی و نهادها، وضعیت پیش بینی هواشناسی پیش رو را جدی بگیرند وبه صورت آماده باش باشند تا بتوان حوادث پیش بینی نشده را مدیریت کرد.

مهدی دوستی دراین نشست افزود: استقرار و استفاده از ظرفیت تجهیزات و ماشین آلات دستگاه ها و شرکت های بخش خصوصی و دولتی در روستاهایی که احتمال مسدود بودن مسیرهای ارتباطی آن وجود دارد باید صورت گیرد. وی دراین رابطه بر پایش وضعیت سدها برای پیشگیری از سیلاب ،جابه جایی روستاهای پایین دست سدهای موجود،اختصاص ۳۰ دستگاه ماشین آلات برای استقرار در مناطق تهدید به سیل و انتقال زنان بادردار از نقاط حادثه خیز سیل به مناطق امن تاکید کرد.

وقوع سیل۱۲و ۱۳ دیماه جاری ۲ هزار۵۰۰ میلیارد تومان به زیر ساخت ها عم از جاده، پل ها، خانه های مسکونی ، مزار کشاورزی شامل صیفی وباغی استان هرمزگان خسارت زد.