کشار، روستایی در دهستان کهورستان بخش مرکزی شهرستان خمیر استان هرمزگان ایران است.
مرضیه ساحلی زادگان _ روزنامه دریای اندیشه؛ بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۲٬۵۷۸ نفر (۷۴۵خانوار) بوده است.
این منطقهی حفاظت شده در استان هرمزگان و در بخش شمالی جادهی بندرعباس-بندرلنگه قرار گرفته است یکی از بزرگترین کانونهای زیستی در مناطق اطراف است.
وسعت این بخش در حدود 68750 هکتار است. کوه کشار، طاقدیس بزرگی است که در ادامهی چینخوردگیهای زاگرس قرار دارد.
در گذشته در این منطقه کشاورزی رونق بسیار داشته و واژهی «کشار» نیز از همان کشاورزی و کشتزار اقتباس شده است. این منطقه مملو از کوه و دره و زیبایی است و حیات وحشی بسیار غنی و زیبایی نیز دارد.
کشار به لحاظ مدیریتی به ویژه در امور مالی با مشکلات زیادی روبروست که مشکل اصلی کوچک است، اینگونه روستاها به شدت وابسته به بودجه دولت است.
نگاه جامع به این روستا کوچک یا همان تبدیل نقاط روستایی به شهر، بزرگترین معضل است چرا که هیچ زیرساخت برای استفاده شهروندان آماده نیست که یکی از این معضلات تعویض و جابجایی تیرهای برق است.
شبکه انتقال و تجهیزات نظیر تیرهای برق را میتوان از زیرساخت های مهم شهر و روستا دانست که با گذشت زمان و اتمام عمر مفید، نیاز به نوسازی، تعویض و به روز رسانی آن از ضرورت ها است.
با گشت و گذار از کوچه های کشار با خانه های بافت فرسوده مواجه می شدم که غبار فراموشی گرفته اند و مردمان آن به دلیل فقر مالی امکان بازسازی خانه های خود را نداشته و بازی با جان خود در این خانه ها را تجربه می کنند.
اگر از خانه های بافت فرسوده این روستا چشم پوشی کنیم اما وجود تیربرق های چوبی و بتنی که هیچ گونه امنیتی نداشته را نمی توان نادیده گرفت زیرا وجود آنها یک آسیب اجتماعی برای جامعه به شمار می رود و همواره جان و مال مردم در خطر سقوط آن قرار دارد.
وقتی داخل معابر این روستا دور میزنیم تیر برقهای فرسوده و خمیده نظر خیلی از افراد را به خود جلب می کند، وقتی از کنار تیر برقی میگذریم که میله های آهنی درون تیر برق بیرون زده باشد و به سمت خانه ای که چندین نفر در آن ساکن هستند سر خم کرده است، بی شک باعث آزردگی خاطر هر رهگذر و شهروندان خواهد شد.
این تیر برق در منطقه کشار شهرستان بندرخمیر نمونهای از پایههای فرسوده در هرمزگان است که به علت عدم اختصاص بودجه کافی، تعویض و نوسازی نشدند.
برخی از این تیرهای برق چنان فرسوده است که در صورت وزش باد ممکن است هر لحظه سبب ایجاد اتصال در شبکه برق شود که می تواند عاملی برای تهدید جانی و مالی ساکنین محله ها و همچنین خسارت به شبکه توزیع برق شود.
خـطر سقوط تیر های برق مـسئولین اقدام کنند
اهالی روستای کشار از فرسودگی شبکه توزیع برق و معارض بودن تیر برقها و نوسانات مداوم برق گلهمند هستند.
هر روز خطر سقوط تیربرقها را هم همواره احساس میکنند و خواهان اقدام فوری جهت پیشگیری از حادثه خطرناک هستند.
