علی ستاری
به گزارش روزنامه دریای اندیشه؛ هرمزگان یکی از مهمترین استانهای ساحلی ایران است و تاریخچهای غنی و طولانی در زمینه صید و صیادی دارد به حدی که نمی توان این سرزمین را بدون صید، صیادی و آبزیان تصور کرد.
این وضعیت قطعا موجب خواهد شد که تناول غذاهای دریایی نیز در این استان از جایگاه ویژهای برخوردار باشد مسئلهای که متاسفانه به دلیل گرانی بی رویه قیمت آبزیان روز به روز در حال کمرنگ تر شدن است و متاسفانه هر چه پیش می رویم دست بومیان و ساکنان خلیج فارس از سفره ای که دیریا برای آن ها به صورت طبیعی و خدادای باز کرده است کوتاه تر می شود.
این در حالی است که فعالیتهای صیادی در این منطقه به دلیل دسترسی به آبهای خلیجفارس و دریای عمان از گذشتههای دور مورد توجه بوده و امروز نیز اهمیت ویژهای در اقتصاد محلی و ملی دارد.
از گذشتههای دور، مردم سواحل خلیجفارس و دریای عمان به صید و صیادی مشغول بودهاند. آثار باستانی و اسنادی نشان میدهد که این مناطق از لحاظ صیادی بسیار فعال بوده است
در دوران اسلامی، بازرگانان و دریانوردان از سواحل هرمزگان برای تجارت و صید استفاده میکردند. ماهیگیری و تقویت صنایع دریایی از جمله فعالیتهای اصلی این منطقه بوده است و در دوران صفویه و قاجار نیز با افزایش توجه به تجارت دریایی، بنادر هرمزگان رونق گرفتند و فعالیتهای صیادی به عنوان یکی از مهمترین ستونهای معیشتی مردم ادامه یافت.
حذف ماهی و میگو از سفره مردمان جنوب مانند حذف ماست و دوغ و کره محلی از سفره ساکنان دامنههای البرز و زاگرس است و وقتی ما به این حد از تنازل برسیم که مردم حتی نتوانند که از محصولات وافر منطقه خودشان استفاده کنند باید فاتحه اقتصاد غذا در آن منطقه را خواند.
مایه تاسف است که مردم بخواهند در استانی که بزرگترین مرکز صید و صیادی کشور است نیاز خود به ماهی را با خرید کنسرو تن ماهی تامین کنند اما متاسفانه این اتفاق نیز در حال وقوع است و این را می توان از ویترین های مملو از کنسرو تن ماهی در فروشگاه های بندرعباس متوجه شد؛ بازار خلوت ماهی و میگو نیز دیگر دلیل اثبات کننده بر این ادعا است.
اما بحث به همین جا ختم نمی شود چرا که هرمزگان بزرگترین مرکز پرورش ماهی در ایران نیز است؛ بنابراین قیمت ماهی در این شهر باید متعادل باشد اما نیست و خیلی فرقی با دیگر نقاط ندارد و تقریبا حجم بسیار بزرگی برروی آبزی پروری هرمزگان سرمایه گذاری شده است هیچ کدامشان بر سر سفره مردم نیامده است چنانچه اخیرا حجت الاسلام و المسلمین محمد عبادی زاده نماینده ولی فقیه د استان هرمزگان نیز به این موضوع ورود داشته و تذکر داده اند.
نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان، رشد تولید را وابسته به قدرت خرید مصرفکننده دانست و تصریح کرد: اگر تولید از قدرت خرید مصرف کننده بیشتر شود تولیدکننده دچار ضرر و زیان میشود به همین جهت با اتخاذ سیاستهای صحیح اگر بتوان قیمت تمام شده را کاهش داد، میتوان هدفگذاریهای بزرگی برای جهش تولید و افزایش صادرات انجام داد.
حجتالاسلام والمسلمین عبادیزاده، خاطرنشان کرد: بسیاری از ساحلنشینان مدعی هستند که آبزیان از سفره مردم ساحلنشین و جنوب حذف شده است که باید ساز و کاری برای حل این چالش اندیشیده شود.
وی، با اشاره به چالشهای مرتبط با صادرات محصولات در کشور، عنوان کرد: در کشور اغلب تولیدکنندگان سرریز محصولات خود در بازار داخلی را صادر میکنند و در برههای ۱۰ تن و در برههای ۵۰ تن بسته به نیاز و مصرف داخل، صادر میکند که این امر باعث شکست در سیاستهای صادراتی در میان مدت خواهد شد؛ چراکه دنیا باید بتواند روی میزان و کیفیت محصولات صادراتی حساب کند و اگر چنین نباشد، قدرت رقابت خود در کشورهای خارجی را از دست خواهد داد.
دلایل اهمیت ماهی در رژیم غذایی هرمزگانیها
ماهی در سفره هرمزگانیها جایگاه ویژهای دارد و بخش مهمی از رژیم غذایی مردم این منطقه را تشکیل میدهد. دلایل متعدد فرهنگی، اقتصادی و دسترسی آسان به منابع دریایی، سبب شده است که ماهی به یک عنصر اساسی در تغذیه روزانه تبدیل شود.
دسترسی آسان: با توجه به اینکه هرمزگان در نزدیکی خلیجفارس و دریای عمان قرار دارد، دسترسی به ماهی و محصولات دریایی برای ساکنان این منطقه بسیار آسان است.
تنوع گونههای ماهی: وجود انواع مختلفی از ماهیان مانند هامور، حلوا، شوریده، سنگسر و سرخو، امکان تهیه غذاهای متنوع و خوشمزه را برای مردم فراهم میکند.
سنتها و فرهنگ: مصرف ماهی و غذاهای دریایی بخشی از سنتهای فرهنگی و اجتماعی مردم هرمزگان است که بهصورت نسل به نسل منتقل شده است.
سلامتی و تغذیه: ماهی سرشار از پروتئین، امگا 3 و انواع ویتامینهاست که برای حفظ سلامت بدن خصوصاً در اقلیم گرم و مرطوب منطقه ضروری است.