علی ستاری
به گزارش اختصاصی روزنامه دریای اندیشه، برای همه نسلهایی که در ادوار مختلف در نظام تعلیم و تربیت ایران درس خواندهاند؛ کنکور سختترین و سرنوشتترین آزمون بوده است؛ آزمونی که دولتهای مختلف هر کدام به نوعی تلاش کردهاند سازمان آن را در ایران از ریشه و بن بر کَنند اما زور این غولِ چهار گزینهای از دولتها بیشتر بوده و هنوز با قدرت و قوت سد راه بچههای کشور است. البته طی دولت سیزدهم اقدامات خوبی برای تضعیف کنکور رقم خورد من جمله اینکه تاثیر معدل در کنکور افزایش یافت تا به جای اینکه سرنوشت یک دانش آموز در یک شب و روز مشخص شود برآیند تلاشهای او در دوران تحصیل نیز در توفیق یا عدم توفیق وی موثر شود از این رو باید در دولت چهاردهم نیز این راه ادامه پیدا کند.
البته که دولت ها هم چارهای جز برگزاری کنکور ندارند؛ به واقع با چه مکانیزمی میتواند رقابت بین دانشگاههای برتر و رشتههای پر طرفدار را از بین برد به هر صورت همه آنهایی که در رشته تجربی درس میخوانند سودای پزشک شدن دارند اما مگر به آن اندازه ظرفیت تربیت نیروی پزشکی در دانشگاههای کشور وجود دارد؟ از طرفی همه کسانی که مستعد تحصیل در رشته پزشکی هستند نیز دلشان میخواهد در دانشگاههای برتر کشور تحصیل کنند از این رو میبینیم چارهای جز برگزاری کنکور هم نیست چرا که شاید دهها سال تا واقعی سازی ظرفیتهای تربیت نیرو در دانشگاهها فاصله داشته باشیم.
همواره رتبههای برتر کنکور بین استانهای متمول تقسیم میشود؛ مثلا بیشترین درخشش رتبههای تکرقمی در کنکور سراسری سال ۱۴۰۲، مربوط به استانهای تهران، اصفهان، کرمان، یزد و آذربایجان شرقی بوده است.
حال وقتی به بقیه حوزهها نیز نگاه میکنیم میبینیم همین چند استان حرف نخست را در همه حوزهها میزنند، در توسعه یافتگی همینها اولند، در مسئول و مدیر پروری همین استانها سردمدار هستند، در کیفیت زیست شهری، کیفیت بهداشت و درمان، کیفیت آموزش عالی همین استانها حرف اول را میزنند و این یعنی راه درستی که آنها رفتهاند.
آنها به این باور رسیدهاند که راه درست توسعه از سرمایهگذاری در آموزش و پرورش میگذرد بر همین مبنا با توجه به آموزش و پرورش همواره کرسیهای بهترین دانشگاهها را در اختیار گرفتهاند؛ همین چند روز پیش بود که مهدی دوستی استاندار هرمزگان در جشنواره شهید رجایی توجه به آموزش و پرورش را بزرگترین سرمایه گذاری تاریخ ایران دانست و گفت اگر میخواهیم جنوب ایران را از توسعه نیافتگی نجات دهیم باید به سمت توجه به آموزش و پرورش برویم.
هر چند که برخیها تلاشهای او را فیک خواندند اما با مشخص شدن نتایج کنکور سراسری و تاریخ سازی یکی از دانشآموزان استان هرمزگان در کنکور سراسری رشته تجربی؛ معلوم شد دوستی بیهوده سخن نگفته است و واقعا در وعدههایی که داده است صادق بوده!
آب و آموزش اولویتهای روز اول مهدی دوستی بود که بر همین اساس آبرسانی به حدود ۵۰۰ روستا در هرمزگان را آغاز کرد و طرح کیفیت بخشی به آموزش و پرورش را در دستور کار خود قرار داد؛ طرحی که در میوههای سال اول اجرای آن تاریخ سازی دانش آموزان هرمزگانی در کسب رتبههای زیر ۱۰۰ و دو رقمی کنکور بود و میوههای امسال آن نیز کسب رتبه اول کنکور سراسری در رشته علوم تجربی توسط صبا معصوم نیا است.
صبا معصوم نیا موجب شد که نام هرمزگان برای اولین بار بین استانهای دارای رتبه اول کنکور مطرح شود اتفاقی مبارک و میمون است و از امروز تا کنکور سال بعد باید تلاش شود که اولا این جایگاه برای هرمزگان حفظ شود و ثانیا این جایگاه در دیگر رشتهها نیز تکرار شود.
بر اساس گزارش سازمان سنجش کشور ۱۱ نفر از رتبه های برتر از تهران، ۷ نفر از خراسان رضوی، ۴ نفر اصفهان، آذربایجان شرقی ۳ نفر، خراسان جنوبی ۲ نفر، فارس ۲ نفر، قزوین ۲ نفر، یزد ۲ نفر، کرمان ۱ نفر، کرمانشاه ۱ نفر، گیلان ۱ نفر، مازندران ۱ نفر، هرمزگان ۱ نفر و همدان ۱ نفر هستند.حضور هرمزگان در بین استانهای متمول نشان از این دارد که راهی دولت سیزدهم برای تحول در آموزش و پرورش هرمزگان آغاز کرده است راهی صحیح است و تداوم آن در دولت چهاردهم و دولتهای بعدی میتواند هرمزگان را به استانی پیشرو طی ده سال آینده تبدیل کند.
البته شرط رسیدن به چنین جایگاهی حفظ ثبات در آموزش و پرورش استان هرمزگان است؛ طی دولت یازدهم و دوازدهم چندین مدیرکل آموزش و پرورش در هرمزگان تغییر کرد و اکثر انتصابات حوزه تعلیم و تربیت هرمزگان رنگ و بویی سیاسی داشت و همین بیثباتی سد راه به ثمر نشستن نتیجه برنامههای آموزشی میشد اما حضورمحمد قویدل به عنوان نیرویی از بدنه آموزش و پرورش هرمزگان که سالها بزرگترین ناحیه آموزشی کشور یعنی ناحیه یک بندرعباس را اداره کرده بود در راس دستگاه تعلیم و تربیت موجب شد که جهشهای چشمگیری در آموزش و پرورش هرمزگان رقم بخورد؛ جهشهایی که با ادامه نهضت مدرسه سازی، ادامه طرح کیفیت بخشی آموزش، ادامه طرح کنکورهای آموزشی، ادامه طرح بیتوته علمی و اردوهای علمی قطعا دوباره محقق خواهد شد.