تیرهای برق روستای کشار با سابقه بیش از 40 سال دیگر کاملا فرسوده و توان خدمات دهی ندارند، در صورت وزش باد ممکن است هر لحظه سبب ایجاد اتصال در شبکه برق شود که میتواند عاملی برای تهدید جانی و مالی ساکنین این روستا و خسارت به شبکه توزیع برق گردد.
تیرهای برق محلات کشار کاملا فرسوده و در بعضی نقاط کاملا کج و در حال افتادن هستند.
در صورت افتادن این تیرها روی منازل مردم و یا در وسط کوچه ها خسارتهایی به بار خواهد آورد و هر لحظه باید منتظر تکرار حادثه خطرناک چند سال قبل " فوت یک همشهری " باشیم.
یکی از شهروندان کشار در گفتگو با خبرنگار دریای اندیشه اظهار کرد: امروزه با گذشت زمان و وجود گسترش المان های شهری و صنعت شهرسازی شاهد تیرهای بتنی و چوبی در سطح روستا هستیم که هر لحظه امکان فرو ریختن و ایجاد خسارت های جانی و مالی را برای مردم این شهر به دنبال دارد.
این شهروند گفت: علی رغم اینکه مردم بارها نسبت به وجود تیر برق های آسیب پذیر در سطح روستا هشدار داده اند ولی نسبت به تعویض آنها اقدامی صورت نگرفته است.
وی عنوان کرد: این تیر برق ها می توانند بلای جان و مال شهروندان شود، شاید از نظر مسئولان اداره برق سقوط تیربرق اتفاق مهمی نیست و یا اینکه در این بین باید حتما دوباره اتفاقی تکراری نظیر گرفتن جان مردم و یا خسارت به اموال آنها وارد شود تا آنها به اهمیت این موضوع پی ببرند و نسبت به آن اقدام لازم را انجام دهند؟
وی خاطر نشان کرد: سالهای زیادی است که مردم در این روستا با کمبودها و کاستی های موجود ساخته اند و اولین بار نیست که مردم روستای کشار مشکلاتی از این قبیل را شاهد هستند آیا وقت آن نرسیده که مسئولان بالادستی توجه بیشتری به این امر داشته و به در خواست ها و انتقادات مردم پاسخی در شأن آنها داده شود؟
اگر روزی دوباره این تیر های برق سقوط کند و جان کسی را بگیرد کسی پاسخگوی این امر هست؟
تیرهای فرسوده قبل از سال ۱۴۰۰ در روستای کشار جمع آوری می شود
عباسی سخنگوی شرکت برق هرمزگان در خصوص اینکه چرا تا کنون تیربرق های فرسوده تعمیر یا اصلاح نشدند، گفت: این موضوع در مرحله مناقصه است به محض تعیین پیمانکار اقدام فوری انجام خواهد شد.
وی اعلام کرد: تیرهای فرسوده قبل از سال ۱۴۰۰ در روستای کشار جمع آوری می شود و به جای آن تیرهای برق نو نصب و به طور کلی این مشکل برای همیشه مرتفع می شود.
به گفته مسئولان استانی، پایههای بتونی برق با هوای شرجی به سرعت دچار خوردگی و فرسودگی میشود که باید چندین بار در سال توسط عوامل فنی شرکت توزیع برق هرمزگان بررسی اصلاح و ترمیم شود.
ضرورت دارد اقدامهای پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع رخدادهای مشابه بکار گرفته شود تا دیگر شاهد خبرهای مرگباری در این مورد نباشیم، البته نقش بودجه در این موضوع پررنگ است و مسئولان باید نگاه ویژهای به آن داشته باشند چرا که جانهایی در خطر است.
با وجود مراجعههای زیاد، نامه نگاری ها درخواست ها، اداره برق اقدامی درست برای تعویض تیر های فرسوده که وضعیت مناسبی هم ندارد، انجام نداده اند.
یک بار دیگر از مسئولین عزیز اداره مربوطه و مسئولین بزرگوار شهرستان استدعا داریم به جد پیگیر حل این مشکل باشند.